AA
TRABZON (AA) – AA muhabirinin Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) bilgilerinden derlediği bilgiye nazaran, Türkiye’de tüketimi olmayan deniz salyangozu ihracata yönelik avlanıyor.
Ocak-haziran 2023’te bedelde 6 milyon 532 bin 120 dolar olan deniz salyangozu ihracatı, bu yılın birebir periyodunda yüzde 29 artarak 8 milyon 425 bin 995 dolara ulaştı.
Miktar olarak da geçen yılın birinci yarısında 603 ton olan deniz salyangozu dış satımı, bu yılın birebir devrinde 750 tona yükseldi.
Güney Kore Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya, Tayvan, ABD, Ukrayna ve Romanya’ya deniz salyangozu satıldı.
Güney Kore Cumhuriyeti, 3 milyon 593 bin 161 dolarla 7 ülke ortasında başı çekti.
“Avlanan eserin tamamı işlenip ihraç ediliyor”
DKİB Yönetim Kurulu Lideri Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, deniz salyangozunun ülkeye döviz girdisi sağlayan bir eser olduğunu söyledi.
İç piyasada tüketimi olmadığından avlanan eserin tamamının işlenip ihraç edildiğini belirten Kalyoncu, deniz salyangozu ihracatının her yıl eser rekoltesine bağlı gelişme gösterdiğini söz etti.
Kalyoncu, Türkiye’de tüketilmeyen bir eserin bedele dönüştürülerek ihraç edilmesinin kıymetli olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
“Uzak Doğu sofralarında daha çok tüketilen bu eserin ihracatının ilerleyen günlerde daha yeterli olacağına inanıyoruz. Deniz salyangozu hem ülkemize döviz kazandıran hem de denizlerdeki başka canlılar açısından ekosistemin korunmasına katkı sağlayan bir eser. O nedenle de avlanma mevsimlerinin her esere nazaran belirlenmesi değer arz ediyor. Bu kapsamda yapılacak düzenlemeyle ihracatımızın daha da artacağına inanıyoruz.”
Muhabir: Meltem Yılmaz Karakurum
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce