Arnavut Polisi’nin sahil güvenlik için kullanacağı 5 bot İzmirli şirket tarafından üretiliyor.
1996 Yılında İzmir’in Çiğli ilçesinde kurulan Gözüyılmaz Mühendislik, ürettiği botlarla hem savunma sanayisine hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor.
Botları Rusya ve Nijerya da dahil olmak üzere birçok ülkedeki Türk polisinin envanterine gönderen şirket şu anda Arnavutluk’ pazarına açılmaya hazırlanıyor .
Arnavutluk Emniyet Müdürlüğü, Avrupa’nın yeşil ve mavi sınırlarının etkin yönetimi için AB tarafından finanse edilen proje çerçevesinde bir ihale açtı. Hollanda, Norveç ve İtalya’dan firmaların katıldığı ihalede Gözüyılmaz Mühendislik teknik dosya üzerinden tam not aldı.
Proje kapsamında İzmir’de devriye ve denetimde kullanılacak 15 metrelik alüminyum tekne ve 10 metrelik fiberglas tekne yapımına başlandı. Botlar hesaplamalara göre gelecek yıl Mart ayında denize indirilecek ve Dıraç kentinde Arnavutluk İçişleri Bakanlığı yetkililerine teslim edilecek.
Gözüyılmaz Mühendislik ve İzmir Tersanesi Genel Müdür Yardımcısı Özgür İnam, , İzmir Shipyard markası altında yurt dışına bot ihraç ettiklerini söyledi.
Şirket olarak 26 yıldır ticari üretim yaptıklarını belirten İnam, savunma sanayisinde de faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Arnavutluk ile en son anlaşma yaptıklarını belirten İnam, “Bu çok rekabetçi bir ihaleydi. Avrupalı firmaları geride bıraktık. şişeden. Ülkemiz için firmamız için hem de gurur verici oldu” dedi.
İhraç edilecek teknelerin Arnavutluk’un ilk polis donanması olacağını söyleyen İnam, “Şu anda 5 bot var. Botlar şu anda İzmir, Antalya ve İstanbul’da kullanılan devriye botlarıyla aynıdır. Arnavutluk dost ve kardeş ülkemiz. Türk polisinin kullandığı ürüne, tekneye güveniyor ve onu bizi seçiyorlar. Mart ayında denizle buluşmayı planlıyoruz. Toplam tekneler ülkemiz karşılığında bize yaklaşık 3 milyon dolar getirecek” ifadesini kullandı.
Firma olarak, Rus özel kuvvetlerine de bot ihraç ettiklerini belirten İnam, Nijerya’ya ihracat için de sözleşmeler imzaladıklarını vurguladı.
Bunların yeni işlere atıf olacağını belirten İnam sözlerini şu cümlelerle tamamladı:
“ASELSAN ile otonom ve insansız tekneler de ürettik. Envantere girdiler. Ayrıca bir roketatar üretiyoruz. İnsansız hava araçlarıyla havacılık alanında yakaladığımızı denizlerde de yakalayacağımıza inanıyoruz. Dünyada hem otonom hem de sürüş kabiliyetine sahip insansız teknelerle uğraşan beş ülkeden biriyiz. Bunda çok ciddi bir irade var.”
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce