DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

282 okunma

Genç fikirlerin buluştuğu oluşum: TUİÇ

ABONE OL
03/09/2020 00:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TUYaptığımız her etkinlikte ve harekette kamu yararı gözetiyoruz ve bunun sonucu olarak da insan hakları ve demokrasi temelinde dünya barışına katkı sunabilmeyi hedefliyoruz.

 

Türkiye Uluslararası İlişkiler Çalışmaları -TUİÇ- bir öğrenci yapılanması. Uluslararası İlişkiler başta olmak üzere siyaset bilimi, iktisat, sosyoloji, hukuk, halkla ilişkiler, kamu yönetimi bölümlerindeki lisans/yüksek lisans/doktora düzeyindeki öğrencilerin ve uluslararası ilişkilere ilgi duyan herkesin buluştuğu bir çatı platform. Burak Yalım da bu yapının kurucularından birisi olarak gaye-i hayali çerçevesinde halen daha başkanlık görevini yürüten aynı zamanda uluslararası ilişkiler üzerine yüksek lisansını da tamamlamış ve doktoraya hazırlanan, Balkan göçmeni bir ailenin 3 çocuğundan biri. Yalım, aynı zamanda da SIR Yurtdışı Eğitim Danışmanlık ve Organizasyon (www.sir-edu.com)  şirketinin yöneticiliğini yapıyor. Yalım’la TUİÇ’i konuştuk:

TUİÇ’in kuruluş aşamasından bahsedebilir misiniz?

2008 yılında ortaya atılan TUİÇ’in kuruluş fikri; çeşitli etkinlikler, görüşmeler, tartışmalar sonucunda ancak 2011 yılında tüzel bir kişilik kazandı ve dernek olarak vücut buldu. Burada şunu söylemek istiyorum, biz kurduk buyurun gelin demek yerine gelin birlikte kuralım gibi demokratik bir zeminde hareket edildi ki bu Türkiye’de pek sık görülen bir gelenek değildir. TUİÇ’in özgünlüğü de bir bakıma bu zemine oturmasından gelir zaten.

Hedefleriniz nelerdir?

Aslında çok şey istemiyoruz, en azından rant olarak gördüğümüz şey çok toplumsal. Birincisi yaptığımız her etkinlikte ve harekette kamu yararı gözetiyoruz ve bunun sonucu olarak da insan hakları ve demokrasi temelinde dünya barışına katkı sunabilmeyi hedefliyoruz. İkincisi ise toplumun siyaseti belirlediği, siyasetin oluşmasında toplumsal taleplerin çok daha ön plana çıktığı bir atmosferin tesis edilmesini önemsiyoruz. Bu ay yayına başlayan TUİÇ Akademi Dergimiz mesela bu anlamda önemli bir örnek. Sansürden ağzı yanmış arkadaşlarımızın “kelimelerin özgürlüğüne inanıyoruz” vurgusunu yapmak durumunda hissettikleri bir dergi bu mesela. Onun dışında internet yayınlarımızı da örnek verebilirim, klasik anlamda ne iktidarı öven ne de muhalefete destek çıkan bir yayın politikamız var. Bu kadarıyla da yetinmedik ve uluslararası ilişkilercilerle sınırlı kalmayıp daha geniş kitlelerin fikir ve önerilerini, hassasiyetlerini ön plana çıkaracak araçlar olan www.konseptdisi.com ve www.onedergi.comportallarını da bünyemize kattık.

60’A YAKIN ÜNİVERSİTEDE TEMSİLCİ

Çalışma sisteminiz nasıl işlemektedir?

Basın-Yayın, Akademi, Dış İlişkiler, Sosyal Medya, Üniversiteler, Organizasyon konularından sorumlu birer başkan yardımcısı ve bir sekreter, bir başkanvekili ile başkandan oluşan 9 kişilik bir yönetim kurulumuz var. Bunun dışında 60’a yakın üniversitede birer temsilcimiz, yurtdışında da ekiplerimiz var. Bu temsilciler vesilesiyle üniversite öğrencilerine rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Araştırma merkezlerimiz mevcut; Balkan, Yakın Doğu, Avrasya, Latin Amerika ve Uluslararası Hukuk konularında araştırma yapan arkadaşlarımız var.

TUİÇ’in değerlerinden bahsedebilir misiniz?

