Balkanlar’dan 6 Cumhurbaşkanı İzmir’e geliyor

8 Mayıs 2024 - 01:06

Balkanlar’dan 6 Cumhurbaşkanı İzmir’e geliyor

Balkanlar’dan 6 Cumhurbaşkanı İzmir’e geliyor
Son Güncelleme :

27 Şubat 2012 - 22:00

228 okuma
(Last Updated On: 03/09/2020)

Balkanlar-rp-1Marmara Grubu Vakfı 10-11-12 Nisan 2012 günleri bir büyük ilke imza atıyor. 6 Cumhurbaşkanı, 20 Bakan ve 9 eski Cumhurbaşkanı; İstanbul ve İzmir’de enerjiyi, ekonomiyi, kültürlerarası diyalogu ve kadınların geleceğini tartışacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sivil toplum alanında ülkemizde 15 yıldır aralıksız gerçekleştirilen en uzun soluklu uluslararası etkinlik olan Avrasya Ekonomi Zirveleri çalışmaları Marmara Grubu Vakfı tarafından bu yıl İstanbul’da başlayacak, İzmir’de sona erdirilecek. Bugüne kadar ülkemizde 3 Cumhurbaşkanı,4 Başbakan görev süresi içinde tertiplenen Avrasya Ekonomi Zirveleri, batılı kaynaklar tarafından uluslararası alanda bir prestij birlikteliği olarak değerlendiriliyor. Bu yıl 15.si gerçekleşecek olan Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde dünyanın önemli düşünce kuruluşları da yer alıyor. Bled Stratejik Forumu, Çin İnsan Hakları Vakfı, Balkan Politika Kulübü, Viyana Ekonomik Forumu, Balkan Barış Kulübü, Karadeniz-Hazar Denizi İş Birliği Vakfı, Alman Dışişleri Derneği gibi önemli düşünce kuruluşlarının yer ve söz alacağı 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde kadın sorunları konusunda dünyaca tanınan Cherie Blair, Antonina Stoyanova ile Kosova’nın kadın Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga da yer alacak. Türkiye’den Cemil Çiçek, Egemen Bağış, Cevdet Yılmaz, Binali Yıldırım, Taner Yıldız, Fatma Şahin ve Ertuğrul Günay’ın da katılacağı 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde bir ilk yaşanacak. İstanbul’da gerçekleşen önceki 14 Zirve’nin aksine 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi İstanbul’da başlayıp İzmir’de sona erecek. Kültürlerarası diyalog oturumunda ise dünyanın önde gelen Müslüman, Hıristiyan ve Musevi din ve kültür adamlarının yanı sıra Budizm’in temsilcileri de yer alacaklardır.

Alanında tek olan Avrasya Ekonomi Zirveleri’ne bu yıl 50 civarında ülkenin katılımı beklenmektedir. Bir sivil hareket için böylesine büyük ve çaplı bir organizasyonun aralıksız olarak 15 yıldır sürdürülmüş olması sivil inisiyatifin gücünü de kendiliğinden ortaya koymaktadır.

15. Avrasya Ekonomi Zirvesi ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver’in sorularımızı cevapladı.

15. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin gündeminin başlıklarının bir özetini yapar mısınız? Bu Zirve’yi diğerlerinden farklı kılan değer ölçüleri nelerdir?

15. Avrasya Ekonomi Zirvesi, batılıların deyimi ile bir Bronz Yıldönümü’dür. Bu Bronz Yıldönümü’nü bu yıl, İzmir Ticaret Odası ile birlikte gerçekleştireceğiz. İstanbul’da 11 Nisan günü açılış sonrası paralel oturumlarla enerjiyi, ekonomiyi, sürdürülebilir kalkınmayı, kültürler arası diyaloğu, kadının yarını arayışlarını konunun uzmanları aracılığıyla uluslararası boyutta gündeme getireceğiz. İzmir’de yapacağımız toplantımızda ise “Üç Kıta Bir Deniz” başlığı altında Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinin temsilcileriyle Cumhurbaşkanları Oturumu’nu İzmir Ticaret Odası ile birlikte tertipleyeceğiz. Gene İzmir’de misafirlerimize vereceğimiz öğle yemeğinde, dünyaca ünlü hukukçu Bayan Cherie Blair’ı misafir konuşmacı olarak dinleyeceğiz.

Konu başlıklarını açarsak, neler gündeme gelecek, neler tartışılacak, neler konuşulacak?

