Hırvatistan hükümeti, Avrupa Birliği‘ne üye olmanın son adımını oluşturan Katılım Anlaşması’nı imzaladı. Böylece 4 milyon 300 bin nüfuslu Hırvatistan, 2013 ortalarında Avrupa Birliği’nin 28. üyesi olacak.
Sırbistan’ın adaylık süreci ise aksıyor. AB Sırbistan’dan 2008′de bağımsızlığını ilan eden Kosova ile ilişkiler konusunda daha fazla ilerleme sağlanması isteniyor.
BRÜKSEL/Balkan Günlüğü
Hırvatistan hükümeti, Avrupa Birliği‘ne üye olmanın son adımını oluşturan Katılım Anlaşması’nı imzaladı. Brüksel’de düzenlenen imza törenine, Euro bölgesindeki mali krizi görüşen AB liderleri de katıldı. İmzaları ülkenin Cumhurbaşkanı Ivo Josipoviç ile Başbakan Jadranka Kosor attı. Böylece 4 milyon 300 bin nüfuslu Hırvatistan, 2013 ortalarında Avrupa Birliği’nin 28. üyesi olacak. Yugoslavya’nın parçalanması sürecinde 1991′de bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan, üyelik müzakerelerine Türkiye ile aynı anda, 3 Ekim 2005′te başlamıştı. Zagreb yönetimi, 35 müzakere başlığını gerekli değişiklikleri yaparak büyük bir hızla kapattı. Türkiye ise o zamandan bu yana sadece bir başlığı kapatabildi, 7 başlık üzerinde ise çalışmalar devam ediyor. Hırvatistan’da yargı reformu konusundaki endişelerin de giderilmesi ile Haziran ayında müzakerelerin son dört başlığının da kapatılacağı duyurulmuştu. Brüksel’deki törende konuşan AB Başkanı Herman Van Rompuy, birliğin Balkanların geri kalanını da kucak açmaya kararlı olduğunu kaydetti. Rompuy, “Hırvatistan’ın başarısı sıkı çalışma, sebat, siyasi cesaret ve kararlılıkla AB üyeliğinin ulaşılabilir bir hedef olduğunu gösteriyor. Hırvatistan Batı Balkanlar’ın geleceğinin Avrupa Birliği’nde yattığını somut şekilde gösteren bir örnek” diye konuştu.
SIRBİSTAN BEKLEYECEK
Hırvatistan böylece Slovenya’dan sonra birliğe katılan ikinci eski Yugoslav cumhuriyeti oluyor. Karadağ ve Makedonya üye ülke statüsünde hazırlıklarını sürdürürken, Sırbistan’ın adaylık süreci ise aksıyor. Bosnalı Sırpların askeri lideri Ratko Mladiç’in yakalanması ardından ülkenin gelecek yıl müzakerelere başlayabileceği, aday statüsünün ise bu zirvede verilebileceği düşünülüyordu. Ancak hazırlanan taslak sonuç bildirgesine göre AB liderleri ülkeye aday statüsü verilmesi konusundaki kararı gelecek Mart ayına bırakıyor. Belgede Sırbistan’ın reform programından övgüyle söz ediliyor. Ancak özellikle 2008′de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova ile ilişkiler konusunda daha fazla ilerleme sağlanması isteniyor. Sırbistan ise bugüne kadar Kosova’nın katıldığı tüm uluslararası konferansları boykot ediyordu. Bölgede askerleri bulunan Almanya ve Avusturya’dan da benzer tepkiler geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel süreci eleştirerek Sırbistan’ın tutumunun AB’ye üyelik statüsü almasına katkı yapmayacağını belirtti. Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Sırbistan’ın AB süreci ile alakalı şüpheleri bulunduğunu, durumun Sırbistan’ın Kosova’da ilerleme kaydetmesine bağlı olduğunu ifade etti.
KÖŞE YAZARLARI
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
22 gün önceKÖŞE YAZARLARI
23 gün önce