Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Türk kökenli göçmenlerin ülkelerinde bıraktıkları malları geri alabilmeleri için çalışma başlattı. Bakanlık, göçmenlerin taşınmazlarını tespit ettikten sonra Bulgaristan’daki yetkililerle masaya oturacak. Proje için şu ana kadar bin 500 başvuru yapıldı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, öncelikle söz konusu durumda olanları ve Bulgaristan’daki topraklarını tespit edecek.
Daha sonra oluşturulacak bir heyet, Bulgaristan hükümetiyle müzakerelere başlayacak. Başbakanlık’ın da tam destek verdiği proje için şu ana kadar bin 500 Bulgaristan göçmeni Türk vatandaşlığına başvuru yaptı. Haklarını talep edecek olan göçmen vatandaşlarının muhtarlıklara müracaat etmesi gerekiyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Bulgaristan göçmeni Türk vatandaşlarının Bulgaristan’daki malvarlıklarını geri alma çalışmasını İçişleri Bakanlığı’na iletti. İçişleri Bakanlığı da bu belgelerle yerel yönetimlerin çalışma başlatmasını istedi.
Dışişleri Bakanlığı eşgüdümünde başlatılan proje, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve BAHAD tarafından yürütülüyor. Projenin genel koordinatörlüğünü üstlenen Balkanlar’da Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma Derneği (BAHAD), projeyi 15 Mart’tan itibaren valilikler, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kanallar vasıtası ile duyurmaya başladı. Şimdi ise başvuruları topluyor, dosyalıyor ve arşivleyip Dışişleri Bakanlığı’na iletiyor. Taleplerin yoğun olarak Adapazarı, Konya, Kırşehir, Yozgat, Adana, Mersin, Kütahya, Ankara ve Bursa’dan geldiği belirtiliyor. Dernek Başkanı Nasıf Mutlu, çalışmanın başlatılması için Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı aracılığı ile Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne 31 Mart 2009’da bir yazı gönderdi. Yazıda 1912–1913 yıllarındaki I. ve II. Balkan Savaşları’ndan sonra, rejim değişikliğini müteakip 1950–1952 yılları arasında, 1966 ve 1989’da Bulgaristan’daki Türk vatandaşlarının ‘zorunlu göçe’ tabi tutulduğu hatırlatılıyor.
BALKAN YEMEKLERİ
4 gün önceHABERLER
12 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önceHABERLER
08 Kasım 2024