AA
TBMM (AA) – Genel Konseyde, kamuda tasarruf önlemlerine ait düzenlemeler içeren kanun teklifi, iki gün süren görüşmelerin akabinde dün kabul edilerek maddeleşti.
Bazı Kanun ve Kanun Kararında Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la kamuda tasarruf önlemlerine ait yeni uygulamalara ve düzenlemelere gidilecek. Kanunla, kamu harcamalarında verimliliğin ve denetimin sağlanması hedeflenecek.
Kanuna nazaran, kamu kurum ve kuruluşlarının harcama ve uygulamalarının tasarruf önlemlerine uygunluğunun yönetimlerince yahut Hazine ve Maliye Bakanlığınca izlenmesi ve denetlenmesi sonucunda, alınan önlemlere muhalif iş ve süreçleri tespit edilenler hakkında tabi oldukları mevzuat uyarınca disiplin kararları uygulanacak. Sonuçları yönetimlerce Cumhurbaşkanlığına bildirilecek.
Özel yahut kamu ayırımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, müşavere konseyi üyeliğinde ve kurul, heyet, komite ile gibisi organlarda misyon alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu vazifelerinden yalnızca biri için fiyat ödenebilecek.
Bu kapsamda, yürütülen vazifeler nedeniyle huzur hakkı, fiyat, ikramiye üzere her ne isim altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net fiyatı, 108 bin gösterge sayısının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak meblağı geçemeyecek.
Sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ilişkin tüm iştirakler ve kamu vazifelileri dışında unsur kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları ile kamunun hisse ve temsil hakkı olan kurum ve kuruluşlara atananlar da uygulama kapsamına alınacak.
Üst sonu aşan ödemeler bütçeye aktarılacak
Bu kapsamda, belirtilen üst hududa tabi ödemeler dışında, kelam konusu vazifeler nedeniyle direkt yahut dolaylı olarak rastgele bir isim altında tıpkı yahut nakdi menfaat sağlanamayacak.
Birden fazla misyon alan işçi, hangi misyonun fiyatını alacağını asli vazifeli olduğu kuruma beyan edecek.
Birden fazla misyon alan çalışana ödenecek meblağ üzerinden gerekli vergi kesintileri yapılarak ilgilinin asli vazifeli bulunduğu kurumca bildirilen bir emanet hesabına yatırılacak. Üst sonu aşan ya da fiyat alınamayan vazifelere ait ödeme meblağları genel bütçe kapsamındaki yönetimlerde genel bütçeye, başka yönetimlerde ise ilgili kurum bütçesine gelir kaydedilecek.
Uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Cumhurbaşkanlığı yetkili olacak.
Bu düzenleme, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.
Türkiye Varlık Fonu İdaresi Anonim Şirketi Piyasa İstikrar ve İstikrar Alt Fonu’na kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi maksadıyla 2024 mali yılı içerisinde ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etme konusunda Hazine ve Maliye Bakanı yetkili olacak.
BOTAŞ’ın nakit idaresinin sağlıklı bir biçimde yürütülebilmesi için doğal gaz ithalatından kaynaklanan şirketin ödenmemiş her türlü vergi, fon ve hisseler ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme artırımı ve gecikme faizlerinden oluşan borçları, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek.
Kamu Mali İdaresi ve Denetim Kanunu’na ekli yönetimler ile bu yönetimlere bağlı, ilgili ve bağlantılı kamu kurum ve kuruluşlarına ilişkin taşıtların Özelleştirme Yönetimi Başkanlığı aracılığıyla satışına ve elde edilen gelirlerin ilgisine nazaran genel bütçeye yahut ilgili yönetim bütçesine gelir kaydedilmesine yönelik karar kapsamındaki taşıtlara ait sayı ve mali boyut, yürütülecek çalışma sonucunda belirlenecek.
Muhabir: Kemal Karadağ
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce