Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’da Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri ile birlikte bir dizi temaslarda bulunmaya devam ediyor. 3 Şubat 2010 Çarşamba günü Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı Ahmet Mete, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Genel Başkanı Ferruh Özkan ve ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’nun koordinatörlüğünde yürütülen temaslarda Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti siyasilerle görüşerek destek arayışında bulundular.
Batı Trakya Türk Azınlığı’nı Türkiye, Yunanistan ve Avrupa’da temsil eden isimlerden oluşan Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Diyanet İşleri Başkanı Prof.Ali Bardakoğlu ile görüştü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Batı Trakya Türk Azınlığı heyetini Başbakanlık merkez binada kabul ederken heyet Azınlık’ın sorunlarını aktararak destek arayışında bulundu. Devlet Bakanı Faruk Çelik ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen’in de katıldığı görüşmede, Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen Yunanistan’da isminde Türk kelimesi geçen derneklerin hukuki kimliklerinin iade edilmediğini, yeni kurulan derneklerin ise kuruluş dilekçelerinin yetkili makamlar tarafından kabul edilmediğini dile getirdi. Heyet, diplomalarda denklik sorunu konusunda detaylı şekilde bilgi vererek Yunanistan üniversitelerinden alınan diplomaların Türkiye’de kabul edilmediğini ifade etti. Başbakan Erdoğan ise bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na gerekli talimatları vereceğini ifade etti. Görüşmede Batı Trakya bölgesinin ekonomik durumu ve bölgedeki yüksek işsizlik rakamları aktarılarak bölgeye Türk iş adamlarının yatırım yapması talep edildi. Görüşmede gündeme gelen bir diğer önemli husus ise 19. Madde Sorunu oldu. 1955-1998 yılları arasında yaklaşık 60.000 Batı Trakya Türk’ünün vatandaşlıktan çıkarıldığını söyleyen heyet, bu konuda Türkiye’nin girişimde bulunmasını rica etti. Görüşmede Devlet Bakanı Faruk Çelik, Dış Türkler ve Akraba Topluluklar Yasa Tasarısı hakkında heyeti bilgilendirdi. Yine Çelik, 27 Şubat 2010 tarihinde İstanbul’da dünyadaki tüm Türk derneklerinin katılacağı bir toplantı yapılacağını ifade etti.
Heyet, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü
3 Şubat 2010 tarihinde Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşerek sorunlarını aktardı. Görüntü alınmasına izin verilen görüşme, basına kapalı olarak devam etti. Görüşmede, Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti sorunlarının çözümüne yönelik olarak destek arayışında bulundu.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile görüşme
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile yapılan görüşmede heyet, özel olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen dernek kurma özgürlüğü alanında yaşanan sorunların yanı sıra genel anlamda Azınlık’ın sorunlarını dile getirdi. Dernek kurma özgürlüğü sorunu ile ilgili olarak Meclis Başkanı Şahin, konunun AİHM boyutunu bildiğini, ancak Yunanistan’da bu karar sonucu neler yapıldığı konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi. AİHM’nin verdiği karar bir ülke aleyhine sonuçlanmışsa, o ülkeye bir takım yükümlülükler getirdiğine dikkati çeken Şahin, şunları söyledi: “Bir tazminat boyutu var, bir de kendi iç mevzuatını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle uyumlu hale getirme sorumluluğu var. İlgili Temyiz Mahkemesi bu konuda kararını düzelterek, AİHM’nin kararına uygun bir karar vererek, Türk ibaresinin kullanılmasının bundan sonra serbest olduğu şeklinde bir sonuca ulaşması lazım. Gördüğüm kadarıyla iş biraz uzatılmakta. Siz yine de hukuk
ve adalet çerçevesi içerisinde oradaki haklı mücadelenizi bundan sonra da büyük bir vakar içerisinde yürüteceksiniz.” AİHM’nin Avrupa Konseyi’nin bir denetim organı olduğunu vurgulayan Şahin, “Dolayısıyla denetim organı bir ülkeyle ilgili verilen kararların uygulanmaması halinde Konsey’de ve Parlamento’da bunlar görüşülür. O ülkeyle ilgili denetim raporları görüşülür. Yunanistan ile ilgili bir rapor Parlamenterler Meclisinde görüşüldü. Bu uygulamaları açısından Yunanistan eleştiri aldı” diye konuştu. Şahin, AKPM’nin bu konuyu daha ciddi, daha sıkı takip edeceğini umduğunu belirterek AKPM Başkanlığı’na Mevlüt Çavuşoğlu’nun seçildiğini hatırlattı. Avrupa Konseyi’nin kuruluş amacının hukukun üstünlüğü, çoğulcu demokrasi, insan haklarının en geniş şekilde uygulanması olduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti: “Kaldı ki Yunanistan AB üyesidir. Bu tür insan hakları sorunlarının yaşanmaması gereken bir ülkedir. Hala yaşanıyorsa, orada bir sorun vardır” dedi. Şahin, “Her platformda sizlerin sorunlarınızın çözülmesi konusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve bu devlet erkini kullanan yetkililer olarak elimizden gelen gayreti ve çabayı gösterdik, bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Batı Trakya’da hukukun üstünlüğü, insan hakları alanındaki başarıların, Yunanistan’ın da güçlenmesi anlamına geldiğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:“Kendi vatandaşları farklı dilden, farklı ırktan, farklı kültürden olabilir. Onlar orada huzur içinde yaşıyorlarsa bu, bu toplumunda genel olarak huzuruna yansıyacaktır. Siz, ben biliyorum ki, Yunan vatandaşı Müslüman Türkler olarak, Yunanistan’ın da huzur ve refah içerisinde yaşamasını arzu edersiniz, buna katkıda bulunmak istersiniz. Bu, oradaki Yunanistan Hükümeti ile bir cebelleşme değil, sadece sizin yasalardan, anlaşmalardan kaynaklanan ve genel insan hakları kavramlarından kaynaklanan haklarınızı, orada sorunsuz olarak yaşamak istiyorsunuz. Herkesin, her grubun, her azınlığın olduğu gibi bunu istiyorsunuz. Bu en tabii hakkınızdır. TBMM sizin yanınızdadır. Sizin haklı davalarınızın çözümü konusunda en büyük destekçinizdir”.
Heyet, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile bir araya geldi
Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti, 3 Şubat Çarşamba günü Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu ile görüşerek Azınlık’ın dini alanda karşılaştığı sorunları dile getirdi. Özellikle müftülük sorununun görüşüldüğü toplantıda Batı Trakya Türk Azınlığı heyeti, destek arayışında bulundu.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin zirvesindekilerle yapılan görüşmelerde ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarına çözüm bulmak amacı ile uluslararası toplumun dikkatini çekmek için uluslararası zeminde uzun yıllardır mücadele ettiğini ifade ederek Almanya’da kurulan, sonrasında tüm Avrupa kıtasında faaliyet gösteren dernekleri çatısı altında buluşturan ABTTF’nin önemli çalışmalara imza attığını dile getirdi. Uluslararası zeminde yirmi yılı aşkın süredir faaliyet gösteren ABTTF’nin çalışmalarının da katkısı ile demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinde önemli kazanımlar elde edildiğini söyleyen Habipoğlu, bu kazanımlara örnek olarak ise 2009 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde Batı Trakya Türk Azınlığı’nı konu alan dört rapor yayımlandığını belirtti.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
06 Kasım 2024