Yeni NATO konsepti, Türkiye’ye yerleştirilmesi düşünülen füze kalkanı, Türkiye’nin eksen kayması tartışmaları, küresel finans krizinin AB ülkelerini sırayla iflasa sürüklemesi, Kuzey-Güney Kore çatışması derken şimdi de Wikileaks belgeleri tüm dünyada yeni bir fırtına estirdi. Belgeler önümüzdeki günlerde daha çok konuşulacak. Dünya bunları tartışırken bizi daha yakından ilgilendiren yakın coğrafyamızdaki gelişmeleri de gözden kaçırmamak için bazı konuları gündeme taşımak da gerekiyor. 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan eden, tarihi, sosyal, kültürel ve akrabalık ilişkilerimizin çok yakın olduğu, Dünyanın son bağımsız ülkesi Kosova’da seçim var. 12 Aralık/Pazar günü 1 milyon 630 bin 636 kayıtlı seçmen oy kullanacak. Merkez Seçim Komisyonu, 12 Aralık seçimlerine katılmak için şartları yerine getiren 29 siyasi parti olduğunu açıkladı. 29 siyasi partiden 7’si Arnavutları, 8‘i Sırpları, 4’ü Boşnakları, 2’si Türkleri ve 8’i de diğer toplulukları temsil etmektedir.
Bağımsızlık ilanından sonraki ilk seçim olması nedeniyle genelde tüm Kosovalılar için önemli olduğu gibi Kosova Türk toplumu açısından da farklı bir önem arz etmektedir. AB ve ABD’nin de yakından izlediği seçimler muhtemel bir koalisyonla sonuçlanabilir. Avrupa’nın en genç devletinin istikrarlı yaşayabilmesi ve dünya milletleri arasında hak ettiği yeri alabilmesi için 12 Aralık’taki demokrasi sınavını başarıyla atlatması önemlidir.
KDTP ve KTB
Birisi Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) diğeri ise yeni kurulan Kosova Türk Birliği (KTB) adıyla siyaset yapmakta olan iki Türk Partisi’nin bu yarışta yer alacak olması oyların bölünmesi ve zihinlerin karışmasına yol açacaktır. KDTP eski tecrübesiyle halkın oylarına talip olurken KTB ise Mamuşalıların oylarıyla bir milletvekili çıkarma hesabında. Halen Kosova’da bir bakan, üç milletvekili, iki bakan yardımcısıyla Türk toplumu oldukça güçlü bir dönem yaşamakta. En azından bu konumlarını muhafaza etmek ve secimden daha güçlü çıkmak için toplumun birlik ve beraberliğini bozabilecek yanlışlar yapmamak gerekir. O nedenle herkesin hemfikir olması gereken tek şey tek partide birleşmesi olacaktır. Bugün için farklı arayışlar yanlış sonuçlara yol açar. Kosova parlamentosunda, Türk kökenli Milletvekili sayısının artması Türkiye-Kosova ilişkilerine olumlu katkı yapar. Kosova dışındaki vatandaşlarının bulundukları ülkelerde oy kullanılabilecekleri açıklanan seçimde, seçmenlere ayrıntılı olarak hangi şartlarda nasıl oy verecekleri yazılı ve görsel medyada yayınlandı. Kosovalılar kendi gelecekleri için uygun gördükleri siyasi partilere tercihlerini kullanarak demokrasiye sahip çıkacaklar.
1389–1912 arasında Osmanlı-Türk hâkimiyetinde kalan Kosova batı-doğu ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle tarihte önem arz etmiştir. Bölge, Osmanlı öncesinde buralarda yaşayan Müslüman olmayan Türklerle, Osmanlı Devleti ile beraber artan Müslüman Oğuz Türkleri’yle Türklük açısından iyice yoğun nüfuslu bir hâle geldi. 1912’de Osmanlı hükümranlığının kalktığı zamana kadar Kosova’da Türkçe, genel kültürel dil kimliğindeydi. Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı’nın kısa hükümranlığından sonra II. Dünya Savaşı sırasında Tito tarafından kurulan meclisçe 1945 yılında Yugoslavya ilan edildi ve monarşi yıkıldı. Bu tarihten sonra Kosova; Yugoslavya’ya bağlı bir eyalet statüsüne geçti.SSCB’nin çöküşünün yarattığı özgürlükçü rüzgârların da etkisiyle 1992 yılında özerk bölgelerinin bağımsızlığını ilan etmesi ile Yugoslavya dağılmaya başladı. Yaşanan eşitliksiz savaş ve askeri müdahaleleri sonucunda o dönemde Kosova bağımsızlığına kavuşamadı. 1995 yılında Sırp ordusu Kosova’ya girdi ve birçok sivilin öldürülmesine sebep oldu. Sırpların yaptıkları katliamlar 1999 yılında NATO müdahalesiyle önlenerek Kosova, Sırbistan idaresinden koparıldı.(1)
Bilindiği gibi Kosova’nın tanınma mücadelesi halen sürmektedir. Bağımsızlığı tanımayacağını ilan eden Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Sırbistan ve Rusya´ya göre burası hâlen Sırbistan’a bağlı özerk bir bölge olarak kabul edilse de Kosova Cumhuriyeti, 71 ülke tarafından tanınan bağımsız bir cumhuriyettir.
Süheyl ÇOBANOĞLU
K A Y N A K………….:
(1) Wikipedia
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce