Gaziantep’ten akış güzergahı bulunan Fırat Nehri’nin Şanlıurfa ile arasında kalan bölümde kurulan kafeslerde yetiştirilen yerli somon balıkları, bölge insanına iş imkanı sağlıyor.
Yurt içi ve yurt dışından yoğun talep gören somon balıkları, nehir kıyısında kurulan tesislerde 4 gram ikenalınıyor, 6 ay boyunca bakımları yapılarak 3- 4 kiloya ulaşıyor.
Tesisin işletme müdürü Serkan Çiftçi, kendi bünyelerinde yetiştirdikleri somon balıklarından 4 bin ton ihraç ettiklerini açıkladı.
15 BİN TON BALIK İHRAC EDİLDİ
Çiftçi, Fırat Nehri’ndeki diğer tesislerde de somon üretildiğini ve yıllık 15 bin ton somon balığının dünyanın farklı ülkelerine ihraç edildiğini ifade etti.
Fırat Nehri’nin derinliklerinin sürekli 15 derece soğuk olduğunu, bu nedenle yılın 12 ayı somon balığı yetiştirildiğini ifade eden Çiftçi, “Balıklarımızın önce bir yavru aşaması var. Bu aşamayı Kahramanmaraş bölgesindeki kuluçkahanelerimizde gerçekleştiriyoruz. Burada öncelikle yumurtadan başlıyoruz üretmeye. Daha sonra ise 4 grama kadar yavrular besleniyor ve sonrasında buraya yavru taşıma kamyonları ile getiriliyor.
4 gram aldığımız balığı 3- 4 kiloya, hatta 10 kiloya kadar yetiştirebiliyoruz. Yetişen balıklarımızı daha sonra 16 farklı ülkeye ihraç ediyoruz. Bizim üretimimizin yüzde 85’lik bölümü ise Rusya’ya ihraç ediliyor.” diye konuştu.
“FIRAT YAZ AYLARINDA BİLE SOĞUK”
Serkan Çiftçi, balıkların yetişme aşamasında suyun soğuk seviyede olması gerektiğini söyleyerek, Fırat Nehri’ndeki limonolojik tabakalaşmadan dolayı yaz ayında da suyun soğuk seviyelerde olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de Fırat Havzası en büyük nehir özelliğinde. Dolayısıyla baraj kapasiteleri de oldukça yüksek. Tabii biz burada Karkamış Barajı’ndayız. Bir üstümüzde Birecik Barajı’nda limonolojik tabakalaşmadan dolayı yaz ayında su alt seviyelerde de soğuk kalıyor.
Dolayısıyla burayı soğuk sularıyla sürekli besliyor. Yaz şartlarında normal şartlarda sular ısınır ancak biz Birecik Barajı’nın katkısından dolayı yılın 12 ayı üretim yapabilmekteyiz.” dedi.
6 AYDA 3 KİLOYA ULAŞIYOR
Çiftçi, yetiştirdikleri balıkların bakım aşamasının ciddi bir özveri gerektirdiğini vurgulayarak, “Balıklar küçük geldiği için ilk etapta yemleme etaplarını günde dört beş öğün olarak tutuyoruz. Daha sonra 300 grama ulaştığında ise bu balıkları günde iki defa yemliyoruz. Geçen yıl üretimimiz 2 bin 200 ton seviyelerindeydi.
İhracata gönderdiğimiz balıklarımızın boyutları 3- 4 kilogram. Karkamış’ta sadece kendi bünyemizde bu yıl 4 bin ton civarında somon balığı üretmiş durumdayız.” şeklinde konuştu.
Son Dakika haberlerimiz ensonhaber’den alınmaktadır.
BALKAN YEMEKLERİ
1 gün önceHABERLER
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024