Kütahya çinisi ile ünlü, Ege Bölgesi’nin küçük ve sevimli bir şehridir. Geçtiğimiz hafta bu şehrin milletvekili Hasan Fehmi Kınay “Uşak ile Kütahya birleşsin ve büyükşehir olsun” şeklinde bir teklifte bulundu. İşin siyasi boyutu beni ilgilendirmiyor. Bir ilin milletvekili neden başka bir il ile birleşip büyükşehir olmayı hedefler ben bunu merak ediyorum. Büyükşehir olmak büyümek midir bu hafta bu konuya önemine değineceğim.
NE KAZANACAĞIZ
Emlak ve konut piyasasının nabzını tutan Emlak Kulisi isimli web sitesi bu konuda 2011 yılının Aralık ayında açık ve net bir makale yayınladı. Makalenin bu kısmında büyükşehir belediyeciliğinin ne denli kazançlı olduğundan bahsetmişti. Gayrimenkul Değerleme Uzmanları “Büyükşehir belediyeleri bütçeden daha fazla pay aldıkları için bu illerin bütçeden aldıkları pay büyüyecek. Yatırımlar doğrudan merkezden geldiği için kalkınma ve yapılanma daha hızlı gerçekleşecek. Belediyecilik faaliyetleri tek elden ve daha koordineli bir şekilde yürütülebilecek. Hizmet standart hale gelecek, kent görünümüne, imajına daha çok önem verilecek. Artan bütçe ile daha çok proje hayata geçirilecek. İller daha çok yatırımcıyı çekecek. Bu yatırım, kalkınma hareketleri istihdamı dolayısı ile şehre olan ilgiyi arttıracak. Büyükşehir olmanın avantajı ile buna yakışır bir kent yaratmak için yeni tesis, park, bahçe, bina yapımı için projeler oluşacak. Şehirler dışarıdan göç almaya başlayacak. Konut sayısı artacak, yeni cazibe merkezleri oluşacak. Bu kentlerde metropol ilçeler oluşacak, her yeni ilçe için imar planı hazırlanacak. Belediyeler spor, kültür tesisleri, otoparklar, toptancı halleri, bulvar, cadde gibi alanların inşasına girişecekler. Tüm bu hareketlilik gayrimenkul piyasasını da canlandıracak önemli bir etkendir. Yeni projeler, yeni yatırım alanları demek olduğundan alternatif yerler arayan yatırımcıya fırsatlar doğacak. Sözü geçen şehirler zaten sürekli gelişim ve değişim içinde olan, altyapı yenileme çalışmaları içinde olan kentlerdir. Her biri farklı avantajları, yatırımları ve iş kolları nedeniyle dikkat çeken, büyümüş kentlerdir. Büyükşehir olmak onların maddi ve manevi açıdan daha da güçlenmelerini sağlayacaktır. Kentler başka alanlarda da yatırım şehri olabileceklerdir ya da mevcut yatırım düzeylerini daha yukarılara taşıyabileceklerdir. Büyükşehir adayı olan kentlerde yeni cazibe merkezleri oluşacak ve bu yerlerde gayrimenkuller değerlenecektir. Büyük tesisler inşa etmek için müsait olan ve il dışında kalan arsalar değer kazanacak, bu bölgeler zamanla yanına başka yatırımları çekecektir. Şehrin dışında denilen yerler, şehrin en önemli merkezi haline gelecektir. Tüm bu hareketlenme inşaat firmalarının bu bölgelerde birbiri ardına proje başlatmasına neden olacak, biten her proje bir sonrakinin referansı olacaktır. Şehir içinde, daha eski yerleşim yerlerinde yaşayanlar bu yeni yaşam alanlarına geçerken, kent dışından gelecek göç için yerleşim alanlarına ihtiyaç olacaktır. Bu nedenle konut talebi artacak, bu talep artışı da beraberinde yeni projeleri ve fiyat artışlarını getirecektir. Tüm bu nedenlerden dolayı büyükşehir olmak bu şehirler için önemli bir olaydır. Gayrimenkul piyasasına yapacağı katkının yanı sıra ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda değişimlerin yaşanması kaçınılmazdır” şeklinde büyükşehirin kazançlı yanlarını sıralıyor.
KÜTAHYA’NIN EKSİKLİKLERİ
Büyükşehircilik hayatına atılan her yeni belediye bu süre içerisinde isim tartışmaları yaşar ve büyüme oranları hesaplanır. Açıkça söylemeliyim ki Kütahya tek başına büyükşehir olma özelliği taşımıyor. Hasan Fehmi Kınay da bu durumun farkında olmalı ki büyükşehir olmanın yolunu Uşak ile birleşmekte buldu. Kendisine twitter hesabından bu büyükşehirin ismi ne olacak diye sorduğumda “Büyükşehir adı için benim önerim ‘Dumlupınar Büyükşehir Belediyesi’dir. Dumlupınar hem Uşak’ ın hem de Kütahya’nın ortak değeridir. Anadolu’nun ikinci kez fethinin adıdır. Kahramanlık destanıdir” şeklinde açıklama yaptı. Peki; Uşak milletvekilleri bu öneriye ne diyor diye sorduğumda “AK Parti Uşak milletvekilleri Uşak büyükşehir olursa birleşmeyi kabul ederiz, ilçe olacaksa kabul etmeyiz” diye cevap verdiklerini söyledi. Görünen o ki öneri sendin bendin tartışması şeklinde uzayacak. Her şey den önce Uşak ile Kütahya yerel yönetimlerinin anlaşmaya varmasının daha yerinde olacağı kanısındayım.
HABERLER
16 saat önceHABERLER
16 saat önceKÖŞE YAZARLARI
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
15 gün önce