Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosovalı Sırpları ülkenin kuzeyinde yapılacak olağanüstü yerel seçimlere katılmaya çağırdı.
Kurti, Kosova Meclisi toplantısında Kosova kurumlarının 23 Nisan’da ülkenin kuzeyinde çoğunluğu Sırpların yaşadığı 4 belediyede yapılacak erken yerel seçimler için tüm hazırlıkları yaptığını ifade etti.
Kuzeydeki seçimlerin ülkenin diğer bölgelerindeki seçimlere göre farklı olduğuna dikkat çeken Kurti, “Siyasi çoğulculuk ve hepsinden önemlisi Sırp toplumunun özgürce ve engelsiz oy kullanma hakkı temel öneme sahip. Bu temel hakkı ihlal etmeye devam eden herkesin, kurumlarımızın kanun gücüyle karşılık vermesi dışında bekleyeceği bir şey yoktur.” diye konuştu.
Kosova Başbakanı Kurti , seçimleri organize etmek için gereken bütçenin tahsis edildiğini gerekçe göstererek Kosovalı Sırpları kuzeyde yapılacak erken yerel seçimlere katılmaya çağırdı.
Muhalefet kanadında yer alan Kosova Demokrat Partisi (PDK) Milletvekili Ariana Musliu Shoshi, Kosova Merkez Seçim Komisyonu’nun seçim malzemelerinin lojistiği, sandık merkezlerinin kullanılamaması ve seçimlerin düzenlenmesi sürecinde güvenliğin olmaması gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Kosova Cumhurbaşkanı Vyoja Osmani, Kosovalı Sırpların Kosova’nın merkezi ve yerel yönetimlerinden çekilmesinin ardından daha önce 18 Aralık 2022’de yapılması planlanan Kuzey Mitrovica, Zubin Potok, Leposavic ve Zvecan belediyelerindeki olağanüstü durumlu yerel seçimlerin Kosova’nın kuzey bölgesindeki tehlikeli güvenlik durumları nedeniyle 23 Nisan’a ertelendiğini söylemişti.
Kosova’nın en büyük Sırp partisi olan Sırp Listesi, ülkenin kuzeyindeki olağanüstü yerel seçimlere katılmayacağını açıklamıştı.
Son günlerde bahsi geçen bölgede bulunan, Sırbistan tarafından verilen plakaların yerini Kosova Cumhuriyeti (RKS) plakalarıyla değiştiren 8 kişinin arabaları ateşe verilmişti.
AB, Kosova ve Sırbistan’ın Birliğe entegrasyon sürecinin ilerlemesi için iki ülke arasındaki sorunları çözebilecek nihai bir anlaşmaya varmalarını talep ediyor.
Kosova, 117 ülke tarafından bağımsız bir Devlet olarak tanınmasına rağmen, kuzeyindeki süregelen etnik gerilimler ve Birleşmiş Milletler’e üye olamaması nedeniyle Avrupa’da “donmuş çatışma” bölgelerinden biri olarak nitelendiriliyor.
Sırbistan, 2008’de tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.
Periyodik olarak birbirleriyle çatışan Sırbistan ve Kosova, Aralık 2011’de AB’nin arabuluculuğuyla başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci çerçevesinde ilişkileri normalleştirmenin ve nihayetinde iki ülkenin birbirlerini daha iyi tanımasının ortak bir yolunu bulmaya çalışıyor.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce