İstanbul fethedilmeden evvel Osmanlı Devleti tarafından Balkan coğrafyası fethedilmiş ve Balkanlar’ın fethedilmesinden 1912 yılına kadar Balkan milletleri huzur ve güven içinde yaşamışlardır. Osmanlı Devleti Balkanlar’a huzur, güven, adalet götürmüş ve bu hakîkati günümüzde pek çok Balkanlı münevver de çeşitli platformlarda dile getirmiştir. Maalesef Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’dan çekilmesiyle birlikte, söz konusu coğrafyada dinî ve etnik olmak üzere savaşlar meydana gelmiş ve hala savaşlardan kalma bu huzursuzluk devam etmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti son dönemlerde Balkanlar’da siyasî, ekonomik, kültürel ve eğitim alanlarında ciddi atılımlar yapmıştır. Bu çalışmalardan belki de en önemlisi Balkan ülkelerinden Türkiye’ye eğitim için gelen öğrencilerdir. Özellikle Türkiye Diyanet Vakfı’nın ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın bursiyeri olarak gelen binlerce üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrencilerin bir kısmı mezun olduktan sonra ülkelerine dönmekte ve alanlarında hizmet vermektedirler. Kendi ülkelerinde Diyanet personeli, belediye başkanı, akademisyen ve dahi muhtelif alanlarda hizmet veren arkadaşlarımız bulunmaktadır.
Balkan ülkelerinden gelip Türkiye’nin mümtaz üniversitelerinde eğitimlerine devam eden öğrencilerin bir kısmı da sadece eğitim-öğretim almakla yetinmeyip aynı zamanda Balkanlar’a yönelik akademik çalışmalar da yapmaktadırlar. Bu çalışmalarla hem ülkelerine hem de Türkiye Cumhuriyeti’ne akademik anlamda hizmet vermektedirler. Örneğin Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde yüksek lisans ve doktora programına devam eden bir grup öğrenci, “Balkan Araştırmaları Dergisi” adıyla akademik bir dergi yayınlamaktadır. Bugün itibariyle 13. sayısına ulaşan dergide Balkan ülkelerinin vatandaşı olan bu genç kalemler, Balkanlar’a yönelik akademik tahliller yapmakta ve birçok alanda makaleler kaleme almaktadırlar. Ayrıca makale yazarlarının ekserisinin Balkan vatandaşı olması dergiyi anlamlı kılmaktadır. Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki akademik kurumlarda büyük ilgi gören dergi, almış olduğu olumlu tepkiler neticesinde çalışma ekibine ufuk ve vizyon genişliği anlamında ilham vermiş ve ikinci sayısından itibaren uluslararası hakem heyeti ve danışma kurulu teşkil etmek suretiyle “hakemli dergi” statüsü kazanmıştır. Her yeni sayısıyla kalitesini ve makale sayısını arttıran derginin önümüzdeki yıllarda Balkanlar hakkında çok ciddi çalışmalar yapacağı muhakkaktır. Derginin akademik hayatını başarıyla sürdürmesi şüphesiz Balkanlar’a ilgi duyan yeni kalemlerin ve yeteneklerin kadroya dâhil olması ile mümkün olacaktır. Bu minvalde ilgili kişi ve kurumları Balkan Araştırmaları Dergisi olarak bu genç dergiyi her açıdan desteklemeye davet ediyoruz. Selam ve muhabbetle…
Özay Balkan
HABERLER
11 saat önceHABERLER
3 gün önceHABERLER
14 gün önceHABERLER
14 gün önceKÖŞE YAZARLARI
17 gün önce