Her şeyden önce “gönüllülük”. Gönüllü olmayan bir işin müspet netice almasının zor olduğuna inanıyoruz. İkincisi elbette “demokratik dönüşüm” ve “sivil inisiyatif”. Dünyanın bize sunduğu en uygulanabilir ve bütün farklılıkların zenginlik olarak algılandığı zemin demokrasi ve bunu oluşturabilecek inisiyatifte ancak sivil olmalı. Üçüncüsü ise “Anadolu Hareketi” ki bu bizim bütün farklılıklarımızı barışçıl, medeni ve demokratik zemine oturtmamızın en önemli yolu.

TUİÇ’in üniversite öğrencilerine yönelik bir hedefi var mı?

TUİÇ üniversiteye bakış açısını değiştirmek istiyor. Mesela biz üniversiteyi meslek, iş kapısı olarak algılayan bir kültürel zemine sahibiz. Bu hızlıca değişmeli. Üniversiteler bireyleri dünya ile tanıştıran, yöntem bilimin öğretildiği ve bunun üzerine farklı perspektifleri sunan bir yaklaşıma sahip merkezler olmalı. Üniversite düşündürtmeli ve sorgulatmalı. TUİÇ’in burada hedefi, etkileyici olmak, farkındalık oluşturmak ve üniversite öğrencilerinin dünyaya açılmaları hususunda bir köprü vazifesi görmek.

 

Türkiye’de üniversite öğrencilerinin bu tarz çalışmalara ilgisi nasıl?

Sadece öğrencilerin yaklaşımlarını konuşursak eksik kalır. Öğrenciler ilgilenmek istiyor ama bu işin yöntemini bilmiyor yahut desteklenmiyor. Kültürel zeminin değişmesi lazım. Öğrencilerin muhakeme yeteneğinin gelişmesi için bilmeleri lazım ve bilerek kıyas etmeliler. Bu da sadece derslere git-gel yapmakla olmaz, farklı çevreleri, sesleri dinlemeliler, değişik ulusal-uluslararası etkinliklere katılabilmeliler.

 

Organizasyonel anlamda şu ana kadar gerçekleştirdiğiniz çalışmalar hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bu anlamda sınırımız olduğunu söylersem yanlış olur. Evet daha çok seminer-kongre-konferans-çalıştay-sempozyum türü etkinlikler yapmakla birlikte kamu yararı oluşturacak, topluma dönük her türlü faaliyetin içerisinde yer alabiliyoruz.

 

BİRİNCİ BALKAN KONGRESİ

Balkanlar’a yönelik çalışmalarınız var mı?

Unutmamak lazım ki İstanbul’un Avrupa Yakası coğrafi olarak Balkan yarımadasının bir parçasıdır. TUİÇ’in ofisi de Balkan Yarımadası içerisinde yer alıyor. Biz TUİÇ olarak Nisan 2012’de Bosna-Hersek’te 1. Balkan Kongresi gerçekleştirdik. Hali hazırda Bulgaristan’da yapmayı planladığımız kongremizin hazırlıkları var. Geçtiğimiz yaz döneminde ofisimizde 2 Boşnak stajyerimiz vardı. Yine Sırbistan’da partnerlik yaptığımız, Makedonya’da yakın ilişkide bulunduğumuz, Kosova’da TUİÇ’i bilen tanıyan ciddi bir kitle var. Bunun yanında TUİÇ-BALKAM adıyla bir araştırma merkezimiz var ve sürekli olarak Balkan gündemini takip ediyorlar.

Finansmanınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ne ABD’nin ne de Rusya’nın ajanı falan değiliz. Arkamızda herhangi bir siyasi örgüt, dini cemaat vesaire de yok. Biz aslında kimseci olmamak, parası verilen düdük olmamak için kendi şirketimiz olan SIR Yurtdışı Eğitim Danışmanlık ve Organizasyonu kurduk. (www.sir-edu.com) SIR klasik bir yurtdışı eğitim danışmanlık firmasının yaptığı gibi Türkiye dışına dil eğitimi-üniversite-araştırma için lisans-yüksek lisans öğrencilerini gönderirken henüz sektörleşmemiş bir alana da girerek “Study in Turkey” departmanı ile yakın coğrafya başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden Türkiye’ye öğrenci getiriyor.

 

Faaliyetlerinize katılmak isteyenler neler yapmalılar?

TUİÇ gerek internet siteleri gerekse sosyal medya kanalıyla duyurularını yapıyor. Bizim etkinliklerimiz herkese açık. Katılmak isteyenler duyurularımız üzerinden başvurularını yapabileceği gibi bizatihi ofisimizi aramak suretiyle yahut bir çayımızı içmek için ziyaret ederek bünyemize dahil olabilirler.

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP