DOLAR 34,5651 0.24%
EURO 36,1670 -0.19%
ALTIN 2.998,361,24
BITCOIN 34178862.02996%
İzmir
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:55

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

321 okunma

Balkanların muhatapları

ABONE OL
20/10/2016 09:22
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçen hafta Ankara’da Türkiye’nin önemli düşünce kuruluşlarından biri olan SETA Vakfı’nı ziyaret edip, Dr.Uğur Ekinci ile bir görüşme yaptık. SETA, güzel çalışmaları ile takdir topluyor. Önümüzdeki günlerde Kosova’nın Prizren kentinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının (YTB) destekleri ile Balkan ülkeleri düşünce kuruluşları toplantısının ikincisini gerçekleştirecekler. Birincisi geçen yıl Ankara’da gerçekleşmişti. Bunlar güzel etkinlikler ancak yeterli mi? Tabiki hayır. Osmanlıdan buyana Anadolu’dan sonra bizlere ikinci Anayurt olmuş Balkanlar bizim için son derece önemlidir. Öyle ki; bugün Türkiye Cumhuriyetinin nüfusunu oluşturan yaklaşık 15 Milyon insanımız Balkan göçmeni vatandaşımızdır. Balkanlarda ise 10 milyon kadar Türk ve akraba – soydaşımız yaşamaktadır. Bugün Türkiye’de tarihi, kültürel, inanç ve akrabalık yönleriyle yakın bağlarımız olan Balkanları temsilen, kaç tane yazar, çizer, konuşan, dava edinen, uzman köşe yazarı, siyasetçi, milletvekili, kurum, düşünce kuruluşu, ciddi anlamda çalışan STK vardır? Bir elin on parmağını geçer mi?
İlgili kurumlarda Balkan uzmanlarının görev alması
Yukarda belirttiğimiz gibi SETA, YTB’nin desteği ile Balkan Düşünce kuruluşları toplantısı yapacak. Kosova’da yapılacak bu toplantıya Türkiye’den çağırılan hiçbir kurum yok. Başkanlığını yaptığım Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM), Rumeli Balkan Araştırmalar Merkezi (RUBASAM), bu işlerle yakın ilgisi olan TASAM veya merkezi Bursa’da olan Balkan Dernekleri Konfederasyonunun bu etkinlikten haberi var mı? Davetli midirler? Bu işin moderatörü olan SETA’da kaç tane Balkan uzmanı var? Sakın yanlış anlaşılmasın, SETA’yı eleştirmiyorum hatta tebrik ediyorum ama bir gerçeği de ortaya koymak gerekmez mi? Kurulması için yazılar yazdığımız, lobi çalışmaları yaptığımız ve destek verdiğimiz YTB yani Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığında kaç tane Balkan uzmanı görev alıyor?
Devletleşmek yerine sivilleşmek
Görev sahası Balkanlar olan kurumlarımızın resmi (Üstad Necip Fazıl’ın deyimiyle Devletin çatık kaşı) olmaktan çıkıp az biraz sivilleşmeleri, ilgili Balkan STK’larıyla yakın ilişkiye girip istişareler yapmaları, içlerinde Balkan uzmanları bulundurmaları daha yararlı olur kanaatindeyim. Özellikle Balkan dillerini bilen, Balkanlardan gelen uzmanlar. Türkiye’de okuyan Balkan kökenli öğrencilere sadece burs vermek yerine bursun karşılığında yarım dönemlik çalışmaları faydalı olabilir. Örneğin kurulacak bir Balkan web portalında, Türkiye’deki Balkanlı öğrencilerden yararlanılarak tüm Balkanlarda yayınlanan gazeteler tercüme edilip, bu web sayfasında yayınlanabilir. Balkan dillerinde Türkiye tanıtılabilir. Türkiye’deki gazetelerde yayınlanan köşe yazıları Balkan dillerine çevrilebilir.

Balkan bilgi havuzunun kurulması
Görev sahası Balkanlar olan kurumlarımızdan bir tanesi lütfen bir Balkan bilgi havuzu kursun. Dernekler, Belediyeler, Üniversiteler, Bakanlıklar ve diğer tüm ilgili kurumlarımızla temasa geçilsin. Balkanlarla ilgili toplantı, konferans, Balkan ülkeleri ziyaretleri, kardeş şehir anlaşmaları, festivaller, konserler, etkinlikler, kültürel çalışmalar… v.s. Balkanlarla ilgili ne varsa bu havuzda yer alsın. Bu işin meraklısı ve ilgilisi bu siteye girdiğinde Balkanlarla ilgili her şeyden haberdar olsun. Lütfen bu etkinliklere ilgili, bilgili ve meraklılar davet edilsin veya haber paylaşılsın. Balkanları birlikte istişare edelim ve bilgilerini ilgililerle paylaşalım.
Üç önemli aktivite
Bu arada ben de sizlerle üç etkinliği paylaşayım. Birincisi, şu anda İstanbul’da devam eden Bosna-Sancak Kültür günleri. Gitmediğiyseniz hala vaktiniz var. İkincisi yarın yani 18 Ekim Salı günü sabahı başlayacak olan DEİK/Türkiye-Kosova İş Konseyi toplantısı. DEİK ve Kosova Yatırım ve İşletmeleri Destekleme Ajansı (KIESA)’nın işbirliği ve Kosova Türkiye Ticaret Odası (KTTO)’nın destekleriyle 18 Ekim 2016 tarihinde, Intercontinental İstanbul Hotel’de Türkiye-Kosova İş ve Yatırım Forumu düzenlenecek. Söz konusu foruma, Kosova Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Sn. Hykmete Bajrami’nin ve T.C. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekci’nin de katılmaları öngörülmekte. Son olarak 20-23 Ekim tarihlerinde Makedonya’nın başkenti Üsküp’te MUSİAD tarafından düzenlenecek olan Balkan ticaret formu. İnşallah hem DEİK hem de MUSİAD’ın bu önemli toplantılarına katılmaya çalışacağız.

Rifat Sait
24. Dönem İzmir milletvekili
Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı
rifatsait@gmail.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP