DOLAR 32,6708 0.26%
EURO 35,3525 0.11%
ALTIN 2.478,040,45
BITCOIN 1809140-5.69948%
İzmir
29°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

İvanov Diller Yasasını İmzalamadı
147 okunma

İvanov Diller Yasasını İmzalamadı

ABONE OL
02/09/2020 13:54
İvanov Diller Yasasını İmzalamadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Makedonya Meclisinde oy çoğunluğuyla kabul edilen ve kamuoyunda ”diller yasası” olarak anılan yasayı Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov imzalamadı. Dün gece yaptığı basın açıklamasıyla yasayı onaylamadığını kamuoyuna duyuran İvanov şu ifadeleri kullandı: ”Diyalog ve ortak yaşamı ruhu ile çok kültürlü toplum inşa etme yerine bizler adaletsiz ve bastırıcı bir yasa getirerek sadece arnavut dilini favori ediyoruz. Bu nedenle ”dillerin kullanımı” yasasının Anayasaya uymadığını düşünerek ve yasa ile ilgili hem kamuoyunda hem de uzmanların uyarıları doğrultusunda bu yasanın Anayasa ile bağdaşmaması sebebiyle bana verilen yetkilere dayanarak yasayı imzalamamaktayım”dedi.

İvanov açıklamasında ayrıca sözkonusu yasanın devlete büyük maliyeti olacağını ve devlet işleyişinin tıkanacağı düşüncesini paylaştı. Açıklamasının son bölümünde İvanov, diller yasasını imzalamaması ile ilgili Meclise daha detaylı bir mektup yolladığını, mektubun içeriğinin ciddi şekilde ele alınması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı İvanov’un diller yasasını imzalamadığını duyurmasının ardından hükümet konu ile ilgili hükümet kanadından bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada İvanov’un yasayı imzalamamasını üzüntü ile karşıladıkları belirtiliyor. Hükümet açıklamasında şu ifadeler göze çarpıyor: ”Bu vesilede bir kez daha dillerin kullanımı yasasının Anayasa’ya uygun olduğunu bildirmek istemekteyiz. Dillerin kullanımı yasası ile Makedonya Cumhuriyetindeki bütün toplulukların dillerinin kullanımı genişlemekte. Yasanın getirilme nedeni vatandaşların ihtiyacı ve onlarla birlikte kurduğumuz ortak toplum değerleridir. Hükümet ülkede yaşayan bütün toplulukların Makedon, Arnavut, Türk, Sırp, Roman, Ulah, Boşnak ve diğerlerinin refahı doğrultusundaki politikalara adadı. Diller yasası makedon dilinin ve diğer dillerin  uygun şekilde kullanımını garanti altına alırken, yerel yönetimlerde diğer toplulukların dili olan Türkçe, Roman dili, Sırpça, Boşnakça ve Ulahçanın kullanımını da garantilemektedir”.

    En az 10 karakter gerekli