Başlıkta yer alan ‘ Kosova kararı KKTC için emsal olabilir ‘ ifadesi Prof. Dr. Çağrı Erhan’a aittir. Bana göre gerçekten doğru bir düşüncedir.
Yazısını okuduğum Erhan’dan alıntılar yaparak KKTC konusunda Hükümetin harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum. BM Güvenlik Konseyi üyeliği bu yıl dolacak olan Türkiye’nin konuyu Adalet Divanı’na taşıması lazımdır.
Gerçekten ,geçtiğimiz günlerde Kosova’nın bağımsızlık kararının uluslararası hukuka uygun bulunması, KKTC’nin bağımsızlığının neden uluslararası alanda tanınmadığı sorusunu akıllara getirmektedir.
Bağımsızlığını ilan edişinin üzerinden 27 yıl geçmiş olmasına rağmen, Türkiye’den başka hiçbir ülkenin diplomatik ilişki kurmadığı KKTC hâlâ geniş kapsamlı izolasyonlara tabi tutulurken, bugün itibariyle Kosova’yı 69 ülke resmen tanımış durumda. Üstelik Uluslar arası Adalet Divanı (UAD)’ın kararından sonra Kosova’yı tanıyanların sayısında hızlı bir artış olması da bekleniyor. Hem KKTC hem de Kosova, uğradıkları zulümden, dışarıdan gelen birer askerî müdahaleyle kurtulan insanların, kendi geleceklerini tayin haklarını kullanarak kurdukları birer bağımsız ve meşru devlettir.
Hiçbir ülke, hele AB ülkeleri, UAD’ın Kosova kararını dikkate alarak, kendiliğinden KKTC’yi tanımaz. Bu sürece hız verecek olan Türkiye’dir. Ankara eğer Kıbrıs konusundaki tezlerinin haklılığına güveniyorsa, o zaman, BM Güvenlik Konseyi üyeliğinin süresi bu yıl sonunda dolmadan önce, konunun UAD’ın önüne götürülmesini sağlayacak girişimlere hız vermelidir. Aklı başında, tarafsız ve objektif her hukuk insanı Kosova kararını emsal alıp, KKTC’nin bağımsızlığına yeşil ışık yakar. Ankara eğer gerçekten bağımsız bir KKTC’nin varlığına inanıyorsa, Kosova kararı sıcaklığını yitirmeden, bu konuda girişimde bulunmalıdır.
Prof.Dr.Çağrı Erhan gündemdeki konuya ilişkin bu düşüncesiyle belki bazı yerleri harekete geçirebilir. Umarız da öyle olur. Bu maksatla biz de bu düşüncelere yer verdik.
BALKAN YEMEKLERİ
18 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024