“Organik ve İyi Tarım Uygulamaları’nda Örnek Bir Köy: Karacaağaç” Projesi imzalandı ve düzenlenen törenle start aldı. İzmir Ticaret Borsası öncülüğündeki projede, Buca Belediyesi katılımcılar arasında yer alıyor.
İTB Başkanı Işınsu Kestelli, proje ile üretilecek iyi ürünleri tüketicilerle buluşturmak istediklerini söyledi. Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, 10 yıl önce bölgede büyük tereddütlerle başlanan organik tarımın geliştiğini belirtti, “Hedefimiz Buca’nın tarım ürünlerini dünya pazarlarına çıkarmak” dedi.
İzmir Kalkınma Ajansı’ndan mali destek almayı başaran ve İzmir Ticaret Borsası’nın öncülüğünde yapılan “Organik ve İyi Tarım Uygulamaları’nda Örnek Bir Köy: Karacaağaç” Projesi bir sunum toplantısıyla start aldı.
İzmir Ticaret Borsası’nda düzenlenen törene, proje ortakları İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, Buca Belediyesi, Buca Kaymakamlığı, Karacaağaç Köyü Muhtarlığı katıldı. Sunuş toplantısında konuşan projenin başvuru sahibi İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, proje ile birlikte organik tarım üretimini artırmayı hedeflediklerini belirtirken, “ Bunun yanı sıra il merkezimize oldukça yakın mesafede olan Karacaağaç Köyü’nü de güvenli gıda tüketmek isteyenlerin uğrak yeri haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Hedef dünya pazarları
İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, kentte tarım konusundaki projelere İZKA ‘dan toplam 19 milyon Türk lirası kaynak kullandıracaklarını belirtti. Aydın, bu projeler içerisinde ekolojik üretimin de yer aldığını vurguladı.
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ise kendisi için heyecanlı bir gün olduğunu söyledi. Tatı, 10 yıl önce Buca köylerinde ekolojik tarıma geçilmesi konusunda İl Genel Meclisi üyeliği dönemindeki çalışmalarını anlattı. Başkan Ercan Tatı, bölgede önce toprakların temizlenmeye başladığını bunun ardından ilk sertifikalı zeytinyağı ve zeytinin üretildiğini anımsattı, “Buca köylerimizde bu projeyle birlikte birçok farklı ürünü daha ekolojik sertifikaya kavuşturup, dünya pazarlarına göndermek en büyük arzumuz. Bu üretim ile hem güvenli bir gıda tüketicilere ulaşacak ama aynı zamanda bölgemize de büyük katkısı olacak” dedi.
Tahtalı havzasının bu bölgede toprağın korunması açısından organik üretimin gelişmesine büyük katkısı olduğunu da vurgulayan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, yerel yönetim olarak her zaman köylünün yanında olduklarını kaydetti.
Törene katılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, Tarım İl Müdürü Ahmet Güdal, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy da yaptığı konuşmalarda projenin İzmir’de iyi tarımı ve ürünlerini geliştireceğini söyledi.
Buca Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu İl Genel Meclisi’nin Bucalı üyeleri Yaşar Herel, Bilal Şencan ve Karacaağaç köylülerinin de katıldığı törende başlatılan projenin 2’si sera olmak üzere 25 açıkta toplam 27 noktada üretimle sürdürüleceği kaydedildi. Projeye İZKA ve İzmir Ticaret Borsası kaynaklarından 94 bin lira aktarılacak. 37 bin hektarlık alandaki Buca Karacağaç Köyü’nde halen 970 kişi yaşıyor.
BALKAN YEMEKLERİ
1 gün önceHABERLER
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024