AA
TRABZON (AA) – AA muhabirinin Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) datalarından yaptığı derlemeye nazaran, su eserleri kesiminde isminden kelam ettiren Türkiye’den yılın birinci yarısında 20 ülkeye hamsi ihraç edildi.
Ocak-Haziran 2023 periyodunda paha bazında 5 milyon 823 bin dolar olarak kayıtlara geçen hamsi ihracatı, bu yılın tıpkı periyodunda yüzde 23 artarak 7 milyon 164 bin dolar oldu.
Miktar olarak 2023’ün birinci yarısında 949 ton olan hamsi dış satımı, bu yılın birebir devrinde yüzde 59 artışla 1505 tona ulaştı.
Hamsiye en çok talep ise Fransa, Belçika ve ABD’den geldi.
Fransa’ya anılan periyotta 2 milyon 417 bin dolar, Belçika’ya 1 milyon 937 bin dolar ve ABD’ye de 779 bin dolarlık hamsi ihraç edildi.
Geçen yılın birebir devrinden farklı olarak Hollanda, Yunanistan ve Dubai’ye de bu periyot hamsi satıldı.
“Gerekirse yasaklanmalı”
DKİB Yönetim Kurulu Lideri Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, su eserlerinde kıymetli ihraç potansiyeli olan hamsinin, yurt dışı piyasalarda işlenmiş eser olarak da ilgi gördüğünü söyledi.
Bu kapsamda hamsi ihracatının yılın 6 ayını artışla kapattığını belirten Kalyoncu, 1 Eylül’de başlayacak 2024-2025 avlanma döneminde da hava kurallarının uygun gitmesi durumunda avcılığın âlâ olacağını düşündüğünü tabir etti.
Kalyoncu, bilinçsiz avlanmanın hamsi avcılığını olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Bundan ötürü sürdürülebilir hamsi avcılığı ve ihracatı için 2024-2025 avlanma döneminde katiyen 8-10 santimetre altındaki hamsi avcılığına müsaade verilmemeli. Kesim paydaşlarımız hamsi uzunluğunun bu büyüklükler altında kaldığının tespiti halinde gerekirse bu dönem hamsi avcılığının büsbütün yasaklanmasını talep etmektedir.”
Hamsinin işlenmiş eser olarak ihraç edilmesinin değerli potansiyel oluşturduğunu vurgulayan Kalyoncu, bu durumun hem eser çeşitliliğini hem de ihracatı artırdığını kaydetti.
Muhabir: Meltem Yılmaz Karakurum
HABERLER
3 gün önceHABERLER
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
6 gün önceKÖŞE YAZARLARI
11 gün önceKÖŞE YAZARLARI
17 gün önce