İsmet Topaloğlu
Haziran ayının ilk haftasında Bulgaristan’dan Türklerin çoğunluğunu oluşturan DPS/HÖH hareketi başta genel başkan Mustafa Karadayı önderliğindeki heyet Türkiye Cumhuriyetine resmi ziyarette bulundu. DPS/HÖH hareketi Ahmet Doğan önderliğinde 1990 yılında Bulgaristan Varna şehrinde kurulmuştu. Hareketin kuruluşundan 30 yıl sonra ilk defa genel başkan seviyesinde Türkiye Cumhuriyetine bir ziyaret gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı sayın Recep Tayip Erdoğan tarafından DPS/HÖH genel başkanı Mustafa Karadayı yanındaki heyeti kabul etti. DPS/HÖH heyetinin Ankara ziyareti Dış işleri bakanı sayın Mevlit Çavuşoğlu makamında devam etti. Heyet üçüncü ziyareti TBMM başkanı sayın Mustafa Şentop’u makamında ziyaretle devam etti. Görüşmelerde Bulgaristan’da azınlık olarak yaşayan Türkler iki ülke arasında dostluk köprüsü vazifesini gördüğü ifade edildi. Türkiye devleti sadece Bulgaristan’da yaşayan Türklerin ve Müslümanların durumlarından değil Balkan ülkelerinde yaşayan Türklerin ve Müslümanların durumlarından da yakından ilgilendikleri ifade edildi.
DPS/HÖH hareketinün genel başkanı Mustafa Karadayı TBMM başkanı sayın Mustafa Şentop ziyareti konuşmasında “Bu topraklar bizim topraklarımız. Biz muhacir değiliz orada. Osmanlıdan sonra orada kaldık. Türkiye anavatanımızdır. Bizim mücadelemiz Türk kimliğimizi korumak. Dilimizi, dinimizi, adetlerimizi korumak. Zorluk yaşadığımız bir gerçek”.
Anadolu Ajansı/AA/ Karadayı ve beraberindeki heyeti TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile yapılan toplantıyla ilgi haberinde Karadayı’nın “Türkiye anavatanımızdır” ifadesi Bulgarcaya “Türkiye vatanımız” olarak çevrildi. Bunun sonucunda çıkan yanlış haberler Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in eleştirisine neden oldu.Yaklaşan parlamento seçimleri öncesi ırkçı ve aşırı “milliyetçi” partiler vazife çıkararak kara propagandaların hedefi oldu. VMRO, NFSB ile “Volya” “milliyetçi” koalisyonu DPS/HÖH hareketin merkez binası önünde pankartlar açarak “Vatanınız Türkiye’ye gidin. Bulgaristan kanunlarıyla kayıtlı bulunan faaliyet gösteren bir siyasi partinin lideri konuşmasında Bulgaristan toprak bütünlüğünü töhmet altına koyamaz. Bu konuşmalarından dolayı Bulgaristan baş savcılığına şikayette bulunup DPS/HÖH etnik partisi olduğundan kapatılmasını isteyeceğiz” diye konuşarak seçim kampanyasına başlamış oldular.
DPS/HÖH yönetimi 4 Nisan 2021 yılında gerçekleşen parlamento seçimlerinde aldıkları oy oranı çok düşük idi. Kırcaali bölgesinde katılım yüzde 17 kadar gerilemiş bu sayının içinde Bulgarlar, Pomaklar ile Romanlar da vardı. Türkiye’den ancak 19 bin oy alabildiler. Türkler DPS/HÖH yönetiminden var olma mücadelesinde umutlarını keserek sandığa gitmez odular.
DPS/HÖH yönetimi Bulgaristan siyasetinde kalmaları için Türklerin ve Müslümanların güvenini tekrar kazanmaktan geçtiğini ancak 1990 ruhuna dönülürse kalabileceklerine inanmış olmalı.
Tarih geç de olsa hayatta geride kalan olumsuz olayları düzeltmek için bir şans tanır. Tanınan şans tarih önünde değerlendirilir kaybedilen onurlar tekrar kazanılır.