DOLAR 32,6816 -0.02%
EURO 35,4444 -0.17%
ALTIN 2.500,49-0,43
BITCOIN 1811090-3.9119%
İzmir
34°

AÇIK

13:14

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

239 okunma

İcazet Alan 5 Hafızımız, Kurralar Silsilesine Katıldı

ABONE OL
03/09/2020 00:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

bardakoluİzmir İl Müftülüğü ve Kestanepazarı Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen Aşere Takrib İcazet Merasimi, 10 Ocak 2010 Pazar günü, büyük bir katılımla gerçekleşti.

 

 

 

 

 

Kestanepazarı Kur’an Kurslarında hafızlığını tamamlayıp, yaklaşık 4 yıldan bu yana Mustafa Tipi hocamızın riyasetinde Aşere ve Takrib eğitimlerini sürdüren 5 hafız öğrencimiz, muhteşem bir merasimle icazetlerini alarak, Kurralar silsilesine katıldı.
10 kişilik bir grupla Aşere ve Takrib eğitimlerine başlayan Kestanepazarı Kur’an Kursu Yöneticisi ve Öğreticisi Kurra Hafız Mustafa Tipi, kursun sonunda ancak Hafız Emrah Karabaş, Hafız Ramazan Altun, Hafız Sadık Yazar, Hafız Şenol Günay ve Hafız Yasin Serttaş’ın Aşere ve Takrib eğitimlerini tamamladığını belirtti. Ülkemizin nadir kurumlarında gerçekleştirilen bu eğitimi tamamlayan 5 hafızımızın, İzmir için büyük bir kazanç olduğunu belirten Tipi, İstanbul’dan sonra İzmir’de de başarılı okuyucuların yetiştirileceğini söyledi. Gelecek yıllarda Aşere ve Takrib eğitiminin Kestanepazarı Eğitim Kurumları bünyesinde sürdürüleceği müjdesini verdi.

Ünlü Kurra Hafızlar Muhteşem Bir Kur’an Ziyafeti Sundu
İcazet merasimine Türkiye’nin ünlü Kurra Hafız okuyucuları katıldı.  Kurra hafızların Kur’an-ı Kerim tilavetleriyle bir bayram günü yaşayan Kestanepazarı Camii’ni dolduran kalabalıklar caminin dışına taştı.
Okuyucuların coşkulu tilavetleriyle muhteşem bir Kur’an ziyafetine dönüşen merasimde, camiyi dolduran üç binin üzerinde davetli, duygulu ve coşkulu anlar yaşadı.
Reisü’l-Kurra Ahmet Arslanlar hocanın vekili olarak merasime katılan, İstanbul Çengelköy Yıldırım Beyazıt Camii İmam Hatibi Kurra Hafız Mustafa Demirkan’ın gözetiminde geçen merasimde Kestanepazarı mezunlarından, İzmir Konak Çorakkapı Camii İmam Hatibi Kurra Hafız Selim Menteşeli, Kurra Hafız Abdullah Boz, Kurra Hafız Mustafa Bozduman, Diyanet İşleri Başkanlığı Tire Eğitim Merkezi Hocalarından Kurra Hafız Metin Yeşildağ, Kurra Hafız Nevzat Yavaşoğlu, Kurra Hafız Abdullah Türk, Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Manisa Eğitim Merkezi Müdürü Kurra Hafız Osman Eğin, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyelerinden Kurra Hafız Yard. Doç. Dr. Fatih Çollak, DİB Hasake Eğitim Merkezi Öğretim Üyelerinden, Kestanepazarı mezunlarınu Kurra Hafız Ramazan Pakdil ve İstanbul Süleymaniye Camii İmam Hatibi Kurra Hafız Mehmet Sevinç vücuhâtlı olarak Kur’an tilavet ettiler.

Konuşmalarda Kestanepazarı’nın Başarıları Vurgulandı
Kestanepazarı Eğitim Kurumları adına açılış konuşmasını, Milli Kültür ve Ahlâka Hizmet Vakfı Başkanı Lütfi Görmez yaptı.
Görmez yaptığı konuşmada; “Cenabı Hakk, inşallah onlara cennette taç giydirecektir. İcazet alacak gençlere de sesleniyorum. Sadece Kur’an’ı ezberlemekle yetinmeyin. Yüce kitabımızını mana ve içeriği üzerinde düşünün. Ve kuranKur’an ahlakıyla ahlaklanın. Çünkü kuranKur’an okuyup, muhtevasıyla amel edene Allah katında şefaat edecektir. Kim ki kuranKur’an okur onun hükümlerini hayata geçirir ve uygularsa kuranKur’an onu cennete götürür. Kestanepazarı’nda 70 yıldır kuranKur’an öğretiliyor. KuranKur’an yaşanıyor ve yaşatılıyor. Cenabı hakka tahdisi nimet olarak hamdediyorum ki, artık ülkemizde de, dünya şampiyonu hafızlarımız da yetişiyor. Geçen yılki Kur’an’ı güzel okuma yarışmasında Türkiye finalinde şampiyonluğu kestanepazarına getirmiştir. Rabbimize hamd ediyorum. İnşallah sonsuza dek bu hizmetler devam edecektir. 70 yıl önce kestanepazaır tarlasına mübarek insanlar tarafından dikilen o ufacık fidan, bugün dev bir çınar olarak, insanları manevi gölgesi altında barındırmakta ve çevresine ışık saçmaktadır. Bu başarıların alınmasında emeği geçen hocalarımıza, yönetim kurulumuzda görev yapan kardeşlerimize, bağışçılarımıza, çalışanlarımıza ve katkısı bulunan tüm kardeşlerimize şükranlarımı arzederim.” dedi.
Konak İlçe Müftüsü Mehmet Şahin, kestanepazarının namını türkiyede ve hatta dünyada kuranKur’an sahasıyla ilgilenen birçok kişi duymuştur. Buraya gelmek, bu güzel hizmetlerin yürütüldüğü bir ilçeye gelmek beni fazlasıyla memnun etmiştir, şeref duydum. KuranKur’ana hizmeti geçen hoca ve üstadlarımıza cenabı hakka sonsuz rahmetiyle muamele etsin. Bu müesseselerimizin yaşaması için emeği geçen hayır sahibi, hayır gönüllüsü herkese sonsuz teşekkürler ediyorum.
Karabağlar Müftüsü Emin Arık: “Yüce Allah Peygamberlerine mucizeler bahşetmiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (sav) de en büyük mucize olarak Kur’an bahşedilmiştir. KuranKur’an yeryüzünde en fazla okunan kitaptır. Ve eşsiz bir kitaptır. Yeryüzünde her asırda onbinlerce hafız daima var olmuştur.” “1950’lerden bugüne devam eden bir hizmet bir yarış var Kestanepazarı’nda. Bu hizmete emeği geçen herkesi saygıyla selamlıyorum.”

Yard. Doç. Dr. Fatih Çollak: “Kur’an ile meşgul olmak en büyük ibadettir.”
Merasimde Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Kurra Hafız Yard. Doç. Dr. Fatih Çollak, bir konuşma yaptı. Çollak konuşmasında şunları söyledi:
“Bugün Kur’an günü. Allahın kelamının ikram ve infak edileceği bir sofranın etrafında toplanmış, onu anlamak, okumak ve yaşamak üzere niyet etmiş olarak burada toplanmış bulunuyoruz.
Huzurunuza 5 kıymetli öğrencimiz geldi. Bu öğrencilerimiz ne yaptı da bugün bu merasim icra olunmaktadır. Allahın kelamı olan Kur’an’ı başından sonuna kadar sadece bir kıraat üzere değil, on kıraat üzere okudular, tamamladılar, yazdılar, icazet almaya hak kazandılar. Bu kardeşlerimiz hafız idiler, şimdi kurra hafız oldular.
Yüce Allah Kur’an’ı Kerim’i Hz. Peygambere (sav) bir kıraat üzere değil, farklı kıraatlerle indirmiş, Cebrail vasıtasıyla peygambere (sav) öğretmiş, Peygamber de (sav) ümmetine öğretmiştir.
Kıraat, Kur’an’ın okunuş keyfiyetidir. Her bir kıraati, imamlara, râvîlere nispet etmek suretiyle, öğreten ilim de ilm-i kıraattir.
Biz bugün ülkemizde ve İslam âleminde umumi olarak asım kıraatini okuyoruz. Ama Kur’an sadece bu kıraatten ibaret değildir. Onun dışında dokuz kıraat daha vardır. Kur’an’ın ümmet tarafından kolayca öğrenilsin, ezberlensin diye Allah, Peygamberine (sav) bir ruhsat vermiştir. Ruhsatın sahibi Allah’tır. Ruhsatı alan Hz. peygamberdir.
“Bu Kur’an 7 harf üzere inmiştir. Hangisini okursunuz isabet etmiş olursunuz. Hepsi şâfî ve kâfîdir.”  Bu Hadis-i Şerifteki 7 sayısı çokluktan kinayedir. Kıraatlerin kaynağı bu hadisle Hz. Peygambere dayanır. Kıraatler ictihâdî, kıyâsî değildir.
Bu farklı kıraatler gönülden gönüle, dilden dile, okunmuş, okutulmuş ve öğretilmiştir.
Allahın kelamı ümmet arasında çok kısa zamanda yayılsın, yeni öğrenenlere, kendi içinde bulunduğu kabilesinin takip ettiği lehçenin dışındaki lehçelerle okunması noktasında Peygamberimiz, bu hadis-i şerifiyle kolaylık göstermiştir. Bir kabile mensubuna, o kabilenin kullandığı lehçesinin dışında bir lehçeyle okuması ısrar edilmemiş, onların lehçesiyle de okunabileceği ruhsatını vermiştir.
Kur’an, benzerini getirmek isteyen herkesi aciz bırakmış bir kelamdır. Bu farklı kıraatler, lafziyle ve mana boyutuyla Kur’an’a zenginlik getirmiştir.
Bugün ülkemizde bu ilim, en üst seviyede okutulmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezinde, çeyrek asırdan fazla bir zamandır okutulmaktadır.
Kur’an ile meşgul olmak en büyük ibadettir. Kur’an’ın lafızlarına yönelik tecvidiyle, kıraatiyle bu disiplinler ayrıca fazilettir. Kur’an’ın inceliklerini anlamaya yönelik faaliyetlerdir. Bu güzel hizmetler ne kadar takdir ve tebrik edilse azdır. Cenab-ı Hakk kardeşlerimizin sayılarını artırsın. Öğrendikleri bu güzel ilmi okutmalarını nasip eylesin.
İlm-i kıraat üst seviyede bir eğitimdir. Ondan önce iyi bir hafızlık gerekir. Talim ve tecvidiyle Kur’an’ı, bir üstadın önünde başından sonuna bitirdikten sonra bu ilme talip olunmalıdır. Ve Arapçaya da en azından bu kuralları kavrayabilecek düzeyde vakıf olmak gerekir. Buraya kadar olmazsa olmazdır. Bundan öteye edası, tavrı, sesi de Kur’an’a yatkın olursa daha güzel olur.”

