DOLAR 32,6645 0.32%
EURO 35,5639 0.42%
ALTIN 2.509,161,72
BITCOIN 18700061.24569%
İzmir
34°

AÇIK

17:13

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Gambiya’nın Myanmar’a karşı açtığı soykırım davasında 7 ülkenin müdahilliği kabul edildi
97 okunma

Gambiya’nın Myanmar’a karşı açtığı soykırım davasında 7 ülkenin müdahilliği kabul edildi

ABONE OL
04/07/2024 22:00
Gambiya’nın Myanmar’a karşı açtığı soykırım davasında 7 ülkenin müdahilliği kabul edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

LAHEY (AA) – Divan’dan yapılan açıklamada, Gambiya-Myanmar ortasındaki soykırım davasında 7 devletin müdahillik talebinin incelendiği belirtildi.

Açıklamada, Divan’ın, müdahillik bildirimlerinin “Soykırım Cürmünün Önlenmesi ve Cezalandırılması Mukavelesi’nin kararlarının uygulanmasıyla ilgili olduğu ölçüde kabul edilebilir olduğuna” karar verdiği tabir edildi.

Bu devletlerin müracaatının kabul edilmesi kararının oybirliğiyle alındığı belirtilen açıklamada, Divan Statüsü’nün 63. hususu kapsamında, Maldivler’in kişisel, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda ve İngiltere’nin ortaklaşa Soykırım Kontratının yorumuna ait yazılı beyanda bulunacağı kaydedildi.

Açıklamada, bu ülkelerin, kelamlı yargılama sırasında görüş bildirmelerine müsaade verilip verilmeyeceğinin daha sonraki bir tarihte belirleneceği vurgulandı.

Gambiya soykırımın soruşturulması için UAD’ye başvurmuştu

Gambiya, 11 Kasım 2019’da Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için UAD’ye başvurmuştu.

Gambiya’nın mahkemeye sunduğu talepler ortasında “Myanmar’ın soykırıma yönelik kanıtları yok etmesinin önüne geçilmesi ve soykırımın önlenmesine yönelik aldığı önlemlerin nizamlı olarak raporlanması” yer alıyordu.

UAD 23 Ocak 2020’de, Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın engellenmesi için gerekli önlemlerin alınmasına hükmetti.

Myanmar’ın 20 Ocak 2021 tarihinde, Divan’ın “yargı yetkisine” ve davanın “kabul edilebilirlik koşullarını taşımadığına” yönelik itirazlarının tamamını 22 Temmuz 2022’deki kararıyla reddeden Mahkeme’nin davanın aslına ait incelemesi sürüyor.

Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda ve Birleşik Krallık ortak dilekçeyle ve Maldivler bireysek olarak 15 Kasım 2023 tarihinde Divan Statüsü’nün 63. unsuru uyarınca müdahale beyanında bulunmuştu.

Diğer yandan, Lahey kentinde bulunan Memleketler arası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılık Ofisi, Myanmar’ın işlediği insanlığa karşı cürümlerle ilgili 2018’de başlatılan ön incelemenin tamamlandığını ve 14 Kasım 2019’da ön inceleme dairesinin verdiği kararın ardından soruşturmaya başlandığını duyurmuştu.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan’da 2012’de Budistler ile Müslümanlar ortasında çatışmalar çıkmış, olaylarda birden fazla Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce konut ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan’daki hudut karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş vakitli taarruzları münasebet gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet aksiyonları başlatmıştı.

BM’ye nazaran, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu imajlarıyla yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Birleşmiş Milletler ve memleketler arası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak isimlendiriyor.

Muhabir: Selman Aksünger

En az 10 karakter gerekli