İnsanlar Bulgaristan‘daki devam eden siyasi istikrarsızlık nedeniyle bu yıl 14 Kasım’da üçüncü kez seçime gitmeye hazırlanırken, ülkedeki Türkler ve Müslümanlar seçimleri umutla bekliyorlar.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ve erken genel seçimlerin eşzamanlı olarak gerçekleştirileceği bir ülkede, siyasi güçler 4 Nisan ve 11 Temmuz’da yapılan seçimlerden önce, sonrasına kadar bir bakanlar kurulu oluşturamadılar.
Bulgaristan’ın 6,9 milyon nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan Bulgaristan Türkleri ve Müslümanların refah içinde yaşadığı Burgaz bölgesi vatandaşları, AA muhabirine beklentilerini anlattı.
Geleneksel olarak Türkler ve Müslümanlar tarafından desteklenen Hak ve Özgürlükler Hareketi (HO) partisinin lideri Mustafa Karadaya’nın aday olarak katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, parti aynı zamanda ülkenin her bölgesinde milletvekillerine aday gösteriliyor.
Burgaz’ın Ruen (Ulaklı) bölgesindeki Çavdarlık köyünün yaşlısı olan 39 yaşındaki iki çocuk annesi Ayten Ali, bu seçimlerin hem Bulgar devleti hem de burada yaşayan Bulgaristan Türkleri için çok önemli olduğunu söyledi.
“Daha güzel, kurallara dayalı bir devlet yaratmak, daha güzel bir sistem yaratmak, daha normal koşullarda yaşamak, parlamentodaki milletvekillerimizin bizi destekleyebilmelerini sağlamak için bu seçimlerde birlikte olmamız ve onların arkasında durmamız gerekiyor. Birlikte oldukça güçlüyüz.” ifadesini kullandı.
6 yıldır köyünün başında olan Ali, “Ailemin üyeleri, akrabalarım, arkadaşlarım, çevremdeki arkadaşlar yurt dışındadır” dedi.
Ali, eşinin de iki ay boyunca yurt dışında olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti::
“Her akşam küçük oğluma “Anne, babam nerede?” Sorusuna cevabım “Yok.” Bunu açıklamak zor. Doğduğumuz ve büyüdüğümüz topraklarda yaşamak zor ve imkansız hale geldi. Bu seçimlerden sonra işlerin daha iyi olmasını ve yurtdışında çalışmak zorunda kalan halkımızın topraklarına dönmesini, ailelerini burada tutmasını ve güzel ve rahat bir yaşam sürmesini bekliyoruz” dedi.
1989’da Bulgaristan‘da sona eren Türklere ve Müslümanlara karşı komünist rejimin baskıcı politikası nedeniyle Türkiye’ye göç eden 69 yaşındaki Şaban Şakir Ahmet’de 7 yıl önce Bulgaristan’a döndü ve hayatını burada nasıl yaşadığını anlattı.
Ahmet, bazı kişilerin ülkedeki siyasi sürtüşmeler nedeniyle ayrıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Bulgaristan Türkleri ve Müslümanlar olarak birbirimizden ayrılmıyoruz, dayanışmamız var, ama Bulgarlarla iyi anlaşmaya çalışalım. Bulgaristan’ı bölmek istemiyoruz, Bulgar halkının da sağlıklı olmasını istiyoruz. Hangisi olursa olsun, bulgarca veya türkçe. Hepimiz vatanımızı ve halkımızı düşünmeliyiz. Daha fazla iş alanı açalım. Ekonomik gelirin daha yüksek bir seviyede olmasına izin verin.”
Burgaz bölgesinde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan Bulgaristan Türklerinden Ahmet Ramazan Salih de Bulgaristan’ın zor zamanlar geçirdiğini söyledi.
Salih şöyle dedi: “Onlar bize ismimizi, okulumuzu, okulumuzu geri verdiler, ama yine de ‘Türkçe’ diyorlar ve buna farklı gözlerle bakıyorlar. Adayımız için cumhurbaşkanlığını kazanamayabiliriz, ancak Bulgarlara, Ermenilere, Yahudilere, herkese “Bulgaristan’da gerçekten Türklerin yaşadığını” göstermemiz gerekiyor. İfadelerini kullandı.
Bölgenin 39 köyünün ilçe merkezi Ruen’den (Ulaçlı) 80 yaşındaki kuaför Mehmet Nalbantoğlu, “Bu seçimlerin sonuçlarının iyi olmasını bekliyoruz” dedi.
21 siyasi parti ve 7 koalisyon, 14 Kasım’daki her iki seçime de 6 milyon 708 bin 189 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede katılacak.
Seçimlerde 24 ikili başkan ve başkan yardımcısı için mücadele edecek.
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce