AA
BERLIN (AA) – ECB para siyaseti kararlarını açıkladı.
Bankanın para siyasetine ait açıklamada, mevduat faiz oranını yüzde 3,75’ten yüzde 3,50’ye indirdiği belirtildi.
Banka refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini uzun müddettir üzerinde çalışılan teknik bir ayarlamayla 60 puan düşürerek sırasıyla yüzde 3,65 ve yüzde 3,90’a indirdi.
Böylece, para siyasetine yönelik yılın 6. toplantısında hem refinansman faizi hem de marjinal fonlama faizi için Mart 2016’dan, mevduat faizi için ise Eylül 2019’dan bu yana ikinci indirim geldi.
ECB, Haziran 2024’te 5 yıl sonra 3 temel siyaset faizini 25 baz puan indirmişti.
ECB’nin bugünkü kararı Avro Bölgesi genelinde yavaşlayan ekonomik büyüme ve ağustosta bankanın yüzde 2’lik gayesine hakikat gerileyen soğuyan enflasyondan sonra geldi.
Karar metni
Faiz kararı metninde ECB, son enflasyon bilgilerinin geniş ölçüde beklendiği üzere geldiği ve ECB’nin son grup projeksiyonunun evvelki enflasyon görünümünü teyit ettiği belirtilerek, bu nedenle kısıtlayıcı para siyasetinin gevşetilmesinin “uygun” olduğu söz edildi.
ECB’nin uyguladığı para siyasetinin finansman şartlarını kısıtlayıcı tuttuğuna yer verilen açıklamada, “ECB İdare Kurulu, uygun kısıtlama düzeyini ve mühletini belirlemek için datalara bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşım izlemeye devam edecektir.” tabirleri yer aldı.
ECB İdare Kurulu’nun enflasyonun yüzde 2’lik orta vadeli maksadına yönelik kararlılığının devam ettiği kaydedilen açıklamada, İdare Konseyi’nin belli bir faiz patikası için evvelce taahhütte bulunmayacağı tekrarlandı.
ECB’nin açıklamasında, çalışan fiyatlarının hala yüksek bir süratte arttığı için yurt içi enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceği belirtilerek, “Bununla birlikte, iş gücü maliyeti baskıları hafifliyor ve karlar, yüksek fiyatların enflasyon üzerindeki tesirini kısmen tamponluyor.” sözleri kullanıldı.
Açıklamada, “Yönetim Kurulu, uygun kısıtlama düzeyini ve mühletini belirlemek için datalara bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşım izlemeye devam edecektir. Bilhassa, faiz oranı kararları, gelen ekonomik ve mali datalar ışığında enflasyon görünümüne, enflasyonun ana dinamiklerine ve para siyaseti transferinin gücüne ait değerlendirmesine dayanacak. ECB İdare Kurulu muhakkak bir faiz patikası için evvelden taahhütte bulunmamakta.” yorumu yapıldı.
ABD ile getiri farkı güzelce arttı
Bankanın bu kararıyla ABD ile ortasındaki getiri farkı da arttı. Fed Temmuz 2023’ten bu yana siyaset faizini yüzde 5,25 ila 5,5 aralığında tutuyor.
Enflasyonun Fed’in yüzde 2’lik gayesine yaklaşması ve ekonomik yavaşlamaya dair kimi işaretlerin ortaya çıkmasıyla 17-18 Eylül’de toplantısında siyaset faizini 25 baz puan düşürmesi bekleniyor.
ECB kelam konusu kararla, Avro Bölgesi’nde Ekim 2022’de yüzde 10,6 ile doruğa ulaşan yıllık enflasyonun ağustosta yüzde 2,2’ye düşmesine reaksiyon vermiş oldu.
Orta vadede yüzde 2’lik enflasyon hedefleyen ECB’nin iddialarına nazaran bu gaye uzak değil.
Yüksek enflasyonla faizleri artırarak uğraş eden ECB, Temmuz 2022’den bu yana arka arda 10 toplantıda faiz oranlarını 450 baz puan artırmıştı.
Eylül 2023’teki toplantısında mevduat faizini yüzde 4’e yükselten Banka, ekim, aralık, ocak, mart ve nisan toplantılarında değişikliğe gitmedi. Bu durum tüketiciler için kredi maliyetlerini artırırken, imalat, inşaat ve öbür kesimlerdeki yatırımları daha kıymetli hale getirerek ekonomiyi yavaşlatıyordu.
Avro Bölgesi’nde enflasyon 2022 yazında keskin formda yükseldiğinde, ECB faiz oranlarını artıran son büyük merkez bankalarından biri olmuştu.
Küresel iktisat Kovid-19 salgınından çıkarken enflasyon yükseldiğinde Fed, ECB’nin harekete geçmesinden 4 ay evvel Mart 2022’de faizleri artırmaya başladı. Bugün ise Fed faiz indirimi için beklemede kalırken, ECB’nin, büyük merkez bankası olarak ikinci faiz indirimine öncülük ediyor olması dikkati çekiyor.
Yeni makroekonomik tahminler
Karar metninde Bankanın yeni makroekonomik iddialarına de yer verildi. Buna nazaran, ECB bu yıl ve gelecek yıl için manşet enflasyon varsayımlarını korudu.
ECB’nin manşet enflasyon iddiası haziran iddialarına nazaran değişiklik göstermedi. ECB, manşet enflasyonun 2024’te ortalama yüzde 2,5, gelecek yıl yüzde 2,2 ve 2026’da yüzde 1,9 olacağını öngördü.
ECB’nin Avro Bölgesi’nin besin ve güç hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon oranı iddiası 2024 için yüzde 2,8’den 2,9’a; 2025 için de yüzde 2,2’den 2,3’e yükseltildi. 2026 yılı için de yüzde 2’lik çekirdek enflasyon varsayımı sabit kaldı.
Avro Bölgesi’nde GSYH büyümesinin 2024’te yüzde 0,8, 2025’te yüzde 1,3 ve 2026’da yüzde 1,5 ile bankanın haziran projeksiyonlarından biraz daha düşük gerçekleşmesi bekleniyor
Ekonomistler, ECB İdare Kurulu’nun 12 Aralık’ta faiz oranlarını potansiyel olarak çeyrek puan daha düşürmeden evvel 17 Ekim’de tekrar bir ortaya geldiklerinde duraklayıp durmayacakları konusunda bölünmüş durumda.
“Avro Bölgesi büyüme görünümü, sonunda daha agresif faiz indirimlerine gidilmesi için tetikleyici olmalı”
ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, ECB’nin beklendiği üzere mevduat faiz oranlarını 25 baz düşürerek mevduat faizini yüzde 3,50’ye çektiğini belirterek, zayıf büyüme gelecek yıl daha agresif faiz indirimlerinin itici gücü olmalı. Bugünkü faiz indiriminin nedenleri açık, manşet enflasyon düşmeye devam etti ve ECB’nin kendi büyüme ve enflasyon varsayımları ECB’nin son aylardaki makro fotoğrafını doğruladı.” sözlerini kullandı.
İleriye bakıldığında ECB’nin nihayetinde faiz indirimlerinin suratını artırmasını beklediklerini aktaran Brzeski, “Bu yıl değil ancak gelecek yıl. Neden bu yıl değil? Zira şu anda Almanya’daki fiyat görüşmeleri ve artan satış fiyatı beklentileri hala enflasyonda bir ölçü yapışkanlığa işaret ediyor. ECB’nin enflasyonun yükselişte olduğunu kestirim etme konusundaki sicilinin hayli zayıf olduğu göz önüne alındığında, ECB daha agresif faiz indirimlerine gitmeden evvel büsbütün emin olmak isteyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Carsten Brzeski, zayıflayan Avro Bölgesi büyüme görünümü, sonunda daha agresif faiz indirimlerine gidilmesi için tetikleyici olmalıdır.” dedi.
Muhabir: Bahattin Gönültaş
BALKAN YEMEKLERİ
21 saat önceHABERLER
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024