DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

“Balkanlarda Türk Edebiyatı” Konferansı
297 okunma

“Balkanlarda Türk Edebiyatı” Konferansı

ABONE OL
02/09/2020 12:46
“Balkanlarda Türk Edebiyatı” Konferansı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Priştina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina’nın “Balkanlarda Türk Edebiyatı” konulu konferansı 16 Aralık 2015 tarihinde Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük’ün yanı sıra dekanlar, müdürler ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansta Balkan Araştırma Enstitüsünün tanıtım videosunun izlenmesinin ardından konuşmacı Prof. Dr. İrfan Morina’nın hayatından ve akademik çalışmalarından bahsedildi.

Edirne’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Prof. Dr. İrfan Morina, Balkan kelimesinin ne anlama geldiğini kendi yaşamından yola çıkarak anlattıktan sonra “Vardar, Drina, Sava ve Tuna nehirlerinin geçtiği yerler Balkanlardır.” diyerek Balkan coğrafyasının sınırlarını çizdi.

Yazdığı Bahariye türündeki kasidesi Batı dillerine çevrilmiş ve Edirne üzerine Şehrengiz (Şehir) kaleme almış Priştineli Mesihi ve Suzî Çelebi özelinde Divan edebiyatında eser vermiş Balkan şairlerinden bahseden Prof. Dr. İrfan Morina, “Balkan sahasında 500’e yakın şair yetişmiştir.” dedi.

Balkan Savaşları sonucunda Osmanlı’nın Balkanlardan çekilmesi ile bu coğrafyada edebiyat alanında cereyan eden hadiselerden ve alfabe değişikliklerinden bahseden Prof. Dr. İrfan Morina, Balkanlarda hala araştırmacıları bekleyen evrakların olduğunu ve bu evrakların yok olmadan önce incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Konferansın sonunda Balkan Araştırma Enstitüsüne yaptığı çalışmalardan ötürü teşekkür eden Prof. Dr. İrfan Morina’ya Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük plaket ve hediye verdi.

Ayrıca, Prof. Dr. İrfan Morina 17 Aralık 2015 tarihinde Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük’ü makamında ziyaret etti. Ziyarette Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Rıdvan Canım da bulundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP