DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

226 okunma

Çok sesli müziğin ustası geleceğin sanatçılarını yetiştiriyor

ABONE OL
03/09/2020 00:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL

zaferSanayi, ekonomi, yerel gündem derken insanlığımızı toplum olarak bizi bir arada tutan değerleri unutuyoruz bazen. Tarih, kültür, sanat toplumların yapı taşları. Bu değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak da en büyük görevlerimizden biri. Gazetemizde böyle kutsal bir görevi misyon edinmiş bir sanatçıyı konuk ettik bu hafta. Genelde olanın aksine sanatçı kökenli olmayan bir aileden gelmesine karşılık kendinden sonraki nesile örnek olacak şekilde müzikle yoğrulmuş bir sanatçı;  Zafer Yümlü.  

 

 

 

 

MÜZİĞİN USTALARI İLE ÇALIŞTI
Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı Korno bölümü mezunu sanatçı 1994-1998 yılları arasında Ertuğrul Karamenderes ile “Rus Ekolu” üzerine çalışmış. 1997’de bir dizi dinleti için gittiği Fransa’da Prof. Charles Lecomte ile, 2000 yılında Cenevre Konservatuarı’nda Prof. Gregory Cass ile çalışmış. 1995-2001 arasında İzmir, Çukurova ve Bursa Senfoni Orkestralarında konuk sanatçı olarak yer alan Zafer Yümlü, 2002’de İzmir’de bir ilki gerçekleştirerek “ Çok Sesli Dünya Şarkıları Topluluğu”nu ve 2004 yılında ulusal ve uluslar arası çok sesli müzik alanında konserler vererek toplumu bilinçlendirmek amacında çaba harcayan Ensemble Feverish Music Topluluğu’nu kurdu. Yümlü, Avusturya’da yapılan ”Dornbirn Horntage 2006 “ etkinliğine ve Litvanya’da yapılan “Summer Academy Art BALTICA 2009” a konuk sanatçı olarak davet edilmiş. 2007’de Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi işbirliğinde “Bir enstürmanı tanıyalım “adlı seminerler yaparak aldığı davetler üzerine bu seminerleri çeşitli üniversiteler ve eğitim kurumlarında tekrarladı. Halen Genel Koordinatörü olduğu Ensemble Feverish Music Uluslararası Kültür Ajansı’nda konser çalışmalarını sürdüren sanatçı çok sesli müziğin çeşitli branşlarında öğrenciler yetiştirmekte, dünya çapında sanatçıların katıldığı Master Kursları düzenlemektedir. Dünya çapındaki pek çok sanatçı ve topluluğun Türkiye’deki temsilcisi olan Yümlü’nün Almanya’da yayımlanmış “Dört Korno için Anadolu Ezgileri” adlı bir kitabı vardır. Uzmanlık alanlarından birisi de AB projeleri hazırlama ve yönetimi olan Yümlü’nün çeşitli internet ve yazılı basın organlarında yayınlanan makale ve bildirileri bulunuyor.
ÖĞRENMEYE İSTEKLİ ÖĞRENCİ SEÇİMİ
Tiyatro’da olduğu gibi müzikte de her şeyin anlık olmasından dolayı dolu dolu yaşanması gerektiğini söyleyen Yümlü, Türkiye’de pek çok etkinlik yapıldığını ama bir etkinliğin kalıcı olması için vizyon sahibi olması, her kesime hitap etmesi gerektiğini düşünüyor. Ajansında eğitim verdiği öğrencilerin yetenekli ve en önemlisi öğrenmeye istekli seçme öğrenciler olmasına dikkat eden Yümlü artık sanatçıların da işlerini doğru ve güzel yaptıkları zaman son derece iyi gelirler elde ettiğine dikkat çekti.  Bir tüketim toplumu olarak sanatı ve kültürü de tükettiğimizi bunun ancak iyi eğitimli yeni nesil sayesinde korunabileceğini belirtti ve “Amacımız sanata duyarlı gençler yetiştirmek ve topluma kazandırmak. Ülkelerin refahı ekonomik yönden kalkınmanın yanı sıra sanata olan duyarlılıkları ile ölçülür hepimizin görevi bu amaca bir nebze de olsa katkı sağlamak olmalıdır” diye konuştu.

Didem ÖKTEM-Balkan Günlüğü

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP