DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Katalonya krizi Slovenya’nın bağımsızlık yolculuğuna benziyor mu?
235 okunma

Katalonya krizi Slovenya’nın bağımsızlık yolculuğuna benziyor mu?

ABONE OL
02/09/2020 12:44
Katalonya krizi Slovenya’nın bağımsızlık yolculuğuna benziyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İspanya’nın Katalonya bölgesinin bağımsızlık yolu giderek daha karmaşık hale geliyor. Bağımsızlık yanlısı Katalanlar Özerk Yönetim Eski Başkanı Carles Puigdemont’un Slovenya’nın bağımsızlık yolunu takip etmesini arzuluyor.

Slovenyalı yetkililer 1990 yılında Yugoslavya Parlamentosunda mutlak çoğunluğu elde etmelerinin ardından Belgrad hükümeti ile bağımsızlık için müzakereler yürütmeye başladı. Sonuçta Yugoslavya tarafından yasa dışı olarak görülen tek taraflı bir referanduma giden Slovenya önce derhal bağımsızlığını ilan etti, ancak ardından Belgrad hükümetiyle yapacağı müzakereler için zaman kazanmak amacıyla hemen askıya aldı.

Bağımsızlık yanlısı Katalan Avrupa Demoktarik Partisi’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekillerinden Ramon Tremosa Puidgemont’un Madrid’le ve uluslararası tanınma konusunda müzakereler için zaman kazanabilmesi açısından Slovenya örneğini izlemesi gerektiğini belirtiyor.

Tremosa, bu görüşünü bir Bask radyo kanalına verdiği röportajda “Altı ay süren başarısız müzakerelerin ardından Slovenya uluslararası alanda kabul görmeye başladı.” sözleriyle ifade etti. “Tek taraflı bağımsızlık ilanını askıya alması Puigdemont’a İspanyol hükümetiyle masaya oturmak ve uygun bir referandum müzakere etmek için zaman kazandırır.” dedi.

Ancak aslında Katalan lider en başından bu yana Slovenya stili bir bağımsızlık için hazırlıklarını yapıyordu. Puigdemont Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği bir demeçte 1991’de Slovenya’ya yaptığı seyahatinde bağımsızlık sürecini gözlemlediğini belirtmişti.

Bağımsız bir Katalonya isteyen lider Carles Puigdemont kimdir?

Puigdemont: Bağımsız olsak bile Barcelona istediği ligde oynar

Nitekim Katalon lider Slovenya modelini takip ederek 10 Ocak 2017’deki referandumun ardından bağımsızlık ilan etti ve hemen ardından askıya aldı. Katalonya ile Slovenya’nın ortak yanı “yasadışı” bir referandum yapmış olmaları ancak iki örnek arasında farklılıklar bulunuyor.

Referanduma katılım
Bu farklılıkların başında katılım oranı geliyor. Slovenya’nın bağımsızlık referandumunda katılım yüzde 93,2 olmuş, sandığa gidenlerin yüzde 95’i de bağımsızlık yönünde oy kullanmıştı. Katalonya’da yapılan referandumda ise her ne kadar katılımcıların yüzde 90’ı bağımsızlık yönünde oy kullanmış olsa da, katılım yüzde 42,3’te kaldı.

Avrupa Birliği üyeliği
Slovenya bağımsızlığını ilan ettiği tarihlerde ne AB ne de NATO üyesi idi. Ancak AB’nin bir parçası olan Katalonya’ya karşı Brüksel AB üyesi İspanya’yı kesin bir şekilde destekledi. Krizi İspanya’nın iç sorunu olarak gören AB kurumlarının desteğini alma konusunda Katalonya fazla başarı kazanamadı.

Bağımsızlığın toplum üzerindeki etkisi
Slovenya’da bağımsızlık yarışının toplumu böldüğüne dair herhangi bir kanıt bulunmuyor, ancak Katalonya’nın bağımsızlık vaadi bölge nüfusunu böldü. Ayrılıkçılar ve birlik yanlıları referandumdan bu yana bölge başkenti Barselona’da toplanarak tepkilerini ortaya koyuyor.

kaynak: euronews

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP