ANKARA – BHA
Başkent Gençlik Meclisi, Cumhuriyetin kuruluşunun ve Ankara’nın Başkent oluşunun 100. yıl dönümüne özel olarak “100. Yılda 100 Genç Lider Başkentte” etkinliği düzenledi.
Etkinlik kapsamında Türkiye’nin dört bir tarafından Başkente gelen 100 gençlik meclisinin yöneticisi ve temsilcisi Cumhuriyetin 100. yılında gençlerin karar alma mekanizmasına dâhil olup gelecek yüzyılı tasarlamak için ortak aklı masaya yatırdı. Başkent Gençlik Meclisi ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği açılış programı Ankara Kent Konseyinde gerçekleşti.
Programda açılış konuşması yapan Başkent Gençlik Meclisi Başkanı Halil Ecer, “Başkent Gençlik Meclisi olarak temel mottomuz ‘Yaşamın her alanında gençliğin güçlendirilmesidir.’ Çünkü çatı dezavantaj konumunda olan gençlerin yaşamın neresinden tutunacağı belli değilken, önünde belli bir yol yokken bu yolu kendilerinin inşa etmesi patikalardan kendilerinin gücüyle emeği ile bir yol açabilmesini savunuyoruz. Bizim geliştirdiğimiz katılımcı demokrasi için gençlik koridoru da bunu söylüyor” dedi.
Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise yaptığı konuşmada “Ruhunda özgürlük olan herkesin evidir Ankara. Ruhunda özgürlük olmayan, kula kulluğu tercih eden hiç kimse için bir şey ifade etmez Ankara. Ruhunda pranga olan, ruhunda kula kulluk olanlar için kurucu değerler de bir şey ifade etmez. Bu kent özgürlüklerin kenti o açıdan. Bilişim çağında bir günde bir ömürlük yol gençlere anlatacak çok da bir şeyimiz yok aslında bizim. Genetiğimizde var bizim. Sormak, istişare etmek, beraber karar almak. Genetiğimize uygun olduğu için bu kadar başarılı oldu. Bu 85 milyonun ikametgâhı üzerinden markaladığımız bu kent yeniden dirilmemizin kenti. Sizler bu kentin ev sahibisiniz bizden önce. Bizden önceki nesil kavgaların kurbanı oldu. Başkanlarının kavgalarının bedelini ödedik biz. Kendi kavgamız bile yoktu bizim. O kadar çaresiz. Bugün politikadaki davranış bozukluğu, birbirine olan tahammülsüzlük, korku, birbirini severken kim ne diyecek endişesiyle tebessüm etmemiz. Ağlarken sağa sola bakıp, gülerken sağa sola bakıp, kendi olmayan bir toplum olmanın bedelini ödedik. Korktuk biz. Yalana sığındık bazen. Z kuşağı diye sizi ötekileştiriyorlar. Çünkü yalan söylemiyorsunuz. Kalp kırıyorsunuz ama yalan söylemiyorsunuz. Biz çaresizlikten dolayı millet ne der endişesiyle bilgiyi sakladık. Doğruyu söyleyemedik. Cesaretimiz yoktu bizim. Dolayısıyla bazen esir olduk. Hâlbuki 100 yıl önce esareti değil cesareti seçerek yeniden dirilmiştik biz. Siz bizden farklı olarak cesareti seçtiniz. Deneyim bedel ödenerek kazanılan bir duygudur. Tekrar o bedeli ödememiz için deneyimle barışık olduğunu biliyoruz. Biz sizin ufkunuza, siz bizim deneyimimize mahkûmsunuz” ifadelerini kullandı.
Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı ve Dünya Serbest Dalış rekortmeni Ufuk Koçak etkinlikteki konuşmasında, ”Genç kardeşlerime söyleyecek çok şeyim yok, öğrenecek çok şeyim var. Engellilikle ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Engelliler için özürlü, sakat gibi tanımlar kullanmayalım. Nasıl sınıflandırırsınız çünkü bu tabirlerle engelli bireyleri? Asıl engelli olan yollar, kaldırımlar, toplu taşıma araçları ve yüreğinde insan sevgisi taşımayandır engelli olanlar. Marmara depreminde 3 gün enkazın altında kaldım. Hastanedeyken artık herkes ‘Sen kalma, biz getiririz, bundan sonra biz bakarız’ gibi şeyler söylediler. Bir gece kimseye haber vermeden kendi başıma kalktım ve tuvalete gittim. Ardından hayatımın en zor tırmanışını gerçekleştirdim ve klozete tırmandım. Şimdi ise Everest Dağı’na tırmanmaya hazırlanıyorum. Çünkü benim için en yüksek nokta o gün hasta yatağından çıkıp sıyrılabilmekti. Söylemek istediğim şey siz bir gün kendiniz olmaya karar verdiğiniz zaman topluma da herkese de savaş açmışsınız demektir. Hayat onu yaşamayı bilen cesur insanlarındır” dedi.
