DOLAR 32,5655 -0.27%
EURO 35,0346 -0.22%
ALTIN 2.431,20-0,66
BITCOIN 2016722-2.52613%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Garanti BBVA Dijital Varlıklar Genel Müdürü Abalı: Kripto yasası ile dal tokenizasyon üzere mevzularda büyüyebilir
120 okunma

Garanti BBVA Dijital Varlıklar Genel Müdürü Abalı: Kripto yasası ile dal tokenizasyon üzere mevzularda büyüyebilir

ABONE OL
01/07/2024 00:20
Garanti BBVA Dijital Varlıklar Genel Müdürü Abalı: Kripto yasası ile dal tokenizasyon üzere mevzularda büyüyebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Türkiye’de kripto varlıklara dair birinci yasal çerçeveyi oluşturan kanun teklifi, TBMM Genel Şurası’nda kabul edilerek maddeleşti.

Yasa ile kripto varlık piyasasında faaliyet göstermek isteyen işletmelere lisans zaruriliği getirilirken, ekosistemi düzenleme yetkisi Sermaye Piyasası Konseyine verildi.

Garanti BBVA Dijital Varlıklar Genel Müdürü Korcan Abalı, yasa ile ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yatırımlarda itimat faktörünün değerli olduğunu ve bu açıdan düzenlemeyi çok kıymetli bulduklarını belirtti.

Garanti BBVA Dijital Varlıklar olarak memleketler arası ve ulusal alanda sıkı denetlenen bir bölümden geldiklerini tabir eden Abalı, şu tabirleri kullandı:

“İlk günden itibaren kendi hudutlarımızı güya bir düzenleme varmış üzere oluşturduk. Artık düzenlemeler tüm bölümü kapsayacak. Yatırımcının ve yatırımların üzerindeki müdafaa, kripto hizmet sağlayıcının sorumluluğunun tespitiyle artıyor. Bununla coin listeleme şartlarının sıkılaşması da beklenebilir. Biz genel olarak bölümün tokenizasyon üzere hususlarda büyüyebileceğini kıymetlendiriyoruz. Gelişmeleri de ikincil düzenlemeler ve uygulama asıllarının belirleyeceğini öngörüyoruz.”​​​​​​​

Abalı, yasa kapsamında MiCA, BIS, SAB 121 üzere mevzuatlara, kurallara, dolaylı olarak bağlı olunması sebebiyle ön hazırlık yaptıklarını söyledi.

İkincil düzenlemelere değinen Abalı, şunları kaydetti:

“Vergi, raporlama, muhasebe standartları üzere mevzuların ikincil düzenlemelerle netleşmesini bekliyoruz. Süreçte ayrıyeten kripto yasası kadar Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, MASAK, Gelir Yönetimi tarafından beklediğimiz ikincil düzenlemeler de değerli olacak. Bu gelişmelere nazaran ilerleyeceğiz.”

“Yakın vakitte yeni coinler eklenecek”

Abalı, Garanti BBVA Kripto platformunda hali hazırda Bitcoin, Ethereum, Ethereum üzerinden ERC-20 token olarak USDC, Avax ile dolar ve çaprazlarla alım-satım yapıldığını belirtti.

Platforma yakın vakitte yeni coinler eklenebileceğini aktaran Abalı, “İşlem limitleri var ve yeni olarak Garanti BBVA Kripto taşınabilir uygulamamız ve web sitemizde şeffaf bir halde ilan ediyoruz. Kurul fiyatlarını belirlerken müşterilerimizin görüşlerini, şirketimizin finansal gayelerini, maliyetleri, vergilendirme şartları üzere dinamikleri göz önünde bulunduruyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Abalı, saklama hizmetine ait şu bilgileri paylaştı:

“Blokzincirde hak ve varlığın sahipliğini oluşturan özel anahtarları (kripto değişkenleri), özel donanımlarda (Hardware security modüle) oluşturuyoruz ve şifresi hiçbir biçimde dışarıya çıkmıyor. Özel anahtarlardan şifrelenen açık anahtarlar ise banka hesabı üzere paylaşılabiliyor, blokzincirle ağ düğümleri aracılığıyla sıcak cüzdan üzerinden bağlantıya geçilerek süreçler gerçekleştiriliyor ya da gerçekleşen süreç bilgisi alınıyor. Bu formda Bitcoin, Ethereum ve Avalanche c-chain ağlarıyla temasımız var. Genel olarak tüm ERC-20 tokenları desteklemekle coin seçimi süreçlerini geçemeyen coinleri listelemiyoruz. Önümüzdeki devirde Solana, Cardano, Polkadot üzere ağlarla, Chiliz, ASI üzere tokenları da listeleme süreçleri olumlu sonuçlanırsa desteklemeyi planlıyoruz.”

Tüm süreçlerin yasal bir düzenleme varmış üzere oluşturduklarına dikkati çeken Abalı, Uptime Enstitüsünün Tier-4 standardına ahenk sertifikasına sahip olan ve Türkiye’de yüksek yedeklikle işletilen Garanti BBVA’nın bilgi merkezlerini kullandıklarını kaydetti.

Abalı, kullanıcılar için üst seviye güvenlik sağlamak için çalıştıklarını söz ederek, blokzincir teknolojileri için bunun dahi üzerinde özel şifrelenmiş alanlarda ve donanımlarla güvenlik sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Güvenlik konusuna ait Abalı, şu bilgileri verdi:

“Yüksek yedeklilik, kısa müddette ve kayıpsız kesintiden dönüş maksatları, milletlerarası standartlar çerçevesinde bilgi güvenliği ve yönetişim standartları çerçevesinde kontroller, iç-dış güvenlik testleri, taşınabilir tehdit savunma sistemleri, nezaret sistemleri, genel tahlil tasarımı kontrolü, donanım güvenlik anahtarı güvenliği, FIPS-140-2 düzey 4 güvenlik donanımı standardı, müşterini daima tanıma, risk profiline, davranışlarına nazaran kıymetlendirme, coğrafik erişim, kaynağı ve maksadı takip, fraud denetimleri, standart işlemci/onaycı denetimleri üzere standartlara bağlı süreçlerimizle müşterilerimizin güvenliğini sağlıyoruz.”

Kripto varlıkların kredi teminatı olarak gösterilmemesi

Abalı, Bitcoin, Ethereum üzere kriptolar için bankalarda yakın vakitte kredi teminatı sayılma konusunda bir gelişme olacağına dair bir işaret görmedikleri belirterek, “Stabil paralar ile tokenize edilmiş varlıklarla ilgili olarak sermaye piyasaları ve ticari hayatın dijitalleşmesi bağlamında bu tıp uygulamaların gelmesi beklenebilir.” diye konuştu.

Yasanın Türkiye’deki yerleşik bireyleri kapsadığını hatırlatan Abalı, ikili vatandaşlık dışında, yabancı ferdî müşterilerin süreç yapması halinde, kimlik doğrulama süreçleriyle ilgili MASAK’ın getireceği kaidelerin tesirli olacağını aktardı.

Abalı, “Kurumlar için de daha evvel değerlendirdiğimiz bir durum olması sebebiyle kripto servis sağlayıcının ve saklamacının düzenlenmesinin dışında, Türkiye’de bu varlıkların mülkiyeti konusunun çok net olması ve memleketler arası düzenlemeler çerçevesinde milletlerarası kurumların, varlıklarının mülkiyetinin karşılıklı olarak garanti edilmesi gerekiyor.” tabirlerini kullandı.

Muhabir: Serap Doğan

En az 10 karakter gerekli