DOLAR 32,6941 -0.19%
EURO 35,1963 0.28%
ALTIN 2.440,11-0,41
BITCOIN 20635402.51886%
İzmir
30°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

139 okunma

Bulgaristan göçmenleri sorunlarına çözüm bekliyor

ABONE OL
15/03/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DSCF2864İzmir Bal-Göç Derneği Sarnıç Şube Başkanı Halim Garip ve Genel Başkan Yardımcısı Kenan Özgür, 1989 yılında Türkiye’ye zorunlu göç esnasında ve sonrası 1990 ve 2000’li yıllarda da serbest göçmen olarak Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ederek ülkemize yerleşmiş olan soydaşlarımızın çözüm bekleyen sorunlarına değindi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Yardımcısı Kenan Özgür; 1989 yılından itibaren Türkiye’ye göç edip vatandaşlığa kabul edilmiş bulunan ve Bulgaristan’da hak ettiği emekli maaşını T.C. Ziraat Bankası şubelerinden çekebilen soydaşların Türkiye’de hiçbir sağlık güvencelerinin olmamasına dikkat çekti. Özgür, “Bulgaristan’dan ortalama 130 – 200 TL arasında değişen tutarlarda emekli maaş alabilen, tamamı Türk vatandaşı soydaşların sorunları, mevcut kanuna yeni bir bent eklenerek” çözülebilir ve diğer Türk vatandaşları gibi ülkemizde sigortalı olarak çalışan çocuklarının üzerinden sağlık hizmeti alabilirler” şeklinde konuştu. Başkan Yardımcısı Özgür, “Bunun dışında vatandaşlarımızın, Bulgaristan vatandaşı olarak o ülkede sigortalı çalıştıkları süreler ülkemize aktarılmadığı için emekli olamamaktadırlar. Bu sebepten dolayı ciddi sorunlar ve hak kayıpları yaşamakta olan soydaşlarımızın sorunlarının çözümü için zorunlu göç kapsamında olmayıp daha sonra ülkemize göç etmiş olan kişilere de “3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun uyarınca borçlanma hakkı tanınması için yeni bir yasal düzenlemenin yapılması zaruridir” dedi. Bulgaristan’dan ülkemize göç etmek zorunda kalan Türklerin bir kısmının maalesef Türk vatandaşlığına alınamadığını da ifade eden Özgür bu kişilere bazı dönemlerde kısa süreli oturma izninin verildiğini ancak çalışma izninin verilmediğini belirtti.

İSİM DENKLİK BELGESİ

Şube Başkanı Halim Garip ise isim denklik belgesi sorununa dikkat çekti:

“Bulgaristan’dan göç ederek Türk vatandaşlığına kabul edilmiş olan soydaşlarımızın Bulgaristan ile ilgili hukuki işlemlerde (diploma denklik, evlilik, miras, çift vatandaşlık vb…) kullanmak amacı ile T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden “İsim Denklik Belgesi” almaları gerekmektedir. Ancak T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan isim denklik belgesi başvuruları çok geç cevaplanmakta, bazı vatandaşlarımızın isimleri hatalı yazılmakta, bazı vatandaşlarımız ise isim denklik belgesini hiç alamamaktadırlar. Bürokratik nedenlerden kaynaklanan bu sorunların ortadan kaldırılması ve “İsim Denklik Belgelerinin” genel müdürlük yerine il veya ilçe nüfus müdürlükleri tarafından verilmesi daha sağlıklı olacaktır.”

    En az 10 karakter gerekli