DİB Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da Merasime Katıldı
Dost Tv ve Hilal Tv kanallarından da canlı olarak yayınlanan merasimde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Kur’an ile insanın kendini bulup kendini tanıdığını, dolayısıyla Rabbini tanıdığına işaret ederek, “Kendini tanıyan rabbini tanır. Kendisiyle barışan, rabbiyle barışan dünyayla da barışır. Dünya ne kadar acı çekiyorsa, emin olun kendi kendisiyle barışık olmayan insanlardan çekiyor. Kendisiyle barışık olan, kendini tanıyan insandan ne kendine, ne topluma zarar gelir.” diye konuştu.

Bardakoğlu, 14 asırdır İslam ümmetinin göz nuru gibi koruduğu Kur’an’ın ilk baskıları ile şu andaki mushaflarda bir harfinin, bir noktasının dahi değişmeden bugünlere geldiğini hatırlatarak, bunun, Müslümanların Kur’an’a ne kadar önem verdiğini gösterdiğini ifade etti.
Kur’an-ı Kerim’in Rabbimizin hitabı olduğunu dile getiren Başkan Bardakoğlu, “Kur’an-ı Kerim bizim hidayet rehberimizdir. Kur’an-ı Kerim, Rabbimizin bize bir lütfudur, acımasıdır.” diye konuştu.
Kur’an-ı Kerim’in her birimize ayrı ayrı hitap etmekte olduğunu, Peygamberimiz’in (SASsav) Kur’an’ın izinden gitmeyi hayatın gayesi edindiğini belirten Ali Bardakoğlu, KuranKur’an’ın ve Allah’ın bizi koruduğunu söyledi. “Kur’an bizi; yanlışa düşmekten, bizi bu dünya hayatının gösterişine kapılıp Rabbimizi unutmaktan koruyor. Onun için bu Kur’an sayesinde biz rabbimizi tanıdık. Bu dünya hayatının geçici, Rabbimizin rızasının kalıcı olduğunu gördük. Sözün özü Kur’an bizi korudu. Okudukça, anladıkça, dinledikçe, yaşadıkça korudu. Okunması bir ibadettir.”
Kur’an’ın şifa olduğunu, rahmet ve hidayet rehberi olduğunu anlatan Prof. Dr. Bardakoğlu, anlayanlar için nice sır kapılarını okuyanlara açtığını söyledi.
Bardakoğlu, “Onda her şey vardır. Yaratılışın bütün sırrı vardır, bu hayatın sonu vardır, bu hayatın sonunun nereye akacağı vardır. Burada toplandığımız gibi Rabbimizin huzurunda buluşacağımız, Peygamberimizin sancağı altında buluşacağımızın müjdesi vardır.” dedi.
Bardakoğlu, sözlerini, yarınları inşa edecek gençleri Kur’an hizmeti için yetiştiren Kestanepazarı Eğitim Kurumlarının hocalarını ve yetkililerini kutlayarak bunun daha ileri götürülmesini, İzmir ve bölgedeki hizmetlerin desteklenmesini istedi.

İzmir İl Müftüsü İbrahim Acar da yaptığı konuşmada, güzel İzmir’in en eski ve köklü kurumunun sevgili öğrencileriri ve velilerini kutladığını belirterek, “Sevgili Peygamberimiz (SASsav), ‘Sizin hayırlınız Kur’an’ı öğreten ve öğrenenlerinizdir’ diye buyuruyor. İşte bu peygamber müjdesine nail olmak isteyen ecdadımız yıllar boyu okumuş, okutmuş, hafız yetiştirmiş, hatta daha ileri giderek bir takım hizmetlerde bulunmuştur.” şeklinde konuştu.
Kurra hafızların Kur’an-ı Kerim tilavetleriyle bir bayram günü yaşayan Kestanepazarı Camii’ni dolduran kalabalıklar caminin dışına taştı.

DİB Din Eğitimi Dairesi Başkanı Dr. Ulvi Ata: “Yorulan, daralan gönüllerimizi gelin Kur’an’a açalım.”
Merasimin sonunda bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Din Eğitimi Dairesi Başkanı Dr. Ulvi Ata şunları söyledi: “Bugün bir Kur’an ziyafeti yaşıyoruz. Bu aziz, necip milletin Kur’an’a olan bağlılığının, sevgisinin, saygısının ve ilgilisinin tezahürünün bir ikramını, bir hediyesini yaşıyoruz.
Programın başından bu yana, Kurra hafızlarımız okurken biz de, ‘Kur’an’a karşı görevlerimizi layıkıyla yapabiliyor muyuz?’ diye kendimizi hesaba çektik.
‘Bizim Kur’an’a olan bağlılığımız neremizden belli olacak? Sadece Kur’an’ı usulüne uygun olarak okuyabilmemiz yeter mi?’ diye sordum kendi kendime. Bizim Kur’an’a inanmamız, ona gönülden bağlanmamız, bizim Kur’an ahlakıyla ahlaklanmamızla olacaktır. Eserler üzerimizde görülmelidir. Elimizde, dilimizde, azalarımızda Kur’an’a olan saygının eserleri görülmelidir. Gittiğimiz yere barış, huzur götürmeliyiz.
Büyükşehirler insanı yoruyor. İnsanımızın barışa, huzura ihtiyacı var. Yorulan, daralan gönüllerimizi, gelin Kur’an’a açalım. Kur’an’ı hemen öğrenmek için, hemen bugün karar verelim ve harekete geçelim. Dünya gözüyle Kur’an’a bakalım, ona dokunalım.”
Dr. Ulvi Ata, Kur’an’a ve Kestanepazarı’na hizmeti geçenlere, destek veren tüm yardımseverlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Yeni Kurralar, İcazetname ve Ödüllerini Aldılar
Program sonunda Aşere Takrib İcazetnameleri Kurra Hafız Talip Akbal tarafından okundu. . Dua, Reisü’l-Kurra Vekili Kurra Hafız Mustafa Demirkan hocanın yaptığı duayl tarafından yapıldı.
Kestanepazarı Kur’an Kursu hocası Mustafa Tipi’nin öğrencileri Hafız Emrah Karabaş, Ramazan Altun, Sadık Yazar, Şenol Günay ve Yasin Serttaş, dört yıl süren aşere ve takrib eğitimlerinin ardından, kısa sureleri, hocaların ve cemaatin huzurunda, vücuhâtıyla okuyarak icazetnamelerini aldılar.
Kurralar silsilesine yeni katılan 5 hafıza ve hocaları Mustafa Tipi’ye, İzmir Valiliği tarafından Takdir Belgesi, İzmir İl Müftülüğü tarafından Başarı Belgesi ve birer cumhuriyet altını, Kestanepazarı Eğitim Kurumları tarafından “Üstün Hizmet ve Başarı Belgesi” ve birer Cumhuriyet altını, Karabağlar Müftülüğü tarafından birer çeyrek altın, Konak Müftülüğü tarafından birer çeyrek altın ve Kur’an Tefsiri, Kestanepazarı Mezunları Derneği tarafından birer plaket ve çeyrek altın, Kestanepazarı Denizli Temsilciliği tarafından birer pike takımı ve birçok vatandaş ve kuruluş tarafından çeşitli hediyeler verildi.
Merasim sonunda misafirlere kavurma, pilav, ayran ve lokma ikram edildi.

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli