19 Kasım 2009 tarihinde Dedeağaç Ceza Mahkemesi’nde Büyük Derbent köyünde bulunan Azınlık Okulu’nda görev yapan Yunanlı öğretmen Hara Nikopulu’nun Osman Kaşayka tarafından dövüldüğü iddiası ile açılan davayı izleyen Rodop Rüzgârı Dergisi ve Burası Batı Trakya isimli internet haber sitesinin sahibi İbrahim Baltalı*, Yunan fanatiklerin saldırısına uğramıştır.
Olay gazetesinin haberine göre Mahkeme binasının çıkışında Hara Nikopulu’ya destek vermek üzere davayı izleyen bir grup Yunanlı fanatik tarafından saldırıya uğrayan İbrahim Baltalı, mahkeme binası yakınlarında bir yere sığınmaya çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Polislerin müdahalesi ile sonucu kurtulan ancak saldırganların darbeleri sonucunda yaralanan İbrahim Baltalı, tedavi olmak üzere Dedeağaç Tıp Fakültesi’ne kaldırılmıştır.
Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “İbrahim Baltalı’ya yapılan saldırı kabul edilemezdir. ABTTF olarak İbrahim Baltalı’ya yapılan saldırıyı şiddetle kınar, kendisine geçmiş olsun dileklerimiz ile birlikte acil şifalar dileriz. Bununla birlikte bu saldırıyı Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haber alma ve medya özgürlüğüne bir saldırı olarak görüyoruz.Faillerin bir an önce yakalanarak hak ettikleri cezayı almaları için yetkilileri göreve çağırırız. Birlik gazetesine göre saldırının gerçekleşmesinden önce T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’nun kapatılması amacı ile yürütülen kampanyada yer alan bazı kişiler fanatik gruba İbrahim Baltalı’yı göstermişler. Haber doğru ise İbrahim Baltalı’ya yapılan saldırı bir grup fanatik Yunanlının bireysel eylemi olarak kabul edilemez. Bu durumda yalnızca Gümülcine Başkonsolosluğu’nun Batı Trakya’daki faaliyetlerinden değil bölgede Türk varlığından rahatsızlık duyulduğu anlaşılmalıdır. Bu nedenle İbrahim Baltalı’ya yapılan saldırı istisnai bir durum olmaktan çıkarak bölgedeki tehlikenin ulaştığı boyutlara işaret etmektedir. Devlet, bireyin can güvenliğini korumaklar yükümlüdür. Hükümet, olayı salt bir fiziki saldırı olarak görmeyip ayrıntılı bir inceleme yürütmeli, sorumluları ortaya çıkarak cezalandırmalıdır. Buradan PASOK Hükümeti’ni harekete geçmeye davet ederiz” açıklamasında bulundu.
Konuşmasının devamında Habipoğlu, “Bu olay sonrasında AGİT Demokratik Kuruluşlar ve İnsan Hakları Ofisi tarafından nefret suçları ile ilgili 2008 Yıllık Raporu’nda Yunanistan’da nefret temelli yalnızca bir olayın yaşanmış olduğunun rapor edilmiş olmasının ne kadar ironik olduğunu söylemek isterim. Nefret suçları ile ilgili asıl sorunun nefret temelli suç ve eylemlerin tanımlanması ve bunun rapor edilmesinde yaşandığı bir kez daha ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.
HABERLER
4 gün önceHABERLER
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
12 gün önceKÖŞE YAZARLARI
18 gün önce