Açılış sonrası gerçekleştirilecek ekonomi, ekoloji ve sürdürülebilir kalkınma toplantımızda dünyanın geldiği boyutu tartışacağız. Büyümenin, refahın, fedakârlıkların ve fırsatların topluma adil olarak dağıtılmasını garanti edecek altyapının oluşturulmasını da devletlerin, kuruluşların ve bireylerin rol modelleri gündeme gelecek. Sürdürülebilir, kalıcı rekabet gücü kazanmayı her geçen gün biraz daha zorladığından ve “mükemmellik” arayışlarına yönlendirilmesi de konuşulacak. Ekonominin geliştirilen yönetim sistemleri, iyileştirme araçları, uluslararası rekabeti ve ticareti kolaylaştırma ana amacını tartışacağız. Kuruluşların gerek kurumsal yönetişim sistemlerini, modellerini geliştirme gerekse iyileştirme araçları, teknikleri aracılığı ile “fark yaratma”, “paydaşlara değer yaratma” ve sosyal sorumluluk üstlenme konularını uzmanlarının ağızlarından dile getireceğiz. Bu arada “sürdürülebilir verimlilik/karlılık” konularını ve stratejiyi geliştirme gibi jenerik çalışmaların önemli bir yer aldığını da göz ardı etmeyeceğiz. Bu oturumda ekonomik kriz sonrası kurum ve kuruluşların toplam kalite ekseninde, mükemmelliğe varışlarını arayacağız. Çalışmalarda “sistem” araçlarının, (alt sistemlerin) birbiri ile bütünleşerek çalışmasının önemini ve gerekliliğini, büyüme sürecinde karşılaşılan zorlukları ve çözümleri gündeme getireceğiz. Bu konuda liderliği kanıtlamış, deneyim kazanmış, başarılı sonuçlar elde etmiş dünyada kabul gören devlet adamlarının görüşlerini de dinleyeceğiz. Enerji oturumda ise; enerji arzı, enerji nakli, enerji tüketimi, güvenliği, sürdürülebilirliği ile nükleer enerji konularında yaşanan sorunlar, çözümler ve geleceğe yönelik görüş ve tartışmalar yapılacaktır. Ele alınacak ana konular şöyle sıralayabiliriz: “Mavi Akım Projesi”, sanayi dışında gelişmekte olan yeni enerji modelleri, teknolojik gelişimler ve bunların sınırlılıkları, Yeşil Enerji’nin, başka bir deyişle (güneş enerjisi, rüzgar enerjisi) yarını ve enerji sektörüne etkileri ile Nükleer Enerji üzerine alternatif görüşler ve nükleer enerjinin geleceği masaya yatırılacaktır.

Kültürler arası diyalog toplantısıyla ilgili olarak Marmara Grubu Vakfı’nın 15 yıldır ortaya koyduğu çalışmalar var. Bu çalışmaları Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne de taşıdınız. Bu yıl gerçekleştirilecek toplantıda nasıl bir farklılık ortaya koyacaksınız?

Bu yıl barış kültürünü, bir başka deyişle “çok kültürlülük caddesi” adı altında işleyeceğiz. Vatikan buraya 2 temsilci ile katılırken, Budistlerin önemli bir temsilcisini de dinleme imkanı bulacağız. Bir başka deyişle Müslüman, Hıristiyan, Musevi ve Budist inançların üst düzey din adamları bir araya gelecekler. Kültürel farklılıklarla beraber yaşamak: ortak değerler, ortak kanunlar, anlaşmalar ve deklarasyonlar ile dini ve kültürel anlayış, yaklaşım, uyum ve kalıcı işbirliğinin tesisini gündeme getireceğiz. Öte yandan çoğulculuk ve demokrasi değerlerinin geliştirilmesi, din ve devletin ayrılması, insan haklarına saygı, cinsiyet eşitliği, şiddetin dışlanması ve aşırılığın yok edilmesi, diyalogun barış için açılan yegâne kapı olduğu fikrini gündeme getireceğiz.

KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ

Uluslararası alanda kadın konusunu gündeme getiren ve kadının önemini siyasi, sosyal, kültürel açıdan ele alan çalışmalar gerçekleştirmektesiniz. Marmara Grubu Vakfı olarak kadın istihdamı ve kadın girişimciliğine büyük önem veriyorsunuz. Bu yıl zirvede kadın konusunda neleri gündeme getireceksiniz?

Kadın açısından “Yarını Arayışlar Toplantısı” başlığı altında gerçekleştireceğimiz oturumda kadın cumhurbaşkanlarını, kadın bakan, kadın milletvekili, kadın yönetici ve kadın önderleri bir araya getireceğiz. Konunun ana başlığını yönetim, kadın ve gelecek düşüncesi oluşturmaktadır. Bu konuda düşünceleri şöyle özetleyebiliriz: İletişim teknolojileri ekseninde gerçekleşen küreselleşme süreci, bütün dünyayı tek bir pazar ve üretim alanı haline getirme hedefinin sonucu olarak ortaya çıktı. Bu sürecin sonucunda dünyadaki ülkelerin neredeyse tamamı küresel pazarın ve üretim zincirinin bir dinamiği haline gelmiş durumda. Dolayısıyla tarihte ilk kez gerçekten küresel bir ekonomiden söz edebiliyoruz; ancak dünyanın pek çok yerinde çeşitli nedenlerle kadınların ekonomik hayatın dışında bırakıldığı bir küresel pazar bu dünyanın geldiği boyut devletleri, kurumları kuruluşları ve bireyleri sürdürülebilir kalkınmaya, kalıcı rekabet gücü kazanmaya her geçen gün biraz daha zorluyor ve “mükemmellik” arayışlarına yönlendiriyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayan ülkeler uluslararası rekabette fark yaratıyor, yükselen pazar hatta pazarın yeni yıldızları haline geliyorlar. Batıda kadınlarla ilgili peş peşe raporlar yayınlanması bunun sonucu olsa gerek. Davos’un Kadınlar Raporu, Dünya Ekonomik Forumu (DEF)’in Cinsiyet Eşitliği Raporu, Dünya Bankasının Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma Raporu bunlara örnek gösterilebilir. Şimdi sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin azaltılması hedefiyle, cinsiyete duyarlı plan, program, bütçe ve politikaların hazırlanarak uygulanmasına geldi. Diğer taraftan kadın ve erkeğin sosyal rollerinde meydana gelecek değişimler toplumda önemli farklılıklar yaratacak şekilde gelişiyor. Bu bağlamda; ülkelerin demografik ve sosyal dinamikleri değişimlere hazır mı, farklı sosyal, kültür ve demografik yapılara sahip ülkelerde toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları, cinsiyete duyarlı politikalar merkezi ve yerel bütçeleri nasıl etkilenmekte olduğu, kadınların sosyal ve ekonomik yaşama katılımları, kadınların iş ve aile yaşamındaki değişen rolleri iş hayatını nasıl şekillendiriyor, kamu ve özel sektör yönetimlerini nasıl etkiliyor? Bu oturum; cinsiyet eşitliğini sağlamada başarılı sonuçlar elde etmiş, kamu ve özel sektör temsilcilerinin uygulama süreçleri, engeller ve çözümler hakkındaki görüşlerini, deneyimlerini paylaşmayı amaçlıyor.

Bu yıl bir büyük yenilik yaparak Zirve’yi İzmir’e taşıyorsunuz. İzmir’de ortaya koyacağınız çalışmayı nasıl özetlersiniz?

İzmir’de; İzmir Ticaret Odası öncülüğünde gerçekleştireceğimiz “Üç Kıta Bir Deniz” toplantımızı üç ayrı değer ölçüsü halinde ele alabiliriz. Öncelikle toplantı öncesi yiyeceğimiz öğle yemeğinde Bayan Cherie Blair’ı dinleyeceğiz. Toplantımızın açılışında ise İzmir Ticaret Odası Başkanı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, İzmir Valisi ve İzmir’in iki bakanı Ertuğrul Günay ve Binali Yıldırım söz alacaklar. Onları dinleyeceğiz. Üçüncü etapta ise altısı aktüel 9’u eski 15 cumhurbaşkanının deneyimlerinden yararlanacağız. Bu oturumda İzmir Ticaret Odası işbirliğiyle katılımcılar İzmir’in ekonomik, kültürel ve sosyal yapısı ile performansı hakkında bilgi sahibi de olacaklardır. Ülkelerine liderlik yapmış eski ve aktüel Cumhurbaşkanları da, açlık, yoksulluk ve işsizlik konusunu tartışacaklar.

Belli başlı katılımcıları bugünden söyleyebilir misiniz?

Elbette. Makedonya, Arnavutluk, Bosna – Hersek, Karadağ, Kosova ve Gagavuzya, cumhurbaşkanlığı seviyesinde Zirvemize şeref verecekler. Üç başbakan yardımcısı 19 bakan gene bugün itibariyle geleceklerini bildirdiler. Ayrıca bugün itibariyle 90 civarında milletvekili, din adamı, eski devlet adamı, sivil toplum önderleri teşrif edeceklerini de belirtmiş bulunmaktadırlar. Bu bir sivil düşüncenin dünyada kabul gören prestij birlikteliğidir. Tamamen Türk İş Dünyası’nın öncülüğünde gerçekleştirilecek bu birliktelik, 15 yıldır aralıksız olarak tertiplenen sürdürülebilir en büyük etkinliktir.

RENKLİ SİMALAR GELİYOR

İstanbul ve İzmir’e gelecek misafirler arasında Türkiye’den kimlerin katılmasını bekliyorsunuz?

15. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in ve Devlet Bakanı Egemen Bağış ile Cevdet Yılmaz bugün itibariyle katılımı gerçekleşecek şahsiyetlerdir.

Öğleden sonra yapılacak paralel oturumlarda ise Enerji Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanı Fatma Şahin ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ilk gün Zirvemizi şereflendirecek şahsiyetler arasında bulunmaktadır. İzmir’de ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay aramızda olacaklardır. Öte yandan İtalya’nın Eski Başbakanı Lamberto Dini, Cheire Blair, Dora Bakoyannis gibi renkli şahsiyetler de Zirve’de bizimle beraber olacaklardır.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.