Ardahan Kent Konseyi Başkanı Burak Taştan da konuşmasında, ”Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç liderler, Ankara’da, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, atalarına selamını vererek Cumhuriyet’in ilelebet devam edeceği ve payidar kalacağı mesajını veriyorlar. Gençlik Konseylerimizin varlığı Kent Konseylerimizin sürdürülebilirliği için çok önemli. Siz gençler ile geleceğe yürüyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin dört bir tarafından Başkente gelen gençlerin ikinci durağı Ankara Ticaret Odası (ATO) oldu. ATO Meclis Salonunda düzenlenen “100. Yılda Ekonomi” programı kapsamında 500 genç ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç ve Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Yavuz Demir ile bir araya geldi.
İzmir İktisat Kongresi ile başlayan iktisadi bağımsızlık serüveninde 2. yüzyılda ekonominin genç girişimcilik eko sistemine değinildi. TOBB Ankara Genç Girişimciler Kurulunun da katıldığı programda gençler ve oda başkanları Türkiye’nin ekonomisini ele aldı.
Programda deneyim aktarımında bulunan ATO Başkanı Gürsel Baran, ASO Başkanı Seyit Ardıç ve Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Yavuz Demir ekonomide gençlik vurgusunun sürekli tekrarlanmasının önemine dikkat çekti.
“100. Yılda 100 Genç Lider Başkentte” programı Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclis Salonunda devam etti. 200 gencin meclis salonunda bir araya geldiği program ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.
Programın açılış konuşmasını yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, “Başkent Gençlik Meclisinin önünü Ankara’da sonuna kadar açtıklarını” vurguladı. Siyasi bir gaye gütmeden kentin problemlerini gençlerle çözmenin konforlu bir iş olduğunu ve akıllı belediye başkanlarının ben konseyleri ile daha fazla çalışmaları gerektiğini dile getirdi.
ABB Meclis Salonunda Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın koltuğunda meclisi yöneten Başkent Gençlik Meclisi Başkanı Halil Ecer, “sorumlusu olmadığımız krizlerin muhatapları olarak çözümde sorumluluğumuz doğmaktadır. Karar alıcıların gençlerle yol yürümesi yerel, ulusal ve uluslararası arenada yeni bir güç olduğunu ve artık kaçınılmaz olarak bu günün dünyasının bir gerekliliğidir” dedi.
Gençlerin, Gençlik Meclislerine duyduğu ilginin önemine değinen Ankara Kent Konseyi Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, şunları söyledi:
“Kent Konseylerinde gençlerin yer alması başlı başına bir sorunken Kent Konseylerinin Gençlik Meclisi gibi yapılarla kendi içinde sağlam ve sağlıklı bir ilişki kurması bambaşka bir sorun alanı. Kent Konseyi gibi deneyimlerde de siyasetin ya da bürokrasinin ya da toplumun genelinde bir anlayış var ki; seyirci, nefer, iş gücü ya da şenlik olarak gençleri görüyoruz ama faaliyet olarak gençleri görme konusunda henüz büyük eksiklerimiz var gibi görünüyor. Gençlik Meclisi’mizin macerası birkaç gencin ilgisi, birkaç yaşlının da bilgisiyle başladı. Sayın Mansur Yavaş’ın da ön açmasıyla hep oturtmaya çalıştığımız bir güven kavramı, Gençlik Meclisi tarafından da benimsendi.”
Programın organizasyonda destek sağlayan ABB Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Doç. Dr. Serkan Yorgancılar, gençlerle çalışmanın ve onlarla politika üretmenin çağın gerekliliği olduğunu vurguladı.
Program kapsamında Ankara Kent Konseyi Etkinlik Alanında 100. yılda sanatsal faaliyetler de unutulmadı. Ankara Seymenler ekibinin gösterisi ve Başkent Gençlik Meclisi Tiyatro ekibinin şiir dinletisi ilgiyle izlendi.
Ankara’da gençlik alanında faaliyet gösteren 50 sivil toplum kuruluşu ile “Sivil Toplum Sokağı” oluşturuldu. Ankara’da bulunan üniversitelerin öğrenci topluluklarının da stant açtığı programda gençlerin ikinci yüzyıldaki rolleri üzerine konuşuldu.
Başkent Gençlik Meclisi organizasyonu ile genç liderler, Türkiye’nin en büyük tarım kampüsü olan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yakın dönemde açılan BAKAP’a da bir ziyaret gerçekleştirdi.
BAKAP ziyaretinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç liderler ile “Gençlik Hatıra Ormanı”nda 100 ağaç ekildikten sonra program değerlendirmesi için açık alanda toplantılar gerçekleştirildi.
Başkent Gençlik Meclisinin lider gençler için oluşturduğu Cumhuriyet rotası ise, Anıtkabir ziyareti ile başlayıp Birinci Meclis, Ulus ve İkinci Meclis ziyaretleri ile tamamlandı.
BALKAN YEMEKLERİ
18 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024