DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 20082420.61021%
İzmir
28°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

143 okunma

Dış Türkler başkanlığına düşen görevler

ABONE OL
08/05/2013 15:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL

27 Şubat Cumartesi günü İstanbul Şişli Grand Cevahir’de başbakan Sayın Tayyib Erdoğan ve Devlet bakanı Faruk Çelik’in katılımları ile Dış Türkler Başkanlığı konusunda yemekli istişare toplantısı verilecek. Balkanlar ve Avrasya’yı ilgilendiren böyle kapsamlı bir toplantı bildiğim kadarıyla ilk defa yapılacak. Türkiye’nin çeşitli illerinden 500’ün üzerinde ilgili STK temsilcisinin bu toplantıya katılması bekleniyor. Ayrıca Makedonya, Bulgaristan, Kosova ve değişik Balkan ülkelerinden Türk soylu bazı bakan ve milletvekilleri ile temsilciler de davet edildiler. O gün güzel bir topluluk olacak.

Gazetemizin bu sayısında Dış Türkler başkanlığı yasa tasarısını aynen alıp yayınladık. Bu yasa tasarısı web sayfamızda da yayında. Konu ile ilgili herkesin bu tasarıyı dikkatlice okumasını varsa fikir ve önerilerini bekliyoruz. Ancak maalesef bugüne kadar bu konu ile ilgili gelen tüm yazılarda sadece Dış Türkler başkanlığında istihdam edilecek 100 kişi için sorular soruluyor. Dış Türkler başkanlığına alınacak 100 kişi için ilanlar çıkacak. Bu konuda mutlaka bir yarışma sınav da yapılacaktır. Umarız buraya alınacak kişiler konunun uzmanı ve liyakatına sahip kişiler olur. Bununla ilgili devlet bakanı Sayın Faruk Çelik ile yaptığım görüşmede, sayın bakan bunun sözünü vermiştir.

Kurulacak olan Dış Türkler başkanlığı kanaatimizce son derece önemli bir kurum olacaktır.

Doğru yapılanması, politize olmaması, geniş bir tabana hitap etmesi, kurumun önemini daha da artıracaktır. Kuşkusuz Dış Türkler Başkanlığına büyük görevler ve sorumluluklar düşmektedir. Bu görevlerin yerine getirilmesinin Türkiye’nin Dış politikasında ciddi faydalar sağlayacağına inanıyorum. Peki, ama nedir bu görevler?

27 Şubat tarihindeki İstanbul toplantısında söz verilirse daha detaylı olarak anlatacağız. Ancak burada özetle bazı görevlerin ana başlıklarını vermek istiyorum:

*Türkiye genelindeki tüm Rumeli-Balkan, Avrasya ve Türk soylu dernekler bir birimde toplanmalı ve Dış Türkler Başkanlığı ile temas halinde olmalıdır.

*TİKA’nın (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) Dış Türkler başkanlığı ile birlikte çalışması ve buraya destek vermesi gerekir.

*Devletin Dış ilişkileri ile ilgili tüm kurumlarının koordineli olması önemlidir. Bu amaçla Dışişleri bakanlığı, Dış Ticaret müsteşarlığı, İGEME gibi kurumlar Dış Türkler Başkanlığı ile birlikte çalışmalıdır.

*Dış Türkler Başkanlığında ilgili ülkede görevli olacak kişinin o bölgeyi tanıyan, oranın dilini bilen, mümkünse oradan göç etmiş kişilerden tercih edilmesi yararlı olacaktır.

*Dış Türkler Başkanlığı nezdinde tüm Dış Türkler konusu ile ilgili bir iletişim ağı oluşturulmalıdır.

*Dış Türkler Başkanlığın web sayfası tüm bilgileri içerecek, aktiviteleri ve organizasyonları duyuracak tam bir bilgi kaynağı şeklinde olmalıdır. İlgili kişiler bu web sayfasına baktıklarında Dış Türklerle ilgili tüm duyuruları edinebilmelidirler. Bunun için iyi bir bilgi istihbaratı sağlanabilmelidir.

*Dış Türkler Başkanlığının özerkliği mutlaka korunmalı, iç siyasetin etkisinde kalmamalıdır.


Rifat Sait

rifatsait@balkangunlugu.com

 

 

 

 

 

 

 


    En az 10 karakter gerekli