Sabah, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Ankara’dan İzmir’e giden Cumhurbaşkanı Gül’ü, Selçuk Havaalanı’nda İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Hacı Abdullah Doğan karşıladı.
Selçuk İlçesinde Meryem Ana Evi’ni ziyaret ederek, evin bahçesinde bulunan ve kutsal su aktığına inanılan çeşmeden su içen Cumhurbaşkanı Gül’e, vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül daha sonra Efes Antik Kenti’ni gezdi. Gezi sırasında çevrede bulunan yerli ve yabancı turistlerle sohbet eden, hatıra fotoğrafı çektiren Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül, bir planörden açılan “Hoş Geldiniz” yazısına el sallayarak karşılık verdiler.
Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül’e İzmir Valisi Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Emniyet Müdürü Yılmaz, İzmir Milletvekili Tekelioğlu ile “81 İlden 81 Yıldız” projesinde İzmir’i temsil eden Begüm Albay isimli öğrenci de eşlik etti. Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül daha sonra, İzmir’in Selçuk ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Şirince Köyü’nü gezdi. Gül çiftine vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.
Daha sonra Kızlarağası Hanı ve Agora Ören Yeri’nde incelemelerde bulunacak olan Cumhurbaşkanı Gül, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaretinin ardından EBSO’nun verdiği akşam yemeğinde iş adamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelecek.
Meryem Ana Evi
Gymnsasium Limanının kuzeyine bakan bu bina bir kiliseye dönüştürülmüş ve MS 313 yılında Hıristiyanlığı resmî bir dine dönüştüren İmparator Konstantin, Meryem Ananın anısına kiliseye onun ismini verdi. Önceleri bu bina Deigma adıyla anılan bir çeşit bankaydı. MS 431 yılında 200 Piskopostan oluşan 111 genel kurul ilk defa bu binada toplandı ve Hıristiyanlığın doğuşuyla ilgili bir bildiri ilan ettiler. Onlara göre Meryem Ana Tanrının anasıydı.
Efes Antik Kenti
İlk çağın en ünlü şehirlerinden biri olan Efes, Küçük Menderes nehrinin sularını boşalttığı körfezin yakınında kurulmuştur. Tarıma elverişli toprakları, Doğu’ya açılan büyük ticaret yolu oluşu, gerek putperestlik gerekse Hıristiyanlık döneminde çok önemli bir dinî merkez oluşu gibi sebepler buranın tarihe büyük bir kent olarak geçmesini sağlamıştır. Efes’in tarihi M.Ö.6000’lere uzanmaktadır.
Bugün gezilen Efes, Büyük İskender’in generallerinden Lysimachos tarafından MÖ 3.yüzyılda kurulmuştur. MÖ 2.yüzyılda Romalıların egemenliği altına giren Efes hızla gelişmeye başlamış ve Roma İmparatorluğunun Küçük Asya’daki başkenti olarak MS 2.yüzyıla kadar en parlak dönemini yaşamıştır. O dönemde kentin nüfusu 250 bin’e ulaşıyordu. Yaşanan büyük depremler ve Küçük Menderes’in getirdiği alüvyonlarla dolan limanın büyük bir bataklık oluşturması ile sıtma salgınının baş göstermesi sonucunda kent terk edilir. 1304 yılında Selçuklular tarafından ele geçirilen kent, 1426 yılında Osmanlı topraklarına katılır.
Şirince Köyü
Doğu Roma İmparatorluğu döneminde bir yerleşim alanı olduğu tahmin edilen Şirince köyünde, kule kalıntısı, su kemerleri ile 11. yüzyıldan beri varolduğu sanılan manastır/kilise yapıları, günümüze kadar gelebilmiştir.
Selçuk ilçe merkezine 8 km. uzaklıktaki Şirince köyü, 19. yüzyılda bir Osmanlı yerleşimi olarak vadi yamaçlarında gelişmiştir. Arazi yapısı ile uyumlu kentsel dokuda, doğal çevre ile bütünleşmiş yaklaşık 200 ev günümüze kadar korunabilmiştir.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
23 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce