DOLAR 33,0598 0.19%
EURO 36,0449 0.11%
ALTIN 2.616,681,84
BITCOIN 21288201.79972%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

145 okunma

Balkanlar’daki yatırım fırsatları değerlendirilmeli

ABONE OL
05/12/2012 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Balkanlar_YatirimBaşbakan yardımcısı Bülent Arınç Türkiye’nin Balkanları barışın, refahın ve güvenin merkezi olarak görmek istediğini söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

BURSA/Balkan Günlüğü

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın Balkan Savaşları’nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen ‘RUMELİSİAD Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi’, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla yapıldı. Balkan Savaşları’nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında 12 Balkan ülkesi arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen ‘RUMELİSİAD Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi’ açılış töreni ile başladı. Törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kosova Başbakan Yardımcısı Mimoza Kusari Lila, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, AK Parti milletvekilleri, BTSO Başkanı Celal Sönmez ile Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovenya, Sırbistan, Kosova, Karadağ ve Yunanistan’ın ekonomiden sorumlu bakanlık temsilcileri katıldı.

BALKANLAR’DAKİ İSTİKRARSIZLIK TÜRKİYE’Yİ ETKİLER

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’nin Balkanlara yönelik politikasının ortak tarih ve müşterek vizyonla şekillendiğini söyledi. Tarihte dostluklar ve barış anlaşmaları kadar, kan ve gözyaşı da olduğunu dile getiren Arınç, yüzyıllar süren ortak tarihte, Türkiye ile Balkanlar arasındaki kültürlerin bir arada harmanlandığına dikkat çekti. Arınç, Balkanlarda oluşacak bir istikrarsızlığın Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik ve siyasi dalgalanmalara neden olacağını ifade etti. Türkiye’de 20 milyona yakın Balkan kökenli insanın yaşadığını, yaklaşık 2 milyon kadar Türk’ün de Balkanlar’da yaşamını sürdürdüğünü kaydeden Arınç, “Ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi Türkiye için sadece tarihten kaynaklanan eğilim ya da yeni pazarlardan yararlanmayı hedefleyen yaklaşım değil. Balkanlar, geleceğe yön veren politikalarımızın temel taşlarından biridir. Bölgenin toplam nüfusu 70 milyon, 2011 yılında toplam gayri safi milli hasıla ise 762 milyon dolar. Bölgenin 2011 yılında toplam ihracatı 184 milyar dolar, ithalatı 265 milyar dolar. 2011 yılında bölge ülkelerinin toplam ihracat hacmi 450 milyar dolara yakın. Balkan ülkeleri Avrupa’nın ortasında fırsatlarla dolu pazarlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ticaret hacmimiz her geçen gün gelişmekle birlikte Türkiye’nin dış ticaretinde Balkanların payı düşüktür. 2002 de 2 milyar dolar olan ihracatımız 2011’de 4,5 kat artışla 8,5 milyar dolara ulaştı. 2002’de Balkan ülkelerinden ithalatımız 1,5 milyar dolarken 2011’de 7 kat artışla 10 milyar doları buldu. Bu veriler ışığında 2002’de Balkanların dış ticaretimizdeki payı 3,6 iken yüzde 5’e yükseldi” diye konuştu. Kosova Başbakan Yardımcısı Mimoza Kusari Lila da Kosova ölçeğinde bölgede yaşanan ekonomik gelişmeye değindi. Bursa’ya ikinci kez geldiğini hatırlatan Lila, Bursa’daki endüstriyel gelişmeye de övgüler yağdırdı. Türk işadamlarının Kosova’da önemli yatırımlar yaptığını ifade eden Lila, “Serbest ticaret anlaşması ilk kez Türkiye ile yapıldı. Bu tür zirvelerin ticareti artıracağı ve geliştireceğine inanıyorum. Bizi birleştiren noktalar, ayıran noktalardan çok daha fazla. Türkiye’ye geldiğimde kendimi evimde hissediyorum. Türk firmaları da Kosova’ya geldiklerinde kendilerini evlerinde hissedecekler. Kosova gelişti ama bu yetmez daha da ilerlemek zorundayız. Bu Türkiye açısından da çok önemli. Balkanlar’a hoş geldiniz” diye konuştu.

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli