DOLAR 33,0352 0.01%
EURO 36,0782 0.02%
ALTIN 2.621,310,02
BITCOIN 21364671.62316%
İzmir
38°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Bulgaristan’ın iki yüzlü politikası
30 okunma

Bulgaristan’ın iki yüzlü politikası

ABONE OL
23/01/2021 17:37
Bulgaristan’ın iki yüzlü politikası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Bulgaristan’da önce 28 Mart 2021 tarihinde parlamento seçimleri yapılacağı açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev parti görüşmelerden sonra seçimler 4 Nisan 2021 yılında yapılacağını ilan etti. Bulgaristan Yüksek Seçim Kurulu 4 Nisan 2021 yılında yapılacak olan parlamento seçimleri için hazırlık yapmaya başladı ayrıca yurt dışında açılacak olan sandıklar için Dış İşleri de hazırlıklara başladı.

30 yıllık demokrasi sürecinde ilk defa bir Bulgaristan cumhurbaşkanı, Türkiye’den ilgili bir STK temsilcisi ile online görüşme yaptı. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, pandemi ortamında Türkiye’de Bulgaristan Türkleri tarafından kurulan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyon başkanı Sabri Mutlu ile çevrimiçi ortamda canlı görüştüler. Sabri Mutlu başkan Bulgaristan cumhurbaşkanı Rumen Radev’den pandemi ortamında Türkiye’de öngörülen 35 sandık sayısını sağlık açısından yetersiz olduğunu sandık sayısı artırılmasını istedi. Nihai kararı ilerleyen zamanda Bulgaristan parlamentosu  karar verecek.

Bulgaristan seçim sonuçlarını,  komşusu olan Kuzey Makedonya devleti ilgiyle beklemekte. İki ülke arasında çözülmemiş sorunları için iki taraf komisyonlar kurarak görüşmeler gerçekleştirmişlerdi. Kuzey Makedonya komisyonu,  görüşmelerin Bulgaristan’da yapılacak olan parlamento seçimlerinden sonra devam edeceğini açıklamıştı.

Batı Balkan ülkelerinin AB katılım sürecini başlatması için Bulgaristan,  Kuzey Makedonya’ya veto uyguladı. Vetonun gerekçesi, Kuzey Makedonya’nın Bulgaristan’ın tarihi sahiplenmesi ve ülkesinde yaşayan Bulgar vatandaşlarına azınlık statüsü verilmesi idi.  Diğer taraftan da Bulgaristan’ın  AB katılım başlatma görüşme sürecini veto etmesi Kuzey Makedonya halkı tarafından protesto edildi. K.Makedonya’da halkın organize biçimde Bulgar bayrağı yakması,  iki ülke arasındaki sorunları daha da derinleştirdi.

 

Diğer yandan, Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim sorunu,  Kuzey Makedonya olarak kabul edilmesi ile şimdilik çözülmüş görünüyor. Yunanistan isim değişikliğini uluslararası hukuksal ortamda bağlayıcı şekilde kabul edilmesi için ısrar etmekte.

Yunanistan ve Bulgaristan,  Kuzey Makedonya’ya baskı yaparak ismi,  Kuzey bölgesi Makedonya olmasını istiyorlar. Bulgaristan’ın Güneybatı bölgesi Pirinska Makedonya ile haritalarda yer almakta. Balkan savaşlarından sonra şer ülkeler tarafından bu bölgeleri Yunanistan ile Bulgaristan toprakları ilan edip sınırları belirlemiş olsalar da iki ülkenin ilerde Yunanistan Makedonya’sı ile Bulgaristan Pirinska Makedonya bölgesi,  bir şekilde ait olduğu Makedonya’ya katılma kuşkuları böyle girişimlerde bulunmaya yöneltiyor.

Ayrıca Bulgaristan, Kuzey Makedonya’dan ülkelerinde yaşayan Bulgar asıllı vatandaşlarına azınlık statüsü verilmesini istiyor ve bunu AB katılım sürecinin başlaması için şartlardan biri olarak kabul ediyor. Vatanseverler hükümet ortakları Kuzey Makedonya’da yaşayan Bulgar vatandaşların çocuklarına ülkelerinde basılmış kitaplar gönderilmesi için çalışmalar yaparken Bulgaristan AB milletvekilleri tarafından Kuzey Makedonya’da yaşayan Bulgarların durumunu parlamento kürsüsünden her fırsatta dile getirmekteler.

Makedonya’dan kendi soydaşları için bu talepleri sunan Bulgaristan, diğer taraftan Bulgaristan’da yaşayan bir milyona yakın Türk asıllı vatandaşları için aynı duyarlılığı göstermiyor.  Bulgaristan ülkesindeki Türk asıllı  çocuklara  anadil eğitimini zorunlu ders olarak değil de seçmeli ders olarak okutmak istemesi,  asimilasyon politikasının farklı bir şekilde  hızla sürdürdüğünün bir göstergesidir. Din eğitimi de aynı şekilde kısıtlanması Bulgaristan’da Türklerin çocukları dinden uzak anadilini yarım yamalak konuşan nesiller yetişmekte.

Bulgaristan, Kuzey Makedonya’da yaşayan Bulgar vatandaşlarına azınlık statüsü isterken kendi ülkelerindeki bir milyona yakın Türk ve iki milyona yakın Türkçe konuşan vatandaşlarını asimile etme istemesi ne devlet ahlakına ne devlet politikasına sığar. Bu durum Bulgaristan’ın  ülke içinde ve yurt dışında ikiyüzlü politika izlediği ortaya koymaktadır.

En az 10 karakter gerekli