DOLAR 34,3610 0.02%
EURO 37,4049 0%
ALTIN 3.019,25-0,11
BITCOIN 2347825-0.88327%
İzmir
14°

AÇIK

12:53

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu “12 Eylül’ü silmek için” anlaştı
219 okunma

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu “12 Eylül’ü silmek için” anlaştı

ABONE OL
03/09/2020 00:41
Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu “12 Eylül’ü silmek için” anlaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2 saati aşan görüşmenin ardından yapılan açıklamalarda 12 Eylül yasalarının temizlenmesi için tam mutabakata varıldığı belirtildi
Davutoğlu yeni anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Kılıçdaroğlu ile Meclis’te bir araya geldi. Görüşmenin ardından ilk açıklamayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç yaptı. Koç, kendilerini ziyaret eden AK Parti heyetine Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun görevini sürdümesi ve 12 Eylül yasalarının temizlenmesi gerektiği ileterek, AB ile uyum yasalarında destek vereceklerini açıkladı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Yeni anayasa iradesinin güçlendirilmesi bakımından son derece verimli bir görüşme olmuştur. 12 Eylül’ün faşist düzeninden kalma mevzuatın değişmesi konusunda irade ortaya konulmuştur” dedi.
Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.
Kılıçdaroğlu’na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.
Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis’teki makam odasının girişinde karşıladı. Görüşmeye basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi. Görüşme 2 saat 30 dakika sürdü.
İLK AÇIKLAMA CHP’Lİ KOÇ’TAN
CHP Genel Başkan Yardımcısı Halık Koç görüşme sonrasında açıklama yaptı.
Koç şunları söyledi:”Başbakan yanındaki heyetle birlikte CHP’ye bir ziyarette bulundu. Bizim bugün itibariyle ifade edeceğimiz hususları şöyle paylaşabilirim. Siyasi partilerimizden eşit sayıda milletvekilinin katıldığı uzlaşma komisyonu 60 madde üzerinde anlaşma sağlamıştı. Bu uzlaşma komisyonunun tekrar canlandırılması gündeme geldi. İkinci olarak, Türkiye 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda. Darbe yasalarından çıkmak zorunda. Birçok 12 Eylül’den kalan mevzuatın ayıklanabilmesi için çalışmalar yapılacak. Birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek için tüm 12 Eylül hukuki engellemelerin kalkması gerekiyor. Bu konuda anlaşmaya varıldı. Sayın Kılıçdaroğlu torba yasalardan rahatsızlığı iletti.
Meclis İçtüzüğü çalışmalarının çalışmalarına devam etmesi bildirildi. CHP AB ile getirilen tüm paketlere olumlu oy kullanmıştır. Vize muafiyeti konusunda, verilerin korunması konusu olsun TBMM’ye gelecek reform paketine CHP desteğini sürdürecek. Demokratik temsili parlamenter sistemin güçlendirilmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesini ifade ettik. Başkanlık sistemi konusunda kendi düşünceleri olduğunu aktardılar. Biz de kendi pozisyonumuzu koruyoruz. Kişi hak ve özgürlüklerini öne alan, her türlü vesayetten arınmış, özgürlükçü bir anayasa istediğimizi söylüyoruz. Bu çerçevedeki görüşümüz belli. Bu çalışmanın devam etmesi bir tek bize bağlı değil.İktidar ile muhalefet partileri arasında bir görüşmemezlik vardı. Sayın Başbakan burada iyi niyetini ortaya koyuyor. Sayın Kılıçdaroğlu da dialoga açık. Sayın Kılıçdaroğlu tutuklu gazeteciler ile ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Sayın Başbakan da daha önce bu konuda görüşlerini ortaya koyduğunu ifade etti.”
AK PARTİ’DEN ÖMER ÇELİK KONUŞTU
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Sayın Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyete teşekkür ediyoruz. Hiç soluk almadan bir beyin fırtınası oldu, bir yandan siyasi meselelerin görüşüldüğü toplantı oldu. Mevcut anayasanın değişmesi konusu ifade edildi. Bu konuda tam bir mutabakat var. Bizim anayasa hakkındaki görüşümüz son derece nettir. Biz bu anayasa ile 2023’e yön verileceğine inanmıyoruz. Türkiye 1876’dan beri anayasayı tartışıyor. Bir siyasi yazılım tartışılıyor. 2007’deki hazırlıklarımız ve 2011’de başlayan temaslarımızla Türkiye’nin net bir şekilde yeni anayasaya kavuşmasını arzu ediyoruz.
Bu darbe hukukunu oluşturan anayasanın değişmesi konusunda onlar da hemfikirler. Sayın Kılıçdaroğlu 12 Eylül izlerinin silinmesi konusunu dile getirdi. Biz de bütün izlerin mevzuattan arındırılması konusunda çalışmalarımız var. Grup başkanvekilleri kendi aralarında görüşüp neler yapılması gerektiğini bildirecekler.
Başkanlık sistemi Sayın Başbakanımız tarafından gündeme getirildi. Bizim başkanlık sistemi önerimizle CHP’nin önerisinin tartışılması gerektiği öne çıktı. Kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, denge ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, halkın devlet yönetiminde etkin olması hakkında biz başkanlık sistemle olacağını, onlar da parlamenter sistemle olacağını söylediler. Biz bunları karşılıklı tartışalım istiyoruz. Başkanlık sisteminin olumsuz örnekleri olduğu gibi, parlamenter sistemin de olumsuz örnekleri var.
AB meselesi de gündeme geldi. AB meselesi AK Parti döneminde devlet meselesi haline gelmiştir. Bu konudaki vizyonumuz ve kararlılığımızın devam edeceği dile getirilmiştir. Fasıllar açılmadan CHP’nin mükellefiyetlerini yerine getirecek maddelere destek vereceğini açıkladılar. CHP, AB reformları konusunda destek verecek.
Meclis İçtüzüğü’nün değişmesi konusu konuşuldu. Hükümet hızlı çalışmak, muhalefetin denetleme konusu görevidir. Bu türde çalışma konusunda görüşler ifade edilmiştir. Bu içtüzüğün değişmesi konusunda ortak iradenin ortaya çıkması konusunda birliktelik oldu. Kendileri Türkiye’nin AB’ye uyum çerçevesindeki genel yaklaşımları konusunda değerlendirmelerde bulunacaklar.
MHP ile görüştükten sonra tablo daha geniş bir şekilde görülmüş olacak. Tartışmamız gerek konu sistemleri tabelada tartışmak değil, halkın siyasetin ve devletin sahibi olduğu anayasal yazılımın nasıl ortaya çıkarabiliriz onu düşünüyoruz. Yeni anayasa iradesinin güçlendirilmesi bakımından son derece verimli bir görüşme olmuştur. 12 Eylül’ün faşist düzeninden kalma mevzuatın değişmesi konusunda irade ortaya konulmuştur.
Geçmiş dönemde Anayasa Komisyonu’nda eşit üyeyle yönetimin bir takım zararları oldu. Liderler ihtiyaç duyduğunda yeniden görüşebilir. Ortaya çıkan tartışmalar eşliğinden görüşmeleri güncelleyebiliriz.”

Kaynak: habertürk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP