Kırcaali ilindeki belediyeler, 21 Şubat –Uluslararası Ana Dili Günü münasebetiyle dün Belediye Kültür Merkezi’nde “Dile Saygı “konulu fotoğraf sergisi ve konser düzenlediler. Konserde folklor gruplarının yanı sıra bireysel amatör sanatçılar da sahne aldılar. Programda ildeki yedi ilçeyi temsil eden katılımcılar şiir dinletisi, dans ve müzik gösterisi sundular. Bu yıl ilk kez Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yaklaşık 350 kişinin yer aldığı bir kutlama etkinliği gerçekleştirdi.
17 Kasım 1999 tarihinde UNESCO 21 Şubat’ın Uluslararası Ana Dili Günü olarak kutlanmasını kararlaştırmış ve 2000 yılından bu yana her yıl 21 Şubat, Uluslararası Ana Dili Günü olarak kutlanmaktadır. Bu günün asıl adı Ana Dili Hareketi Günü’dür ve 21 Şubat 1952’de Pakistan’ın Urdu Dili’ni Bangladeş halkının da resmi dili olarak dayatmasına tepki gösteren üniversite öğrencilerinin başlattığı eylemin silahla ve kanla bastırıldığı güne tekabül etmektedir.
Kutlama etkinliğinde resmi konuklar arasında HÖH Eşbaşkanı Mustafa Karadayı, Kırcaali Milletvekilleri Erdinç Hayrulla ve Mustafa Ahmet, Kırcaali, Çernooçene (Yeni Pazar), Krumovgrad (Koşukavak), Kirkovo (Kızılağaç) ve Momçilgrad (Mestanlı) Belediye Başkanları Müh. Hasan Azis, Aydın Osman, Sebihan Mehmet, Şinasi Süleyman ve Sunay Hasan hazır bulundular.
Hasan Azis, kutlama konuşmasında “Ana dili konusu son derece önemli” diye vurgulayarak, ana dilinin ülkedeki Türk toplumunun kimliğinin temelini oluşturduğunu kaydetti. Azis, “Ana dilimizin sayesinde bizler geleneklerimizi koruyup, geliştirerek gelecek nesillere aktarıyoruz” dedi. Hasan Azis, “Ana dilde konuşma hakkı uğruna hayatlarını kaybedenler var. Bu yüzden ana dilinin resmi olarak tanınması gerekir. Dünyada var olan 6000 dil arasından Kırcaali’de 6’sının konuşulduğundan gurur duyuyorum” diye belirtti.
Milletvekili Erdinç Hayrulla, dünyadaki var olan dillerin yüzde 96’sının ancak dünya nüfusunun yüzde 4’ü tarafından konuşulduğunu belirterek, “Bu pek çok dilin yok olduğunu gösteriyor. Bizim temel görevimiz ana dilimizi korumaktır. Ana dilini iyi bilmeyen bir insan resmi dilini de iyi öğrenemiyor” dedi.
HÖH Eşbaşkanı Mustafa Karadayı, ana dilinde konuşmanın yasak olduğu yılları hatırlattı. Karadayı, “15 yaşlarındaydık. Öğretmenimiz, okulda ve sokakta onun yanında Türkçe konuşmanın yasak olduğunu söyledi. Şimdi zaman değişti. Birleşmiş Milletler ve UNESCO örgütleri, ana dillerini kültürel miras, zenginlik olarak belirledi. Buna rağmen hala ana dilimizi korumak ve geliştirmek için mücadele etmek zorundayız” diye kaydetti. HÖH Eşbaşkanı, ana dilinin korunmasının insan onurunun korunması anlamına geldiğini aktardı.
Konuklar, Kırcaali Belediyesi ve KRIG Sanat Hareketi’nin organizasyonuyla Kültür Merkezi’nin fuayesinde açılan “Dile Saygı” konulu fotoğraf sergisini gezdiler. Sergi, KRIG Sanat Hareketi Başkanı Radost Nikolaeva tarafından tanıtıldı. Sergide dünyadaki en eski diller arasından 21’ni tanıtan tablolar yer alıyor. Serginin Belçika’daki en eski üniversitelerden birinin desteğiyle hazırlandığı açıklandı. Ana Dili Günü’nü kutlama etkinliği için özel hazırlanan bu serginin ülkede eşi benzeri olmadığı belirtildi.
Program kapsamında Belediye Kültür Merkezi’nin çatısı altında faaliyet sürdüren Vasil Vasilev’in yönetmenliğindeki Bulgar Folklor Grubu, katılımcıları mini bir gösteri ile selamladı.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce