Türkiye, Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında mevcut olan Parlamenter Asamblesi’nin Daimi Sekretaryası’nın İstanbul’da kurulmasını teklif etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10. Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı’nda, Balkanlar’ın tüm acılara, sıkıntılara karşın son 25 yılda istikrar, güvenlik ve barış noktasında önemli mesafe kaydettiğini, Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yönünde atılan adımların bu sürece büyük katkı sağladığına inandığını anlattı. Erdoğan, Makedonya, Bosna Hersek ve Karadağ’ın NATO’ya üyelik süreçlerini en kısa sürede tamamlamaları temennisinde bulunurken, “Balkan ülkelerinin NATO, Avrupa Birliği ve AGİT başta olmak üzere Avrupa Atlantik kurumlarıyla entegrasyon süreçlerine yönelik desteğimizi bir kez daha burada teyit ediyorum. Kapasite geliştirme çabalarınıza katkılarımızı NATO kapsamında da sürdüreceğimizi yine vurgulamak isterim” dedi.
Balkan ülkelerinin Genelkurmay Başkanları İstanbul’da düzenlenen 10. Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı’nda bir araya geldi, Genelkurmay Başkanları’na seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci ve bu oluşumun operasyonel kolu niteliğindeki Bölgesel İşbirliği Konseyine tam destek verdiğini belirterek, “Bölgesel sahiplenmenin parlamenter boyutunun da geliştirilmesini arzu ediyoruz. Bu amaçla Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında mevcut olan Parlamenter Asamblesinin Daimi Sekretaryasının İstanbul’da kurulmasını teklif ediyoruz.” dedi. Erdoğan, Balkanlar’ın tüm acılara, sıkıntılara karşın son 25 yılda istikrar, güvenlik ve barış noktasında önemli mesafe kaydettiğini, Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yönünde atılan adımların bu sürece büyük katkı sağladığına inandığını anlattı. www.haberler.com’dan alınan bilgilere göre; bunun artarak devam edebilmesi için koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, Türkiye’nin Balkanlar’a yönelik yaklaşımının temelini bölgesel sahiplenme ve kapsayıcılık ilkelerinin oluşturduğunu, bölgede hiçbir ülkenin güvenlik kaygılarının bir diğerinin hilafına giderilemeyeceğini dile getirdi. Türkiye’nin, Güneydoğu Avrupa Tugayı’nı güçlendirme amacıyla başlattığı teşebbüsün herkesin ortak çıkarına olan kıymetli ve önemli bir adım olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:
“Sizlerin de bu girişime somut katkı ve destek vermenizi bekliyoruz. Öte yandan Varşova’da 8-9 Temmuz 2016’da yapılacak NATO Zirvesi’nin önemi daha da artmıştır. Bu zirveden ittifakın kolektif savunma ve caydırıcılığını güçlendirmeye matuf somut sonuçlar çıkmasını arzu ediyoruz. Saraybosna ve Üsküp’ün, Podgoritsa da oranın izinden giderek NATO üyelik süreçlerini en kısa sürede giderek tamamlamaları, Balkanlar’da güvenliğin kalıcı temellere oturtulması bakımından önemlidir. Balkan ülkelerinin NATO, Avrupa Birliği ve AGİT başta olmak üzere Avrupa Atlantik kurumlarıyla entegrasyon süreçlerine yönelik desteğimizi bir kez daha burada teyit ediyorum. Kapasite geliştirme çabalarınıza katkılarımızı NATO kapsamında da sürdüreceğimizi yine vurgulamak isterim. Karadeniz’i, kıyıdaşlar arasında işbirliğini esas alan güvenlik işbirliği temelinde tekrar bir istikrar havzası kılmalıyız. Kısa bir süre önce Stoltenberg ülkemizdeydi. Ziyareti sırasında kendisine söyledim; ‘Bakın dedim, Karadeniz’de görünmüyorsunuz. Karadeniz’de görünmeyişiniz Karadeniz’i adeta Rusya’nın bir gölü haline dönüştürüyor. Burada kıyıdaş ülkeler olarak hepimiz üzerimize düşen görevi yapmak durumundayız. Olayın gerek hava gerek deniz gerek kara bütün alanlarda atılması gereken adımları NATO üyeleri olarak hep birlikte atmak zorundayız. Eğer atmazsak tarih bizi affetmez ve mevcut işbirliğimizi bölgesel anlayışına uygun olarak derinleştirmeliyiz. Bu konudaki somut önerilerimizi de önümüzdeki dönemde Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerle paylaşacağımızı da bu vesileyle ifade etmek isterim.”
ORTAK KÜLTÜR MİRASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ortak kültür mirasımızı hep birlikte sahiplenerek gelecek nesillere taşımamız son derece önemlidir. Bu anlayışla başta Güneydoğu Avrupa İşbirliği süreci ve bu oluşumun operasyonel kolu niteliğindeki Bölgesel İşbirliği Konseyine tam destek veriyoruz. Aynı şekilde bölgesel sahiplenmenin parlamenter boyutunun da geliştirilmesini arzu ediyoruz. Bu amaçla Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında mevcut olan Parlamenter Asamblesi’nin Daimi Sekretaryası’nın İstanbul’da kurulmasını da biz bu toplantıda teklif ediyoruz. Konferans sonucunda imzalanacak olan ortak bildirinin bölgedeki işbirliği ve dayanışmayı geliştirmesini diliyoruz. Bu konularda atacağımız adımların sadece ülkelerimiz için değil bölgemizin de ötesinde müspet sonuçları olacağına inanıyorum.”
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce