İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İtalyan Parlamentosu’nda Akdeniz Parlamenterler Asemblesince(PAM) Kadın Acil Destek Uygulamasına(KADES) verilen ödülü aldı.
2018 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından kadınları risk ve tehdit anlarında ihbar mekanizması oluşturulması ve kolluk kuvvetlerini olay yerine yönlendiren KADES, “Covid-19 salgını sırasında ulusal yardım hatları ve akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla aile içi şiddete karşı mücadele” kapsamında Akdeniz Parlamenterler Meclisi tarafından ödüllendirildi . Soylu, KADES’in kadına yönelik şiddete ilişkin aldığı önlemlerden biri olduğunu söyledi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Akdeniz Parlamenterler Asemblesine(PAM) “Kadınlara Destek Uygulaması(KADES)”nı ödüle layık gördüğü için teşekkür etti ve ödülün bu uygulama için çaba gösteren meslektaşlarına büyük sorumluluk yüklediğini belirtti.
Bakan Soylu, “KADES’i uluslararası düzeyde ödüle layık gördüğünüz için çok teşekkür ediyoruz. Bu başvuru için çaba harcayan ve bu başvuruyu başarıyla tamamlayan meslektaşlarımız için ödülü almak çok daha büyük bir sorumluluk taşıyor. Bu sorumluluğun asıl nedeni ödül değil, ortak zeminde buluşabilmemizdir, çünkü kadına yönelik şiddet insanlık suçudur” dedi.
Soylu, “Bu gelecek vaat eden temasların sayısı arttıkça, afet, kadına şiddet, iklim, çocuk gibi önemli insani konularda aldığımız sinerji, göç, uyuşturucu, terörizm, siber suçlar gibi diğer konularda da samimi ve kararlı iş birliğimizin artacağına inanıyorum” diye konuştu.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede bütüncül bir modelle korunma ve önleme için güçlü bir teknolojik altyapı oluşturduklarını belirten Soylu, şöyle devam etti:
“Bunun için özel olarak kabul ettiğimiz bir yasamız var. İkincisi, şu anda polislerimiz, jandarmalarımız ve kadına yönelik şiddetle mücadele eden il yöneticilerimiz olan valilerimizle tam bir koordinasyon sağladık. Üçüncüsü, bakanlıklar ve ilgili tüm birimlerle bu konuda koordinasyon kurduk. Dördüncüsü, bakanlıklar ve tüm paydaşlarla birlikte 2019 yılında 75 maddelik bir eylem planı uyguladık ve bunu izleyecek bir denetim kurulu oluşturduk. Beşincisi, tüm illerimizde eğitimi sürekli güncelledik. Yaklaşık iki yılda 309 bin kolluk kuvvetimize aile içi şiddet ve kadına yönelik eğitim verildi ve bu eğitimleri sürekli güncelliyoruz. Altıncı adımımız, akredite çalışma ve saha araştırmamız, sadece iki üniversitemizde bile onlarca çalışmamız var”.
Kadına yönelik şiddete müdahale olanaklarını artırmak istediklerini belirten Soylu, KADES uygulamasının çalışma şekli hakkında şunları söyledi: “Kadınlarımız uygulamayı indiriyor, kimlik numarası kaydediyor, telefonlarının konum bilgilerini açık tutuyor. Tehlike anında bir düğmeye bastığınızda, tekrar tekrar televizyonda, tekrar tekrar basının önünde denediler. En fazla beş dakika içinde, kolluk kuvvetlerimiz şiddete maruz kalacağını bildiren bir kadına gönderilir” şeklinde konuştu.
KADES mobil uygulaması 2018’den bu yana yaklaşık 3 milyon kişi tarafından indirildi.
Bugüne kadar polis ve jandarma görevlileri KADES üzerinden alınan yaklaşık 300 bin ihbara müdahale etti. İhbar noktalarına sevk edilen ekipler, aile içinde ve kadına yönelik şiddet olaylarını önledi.
Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında ekonomik, sosyal ve siyasal konularda iş birliği sağlanması amacıyla faaliyet yürüten Akdeniz Parlamenterler Asamblesi, her yıl faaliyetleriyle bölge halkları arasında karşılıklı anlayış, sosyo-ekonomik iş birliği, siyasi diyalog, güven inşası ve çatışma çözümünün güçlendirilmesine katkıda bulunan kişi, kurum ve kuruluşlara ödüller veriyor.
Akdeniz Parlamenterler Meclisi 29 üye ve 4 gözlemci üyeden oluşmakta. Üye ülkeler ise:
Türkiye, Fransa, İtalya, Portekiz, Sırbistan, Yunanistan, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Mısır, Hırvatistan, Fas, İsrail, Lübnan, Ürdün, Cezayir, Libya, Malta, Monako, Karadağ, Moritanya, Andorra, Bosna-Hersek, San Marino, Suriye, Slovenya, Romanya, Filistin ve Tunus.”
HABERLER
3 gün önceHABERLER
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
12 gün önceKÖŞE YAZARLARI
18 gün önce