Almanya’da kalifiye iş gücü açığı bulunması nedeniyle şirketler yönünü Türkiye ve Balkan ülkelerine çevirdi. Özellikle yaşlı ve hasta bakımı alanındaki personel sıkıntısının büyük olduğunu belirten Türk-Alman İşadamları (TDU) Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ayten Aslan, “Bazı sektörlerde hem Almanya hem de AB üye ülkelerden iş gücü açığı var” dedi.
BERLİN’de 16 yıldır yaşlılara ve hastalara bakım alanında hizmet verdiklerini belirten Ayten Aslan, personel eksiği nedeniyle iş yerlerini kapatanların olduğunu söyledi. Yasalar gereği öncelikle Almanya ve AB üyesi ülkelerden açığı kapatacak iş gücü aramak zorunda kaldıklarını anlatan Aslan, “AB ve Almanya’da bu alanda çalışanları bulmak çok zor. Biz de başta Türkiye olmak üzere AB üyesi olmayan Balkan ülkelerine yöneldik. Hem Türkiye’den hem de Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek ve Makedonya’dan çalışmak için çok sayıda kalifiye işçi başvuruyor. Biz de bu başvuruları değerlendiriyoruz” dedi.
‘SONUÇLANDIRMAK ÜZEREYİZ’
Yetkililerin ve ilgili kurumların iş gücü açığının farkında olduğunu, giderilmesi için de kendileriyle samimi bir şekilde iş birliği yaptıklarını belirten Aslan, şöyle konuştu: “Hasta ve yaşlı bakımı konusunda Başbakan Angela Merkel geçen yıl çalışmalar başlattı. Merkel’in konuya el atmasından sonra yurt dışından iş gücü getirme daha kolay olmaya başladı. Daha önce onay verilmezken, şimdi bize yardımcı olunuyor. Türkiye dahil Balkan ülkelerinden yapılan başvuruları sonuçlandırmak üzereyiz. Sözleşmeleri imzaladık. Vize başvuruları yapıldı. Birkaç bürokratik işlem kaldı. Onlar da tamamlanınca bizim şirkette çalışmaya başlayacaklar.”
MESLEK SINIRLAMASI OLMAYACAK
Federal hükümet, kalifiye iş gücü açığının büyümesini önlemek amacıyla göç yasası hazırlanmasını kararlaştırmıştı. Hazırlanacak göç yasası, daha önce iş gücü alımı için getirilen 61 meslek sınırlandırılmasını kaldıracak, her meslekten iş gücünün Almanya’ya gelmesini sağlayacak. Ekim ayında Bakanlar Kurulu da bu kararı onaylamıştı. Üzerinde çalışılan yasayla, vasıflı işçiler somut bir iş teklifi almadan da iş aramak için Almanya’ya gelip 6 aya kadar kalabilecek. İş aramak için gelenler sosyal yardım alamayacak. Bilgi teknolojileri (IT) gibi bazı alanlarda ise daha az şartlar aranacak. Almanya’da 1.6 milyon civarında vasıflı işçi açığı bulunuyor.
İş gücü açığına Türkiye ve Balkanlar çözümü
TDU Yönetim Kurulu Ayten Aslan, yurt dışından hasta ve yaşlı bakımı için alınacak kişilerle yapılan anlaşmaları gösterdi.
*Kaynak: Hürriyet.com.tr
HABERLER
3 gün önceHABERLER
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
6 gün önceKÖŞE YAZARLARI
11 gün önceKÖŞE YAZARLARI
17 gün önce