DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 0%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

140 okunma

Kalkan hikayesi

ABONE OL
24/10/2010 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’nin  “NATO Füze Kalkanı”  projesi  Türkiye’yi zor bir kararın eşiğine getirdi. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türk- Amerikan Konseyi toplantısında Ankara’ya, füze kalkanı konusunda “Baskı yapmıyoruz, destek bekliyoruz”  dese de konu önemli. Gates, Türkiye’nin İran’ın nükleer programına karşı BM’deki yaptırım kararına “Hayır” demesinin “hayal kırıklığı” olarak yorumlanmasına rağmen, Türk Amerikan ilişkilerini “Akıllı adam dostunu her zaman hatırlar, aptal adam işi olunca” özdeyişiyle  özetleyerek kendisinin bu nedenle burada olduğunu belirterek, dümen suyumuzdan çıkmayın demeye getiriyor. Onların penceresinden baktığınızda böyle düşünmelerini normal karşılayabiliriz. Çünkü Nasrettin Hoca misali uysa da uymasa da … diyen ABD, kendi çıkarlarını korumak için dünyayı yeniden şekillendirmeye çalışırken müttefiklerinden de fedakarlık bekliyor. Okan Müderrisoğlu’nun yazdığı gibi ‘Zamanında benden ne istedinizse verdim’ diyen ABD ;

–          Ekonomik krize girdiniz, yardım edin” dediniz, IMF’yi, Dünya Bankası’nı seferber ettik.

–          AB dediniz”, desteğimizi esirgemedik.

–          Kıbrıs dediniz”, çözüm için katkı verdik.

–          PKK terörü dediniz”, ortak düşman ilan ettik.

Buna karşılık siz ne yaptınız?

BM, nükleer silah üretmeye çalışan İran’a yaptırım kararı alırken muhalif kaldınız. Ortadoğu’da benzersiz bağlar kurduğunuz İsrail’le, talihsiz çatışmaya girdiniz. Bölgesel risk yaratan Suriye ve Hamas’la yakınlaştınız. Çin’le ortak askeri tatbikat planlayacak kadar ileri gittiniz! diyerek ABD’nin hayal kırıklığını yansıtıyor.(1)

PROJEYE BLOKE

Bu arada Türkiye’nin, Rusya ve İran’a yönelik Avrupa Füze Kalkanı projesine itirazı dünyada yankı uyandırmayı sürdürüyor. İngiliz The Telegraph Gazetesi, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde, “Ankara, NATO’nun Avrupa’ya kurmak istediği füze kalkanı projesinin Tahran’ı hedef seçmesine karşı. Ankara bu yüzden, kalkan projesini bloke ediyor” diye yazdı. İran liderleri nükleer programın barışçı amaçlarla yürütüldüğünü, İran’ın nükleer silah yapmayı düşünmediğini sık sık söylüyorlar. Ankara’da bu beyanları samimi bulanlar var. Bu nedenle Türkiye’nin füze kalkanı projesinin komşularından birini hedef seçmesini asla kabul etmeyeceğini,  İran, Rusya ve Suriye gibi ülkeleri ‘tehdit’  olarak gören bir eğiliminin  olmadığı belirtildi.(2)

ABD’nin füze kalkanı sistemi projesinde yaşanan en büyük pürüzlerden biri  de Türkiye’nin, topraklarının her santimetrekaresinin koruma şemsiyesi altında olacağı “tam kapsama” formülünde ısrar etmesi.  Amerikan kaynakları, kendi sistemlerinin Türkiye’de önemli bir kapsama alanı yarattığına dikkat çekseler de “tam kapsama”, Türkiye’nin coğrafi koşulları nedeniyle realist olmaktan uzak bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor. NATO’nun oluşturmak istediği sistemde  kısa menzilli PAC-3 (Patriot) ve THAAD sistemlerinin de kullanılacağı projenin bel kemiğini ise Aegis balistik füze savunma sistemi oluşturacak. Burada SM-3 1A, SM-3 1B ve SM-3 2A füzeleri kullanılacak.  Füze savunma sisteminin ana ayaklarından birini uzaydaki olanaklar oluşturacak. Bu çerçevede ısıya duyarlı bir uydu, tehdit  füzesini, atıldıktan çok kısa süre sonra tespit edip gerekli bilgiyi iletişim uydusuna aktaracak. Bu uydu da deniz ve kara unsurlarının devreye sokulmasını sağlayacak.(3)

Reuters Ajansı  haberinde, “NATO, 19-20 Kasım tarihlerinde füze kalkanı projesini masaya yatıracak. Türkiye, zor bir denge manevrasıyla karşı karşıya” dedi. Öte yandan ABD, yaptığı açıklamada, Türkiye’yi NATO’nun füze projesini desteklemeye çağırdı. Reuters, “Füze kalkanı projesine karşı çıkmanın, NATO üyesi ve AB’ye üye olmak isteyen Türkiye’nin istediği insansız uçakların satışı konusunda ABD Kongresi’ndeki direnişi daha da artıracağı” belirtti. NATO’da bu tür kararlar oybirliği ile alındığı için, Türkiye’nin “hayır” demesi, hem NATO içinde, hem de Türkiye ile Batı arasındaki ilişkilerde ciddi bir kriz yaratacak. Türkiye’yi kendi kampında görmek isteyen ABD, NATO  füze savunma sistemiyle bir anlamda Türkiye’yi test ediyor. Gel de çık işin içinden…

 

K   A  Y  N  A  K  Ç  A ………………………:

(1) Okan Müderrsioğlu…….Sabah Gazetesi

(2) Gazeteler

(3) Güven Özalp………Milliyet Gazetesi

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP