DOLAR 33,0624 0.2%
EURO 36,0350 0.09%
ALTIN 2.613,951,74
BITCOIN 0%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Kosova’nın yemek kültür hazinesi; FLİYA
505 okunma

Kosova’nın yemek kültür hazinesi; FLİYA

ABONE OL
19/06/2020 11:14
Kosova’nın yemek kültür hazinesi; FLİYA
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Sevgili dostlar,

Yenilikte her zaman hayr vardır. Balkanların en önemli gazetesinde ilk yemek tarifimiz ile sizlerle buluştuk. Benim amacım sizlere sadece yemek tarifleri vermek değil unutulmaya yüz tutan Balkan özellikle Kosova yemek kültürü hazinelerini gelecek nesillerimize sağlıklı bir şekilde aktarmaktır. Ayrıca çok akademik ve bilimsel yazarak ta sizlerin sıkılmanızı istemem. En nihayetinde dünyayı keşfetmiyoruz. Elimizde ki kültüre sahip çıkmak istiyoruz. Bunu da hep beraber yapacağımıza inanıyorum. Bu arada yıllardır hazırlığını yaptığım Kosova yemek kültür hazinelerinin yer alacağı kitabımız da çok yakında siz Balkan Günlüğü gazetemizin okurlarıyla buluşacak.

Amerika’nın hamburgeri, İtalya’nın pizzası, Almanya’nın sosisi var değil mi?

Bakın, Amerikalılar bir ürün alıyor, o ürünü ulusallaştırıyorlar. Ona bir kimlik kazandırıyorlar. Hamburgere yaptıkları bu. Pizza kadar kolay bir sey var mı,sizce?

Hele sosise ne demeli ?

Hayatta en önemli fikirler, basit olanlardır. Fliya’da öyle. Üç-dört şeyin bileşiminden oluşuyor. Alengirli değil. Her ağız tadına hitap edebiliyor. Ve taze ürünlerden yapılıyor. Bu çok önemli. Pizza gibi dondurulmuş malzemeden değil. Fliya’yı dünya platformuna taşımak istiyorum. Bu konuda ki çalışmalarımı ilerleyen zamanlar da sizlerle paylaşacağım.

Kosova’nın çeşitli yerlerinde “fulya” veya “fuliya” gibi isimlerle de anılan Fliya, Kosova’nın yemekleri konusunda en önemli kültür hazinelerinden biridir. Un, su, tuz, tereyağı, kaymak ve sütten yapılan enfes bir börektir. Ancak yapımı oldukça zahmetli olan Fliya her zaman pişirilemiyor. Sadece özel günlerde hazırlanıyor. Bu yemek türü genellikle köylerde bolca vakti ve açık alanı olanlar tarafından yapılmaktadır. Aslında fliya ailece yapılan bir börektir, örneğin fliyanın pişirildiği ateşi erkekler hazırlar.  Fliya bir bakıma biz Kosovalıların Balkan göçleri sırasında çektiği zahmeti de temsil ettiği için bizim için önemlidir. İstanbul Bayrampaşa, Adapazarı Esentepe ve Tokat Niksar’da bu lezzeti her zaman tadabilirsiniz.

 

FLİYA

MALZEMELER:

  • 1kg Genel amaçlı un
  • 3_ 4 Su bardağı su
  • 2 Tatlı kaşığı tuz

İÇ MALZEMESİ:

  • Kaymak (500 gr )
  • yoğurt (250 gr)
  • Tereyağ (200 gr )
  • ½ Bardak sıvıyağ
  • 1 Tatlı kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI:

Alışılmış pişirme tekniklerinin aksine, alttan yanan bir ateşle değil, pişirildiği tepsinin üstüne kapatılan bir saçın verdiği ateşle pişiriliyor. Odun ateşinin üstünde ısıtılan saç tepsinin üzerine konuluyor ve saç sıcaklığıyla birlikte alttaki hamuru pişiriyor. Yaklaşık dört saatte pişirilen fliya, genellikle yoğurtlu biber turşusu, Ajvar gibi nefis soslarla birlikte servis edilir. İsteğe bağlı olarak bal ile de yenilebilinir. Benim favorim ne biber turşusu nede sos, sade Fliya yemek.

Öncelikle unumuzu karıştırma kabımıza eleyelim, tuzumuzu ve suyumuzu ekleyerek, akıcı bir hamur elde edelim, iyice pürüzsüz bir kıvam alana dek çırpalım. Tepsimizin her tarafını, tere yağ ile yağlayalım, fotoğraflarda da görüldüğü gibi, ince şeritler halinde, tepsimize bir kaşık yardımı ile dökelim, güneş ya da çiçek şeklinde dökmeye çalışalım, dikkat etmemiz gereken şeritleri olabildiğince ince dökmemiz. Bu arada iç malzememizi hazırlayalım, kaymağımızı, yoğurdumuzu ve tuzumuzu bir kasenin içerisinde güzelce karıştıralım ve bir kenara alalım, tepsimizi kontrol edelim ve gerekiyorsa çevirelim, ilk katı pişen tepsimizi ateşten alalım ve vakit kaybetmeden pişen şeritlerimizin üzerine tereyağ sürelim, sadece hamurlu kısımlar yağlanacak, ve yoğurtlu krema karışımımızı da aynı tereyağ gibi sadece hamurlu kısıma, her tarafına olmak üzere sürelim, şimdi tekrar hamurumuzu alalım ve bu kez, açıkta kalan kısımlara hamur döşeyelim, her katı olabildiğince ince bir tabaka halinde döşemeye özen gösterelim, ve tepsimizi tekrar üstü közle dolu olan saçla kapatalım bu işlemi 20-25 kere tekrarlayalım.

Şimdiden afiyet osun.

 

Sağlıkla ve Afiyetle,

 

Hakkı KORKMAZ
Lezzet Sever

 

    En az 10 karakter gerekli