DOLAR 32,2047 0.05%
EURO 34,9809 0.31%
ALTIN 2.443,27-0,73
BITCOIN 2235468-0.75409%
İzmir
23°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’nin ürettiği silahlar

ABONE OL
01/06/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yirminci yüzyıl Türkiye’si çok gerilerde kaldı. Türkiye, Yirmi birinci yüzyılda her açıdan gittikçe büyüyen, ekonomisi ve diplomasisi ile bölgede lider olmuş bir ülke artık. Rahmetlik Erbakan, iktidar döneminde “Milli Silah Üretimi” için girişimler yapıp projelerini açılarken ciddiye alınmıyordu, aynen 1960’lı yıllarda Türkiye’de otomobil imalatının montaj ile başlamasının acı acı eleştirildiği gibi.

1960’larda başlayan montaj sanayii, Türkiye’yi sanayicisi, politikacısı, mühendisi ve çalışkan işçisi ile yirmi birinci yüzyılda dokuz dünya markası aracın imal edildiği ülke konumuna taşıdı. 1970’lerde rahmetlik Erbakan tarafından dile getirilmeye başlanan “Milli Silah Üretimi” kavramı da, yirmi birinci yüzyılda can buldu ve Türkiye’yi silah ithal eden ülke sınıfından çıkarıp, silah ihraç eden ülke konumuna getirdi. Türkiye günümüzde dünya piyasalarında kabul görmüş 32 çeşit silah üretmekte ve hem kullanmakta, hem de dış ülkelere satmakta. Koç Grubuna bağlı Otokar’ın ürettiği üçüncü nesil ana muharebe tankı ALTAY, TSK’nin tüm zorlu sınavlarını geçerek dışa bağımlılığa son verdi. Bu tankın tasarımı, geliştirilmesi, prototip imalatı, test ve sertifikasyonu için 500 milyon dolar harcandı. Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) yönetiminde, AKYA adlı 553 milimetre standart çaplı yeni tip ağır torpido üretildi. Torpidonun harp başlığı, elektronik devreleri ve sonar sistemleri Roketsan ve Tübitak yönetiminde imal edildi.

MİLLİ GEMİ

Milli Gemi’nin kısaltılmışı MİLGEM projesi ile muharip gemi üretimi başladı ve birincisinin adı Heybeliada (F–511), İkincisinin adı da Büyükada (F-512) olan gemiler üretildi. Firkateyn tipinde olan bu gemilerin özelliği radarlarda görülememesi. Türk Havacılık Şirketi TAI (Turkish Aerospace Industries) ANKA adlı insansız hava aracı üretti. ANKA 23 bin feet yüksekte 18 saat havada kalıyor ve radarlarda hayal meyal gözüküyor. Roketsan şirketi, ATMACA adlı Gemi Savar füze üretimine başladı. Füzenin RF arayıcı başlığını ise ASELSAN geliştirdi. Otokar’ın ürettiği ARMA 8×8 isimli zırhlı muharebe aracı karanlıkta, siste, dumanda hiçbir ışık yakmadan termal kamera ile önünü görme olanağına sahip. Amfibi kiti sayesinde suda yüzebiliyor ve suda saatte 8 kilometre hız yapabiliyor. 12 personel ve 24 ton yük taşıma kapasitesinde.

KİRPİ adlı mayına karşı korumalı zırhlı aracı ise Türkiye BMC üretti. Otokar’ın ürettiği COBRA, 4×4 zırhlı tekerlekli araç (ACV) sınıfında ve şu anda Türkiye dahil 13 ülkenin silahlı kuvvetlerinde görev yapıyor. Güney Osetya savaş alanında da başarı ile kullanıldı. GÖKTÜRK Milli Keşif Uydusu ise yüzde yüz Türk üretimi ve 2013 yılında yörüngeye konması planlanıyor. Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu’da askeri istihbarat amaçlı olarak yüksek çözünülürlüklü görüntü alınmasını sağlayacak. Uyduyu Aselsan, TÜBİTAK ve Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü hazırlıyor. GÖZCÜ Mini İHA, Kale Kalıp ve Baykar Makine Sanayii tarafından üretilen insansız hava keşif ve haberleşme aracı. TSK Gözcü ile 25 bin saatten fazla keşif uçuşu gerçekleştirdi. HÜRKUŞ Eğitim uçağını TAI üretiyor. Gece ve gündüz görev yapabilen uçak, öğretmen ve öğrencinin arka arkaya oturduğu tek turboprop motorlu.

KASIRGA FÜZESİ

İnsansız Deniz Aracı (İDA) TÜBİTAK’ın desteği ile Global Teknik A.Ş. tarafından üretiliyor. Üzerine radar, sonra, sualtı kamerası, robot kolları ve hafif makineli tüfek sistemleri monte edilebiliyor. İDA ile suyun üstündeki her tür hareket edebilen aracı takip etmek olası. KASIRGA TR-300 Füzesi, 302 milimetre çapında ve 100 kilometre menzilli. MELTEM Deniz Karakol Uçağı ise CN-235 tipi uçakların görev sistemlerinin HAVELSAN tarafından geliştirilmesiyle uçmaya başladı.

Milli Piyade Tüfeği (MPT) MKE ve Kale Kalıp tarafından 3 ayrı ekiple 40 uzmanın 2 yıl çalışması sonunda üretildi. Kendi sınıfının en hafifi. PARS Zırhlı Muharebe Aracı, 8×8 ve 6×6 olmak üzere iki tür. Suda gidebiliyor, gece görüşlü ve mayından etkilenmiyor. TÜBİTAK “AKILLI BOMBA’nın beyin kısmını geliştirerek, yanılgıyı neredeyse sıfıra indirerek, karadan havaya, havadan havaya ve karadan karaya füzelerde yeni bir dönemi başlattı. Ve en önemlilerden bir tanesi de ASELSAN’ın Leopard 2A4 tanklarının modernizasyonunu gerçekleştirerek “Leopard 2 Next Generation” tanklarını yaratması. Yaptığı elektronik değişiklerle, bu tanklara diğerleri ile kıyaslanamaz bir üstünlük kazandırdı.  Türkiye, artık silah üretiminde de bölgede söz sahibi ve tartışmasız lider.

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli