Sosyal Bilimlerin farklı disiplinlerindeki bilim insanlarını bir araya getiren benzer kongreler sürekli yapılmakla birlikte, birincisini gerçekleştirmekte olduğumuz bu organizasyon; Avrupa, Asya ve Afrika’yı kapsamak üzere bir batıda bir doğuda olacak şekilde sürekliliği düşünülen ve “Mağripten Maşrık’a” kadar her coğrafyayı kucaklayacak bir kongre olması dolayısıyla benzerlerinden ayrılmaktadır. Oğuz Kağan’ın dediği gibi hedefimiz daha çok dağ, daha çok ırmak ve daha çok toprak aşarak sesimizi farklı diyarlarda duyurmak, o bölgelerle ilgili bilimsel çalışmalara imza atmaktır.
Büyük usta Yahya Kemal Beyatlı bir beyitinde şöyle der:
“Geldikti bir zaman Sarı Saltık’la Asya’dan, Bir bir Diyar-ı Rum’a dağıldık Sakarya’dan.”
Bu güzel sözden hareketle hem geldiğimiz hem de gittiğimiz yeri bilmek ve unutturmamaktır.
İlk kongreye niçin Saraybosna’dan başladık sorusuna yukarıdaki beyit cevap verirken, Saraybosna’nın; Sultan Fatih’in Kızıl Elması “Evladı Fatihan” ve Bilge Kral Alia İzzetbegoviç’in de manevi emaneti olması, Saraybosna’nın benliğinde Anadolu’yu yansıtması ve her insanın o şehirde kendinden bir parça bulmasıdır.
Amacımız bazılarının aksine köprüleri yıkmak değil, atalarımızın yaptığı Mostar gibi, Drina gibi kültürler arasına yeni köprüler kurmaktır. Aynı köprülerden Denizli, Bakü, Kazan, Taşkent, Konya, Semerkant, Astana, İstanbul, Bişkek, Kahire, Üsküp, Cezayir, Priştina, Sivastopol, Delhi, Aşkabat, Şam gibi kadim şehirlere de yenilerini kurmak hedeflerimiz arasındadır.
Etkin görev almaktan şeref duyduğum birinci kongremizin gerçek sahibi siz değerli Sosyal Bilimcilerimizdir. Eğer sizler olmasa ve destek vermeseydiniz kongreyi gerçekleştirmemiz mümkün olmazdı. Biz sadece surda bir gedik açmaya çalıştık ki gençler bu yoldan ilerlesinler diye. Gelecek kongrelerimizde bizim başlattığımız bu yolda genç kardeşlerimizin etkin rolünü beklemekteyiz. Özellikle genç araştırmacılarımızın bu coğrafyaları daha sık ziyaret etmeleri, araştırmalar ve ortak projeler üretmeleri, akademisyen olarak görev almaları, yeni benzeri etkinlikler gerçekleştirmeleri beklentilerimiz arasındadır.
Unutmamalıyız ki bizim bilim ve iyilik yolunda attığımız her adım misliyle karşılık bulacaktır. Hepimizin kendi çapında yapabileceği işler mutlaka vardır. Sevgili gençler istenilirse başarılır. Örneğin biz Saraybosna için ne yapabiliriz? Diyerek 6 ay önce zayıf bir ses tonuyla yakın çevremize seslendik. Sesimize tam 133 bildiri ile cevap verildi.
Kongremiz hakkında bazı istatistiki bilgiler vermek isterim. Takvimin çok sıkışık olmasına, geniş kitlere ve üniversitelere herhangi bir duyuru yapmamamıza, web sitemizin geç faaliyete geçmesine ve sitemizde zaman zaman aksilikler yaşanmasına rağmen…..
Araştırma ve sempozyum ile ilgili raporun tam metnine aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce