DOLAR 34,5427 0.17%
EURO 36,0005 -0.65%
ALTIN 3.009,101,60
BITCOIN 34190180.74625%
İzmir
18°

PARÇALI BULUTLU

06:23

SABAHA KALAN SÜRE

Kaunos Antik Kenti’ndeki hafriyatlarda sarnıç ve sıhhat sistemine ilişkin kalıntılara rastlandı
222 okunma

Kaunos Antik Kenti’ndeki hafriyatlarda sarnıç ve sıhhat sistemine ilişkin kalıntılara rastlandı

ABONE OL
08/09/2024 08:00
Kaunos Antik Kenti’ndeki hafriyatlarda sarnıç ve sıhhat sistemine ilişkin kalıntılara rastlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MUĞLA (AA) – UNESCO Dünya Mirası Süreksiz Listesi’nde yer alan alandaki 2 bin 400 yıllık kaya mezarları, 5 bin kişilik tiyatro, bazilika, hamam, agora ve kutsal alanlar ile 1300 yıllık mozaikler, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Kazıların bu yıl yüklü olarak yapıldığı Arkaik sur içi manastır alanında, birden fazla kentte birinci kere rastlanan gereç ve yapılar gün yüzüne çıkarılıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi ve Hafriyat Lideri Doç. Dr. Ufuk Çörtük, AA muhabirine, manastır bölgesindeki Geç Antik Çağ’a ilişkin yapı kompleksinde 2 yıldır hafriyat çalışması yaptıklarını söyledi.

Geçen yıldan itibaren yapı kompleksinin odalarını boşaltmaya başladıklarını belirten Çörtük, “Bu yıl yürütülen hafriyatlarda 4 yerin hafriyatını tamamladık. Burası büyük bir kompleks. Ortasında büyük bir avlu, bu avlulara açılan dar sokaklar ile etrafına dağılmış vaziyette odalardan oluşan bir yapı var.” dedi.

Kazısı yapılan kompleksin milattan sonra 6. yüzyılda birinci evresini gösterdiğini, en son kullanımının ise Osmanlı Türk devrinde olduğunu lisana getiren Çörtük, bu nedenle yapının uzun mühlet Kaunos sakinlerine iskan olduğunu kaydetti.

“Şu ana kadar kompleksin 5-6 yerini açtık”

Çörtük, bu yıl yürütülen hafriyat çalışmalarında iki değerli yapıyı gün yüzüne çıkardıklarını anlatarak, şu sözleri kullandı:

“Bu yıl yürüttüğümüz hafriyat çalışmalarında vurgulamak istediğim özel iki yapımız var. Bu kompleksin su muhtaçlığını karşılayan büyük bir sarnıcı arkeoloji bilimine kazandırdık. Buranın çalışmalarını tamamladık. Öbür değerli bir yapı ise kompleksin sıhhat merkezi. İçerisinden gelen bilgiler ışığında, burası tıp merkezi olabilecek bir yapı. Hafriyatlarda bu alan içerisinde, bilhassa cerrahi müdahalelerde kullanılan dikiş iğneleri, ameliyatlarda kullanılan sonda gereçleri, katiyen bu yapının bir tıp merkezi olduğunu bize gösteriyor. Şu ana kadar kompleksin 5-6 yerini açtık. Yapıyı büsbütün açtığımızda kente Geç Antik Çağ’a ilişkin büyük bir yapı kazandıracağız. Bunu da büyük bir heyecanla bekliyoruz.”

Kazı çalışmalarında 6. yüzyıla tarihlenen geç Roma sikkelerine de ulaştıklarını bildiren Çörtük, tespit ettikleri Fatih Sultan Mehmet periyoduna ilişkin sikkelerin ise kompleksin son kullanım evresini gösterdiğini söyledi.

Çörtük, bunun yanında Beylikler devrine ilişkin seramiklerin de yapının geç devir kullanımının izleri olduğunu lisana getirdi.

Ufuk Çörtük, antik kentteki çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü ile Muğla İŞKUR Müdürlüğünün dayanak verdiğini kelamlarına ekledi.

Muhabir: Durmuş Genç

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP