DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34097000.10408%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

Kosova’yı 11 Parçaya Bölmek İstiyorlar
427 okunma

Kosova’yı 11 Parçaya Bölmek İstiyorlar

ABONE OL
11/02/2019 09:53
Kosova’yı 11 Parçaya Bölmek İstiyorlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

11 Yaşındaki Kosova’yı 11 parçaya bölmek istiyorlar

* RİFAT SAİT

 

Kosova’nın bağımsızlığını sanırım şu ana kadar 110 kadar ülke tanımış durumda. Kosova’nın BM’ye üye olabilmesi için 193 üyenin 3’te 2’si tarafından tanınması gerekiyor. Bu 128 ülke anlamına geliyor. Yani daha 18 kadar ülkenin tanımasına ihtiyaç var. Ancak Sırbistan’ın maddi ve silah yardımı karşılığında geçenlerde 13 küçük ülke Kosova’yı tanımalarını geri çekmişti. Türkiye, ABD, Almanya, İngiltere gibi ülkeler Bağımsız Kosova’yı tanırken Sırbistan, Rusya,  Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika Cumhuriyeti, İran, Arjantin, Endonezya gibi güçlü ülkeler bu listeye dâhil değil. Kosova, Belgrad ile arasında ihmal edilmiş olan kriz nedeniyle BM’ye üye olamıyor. Priştine ayrıca birçok kez verilen sözlere rağmen NATO ve AB üyeliğine de kabul edilmiyor. Bunun nedeniyse bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanımayan İspanya, Yunanistan, Romanya ve Slovakya gibi AB ülkelerinin tutumu.

Kosova’nın mecburi bir anlaşmaya zorlanması

 

Başta ABD olmak üzere bazı Batılı devletler Kosova’yı Sırbistan ile mecburi anlaşmaya zorluyorlar. Arnavut Medyalarına yansıdığı kadarı bu yapılması beklenen antlaşmanın maddelerini ufak dipnotlarla birlikte Eni Engin Balkan kardeşimiz Türkçeye çevirmiş. Bu maddeleri görünce bir başkan kardeş Balkan ülkesi Bosna aklıma geldi. Dünyanın gözü önünde Sırplar tarafından soykırıma uğratılmaya çalışılan ve katliamlara maruz bırakılan Boşnaklar, kendine gelip Sırplara ve Hırvatlara saldırmaya başlayınca, Batılı ülkelerin ayağı tutuştu ve o güne kadar katliamlara sessiz kalan bu ülkeler Dayton anlaşmasını Boşnaklara zorla imzalattılar. 21 Kasım 1995’te ABD’nin Ohio eyaletine bağlı Dayton kentindeki askeri üste imzalanan anlaşma, Bosna Hersek’i, Sırpların kontrolünde bir Sırp Cumhuriyeti ve bir de Boşnak-Hırvat Federasyonu olmak üzere, etnik kökene dayalı şekilde iki devletçiğe ayırdı. Yüz binden fazla insanın öldüğü, iki milyonunun ise evsiz kaldığı etnik çatışma, bu anlaşma ile son buldu, ancak 20 yıl sonra gelinen noktada, siyasi gözlemciler Dayton’ı Bosna’nın normal bir ülke olmasına izin vermeyen bir ‘deli gömleği’ olarak nitelendiriyor. Siyasi analist Goyko Beriç’in ifadesiyle Bosnalılar, “yarım kalmış bir savaş ya da eksik bir barış halinde yaşıyor.” Günümüze geldiğimizde bu defa başka bir Müslüman Balkan ülkesi olan Kosova,  yine Sırplar tarafından saldırı ve katliamlara maruz bırakıldıktan sonra benzer bir anlaşmaya zorlanıyor. Buna göre planlanan anlaşma şöyle:

Anlaşmanın maddeleri

1- Preşeva, Klenike Köyüne kadar Kosova’ya birleşecektir.
(Google Maps’e “Klenike Serbia” veya “Кленике” şeklinde aratma yaparak neresi olduğunu bulabilirsiniz)

2- Sınır kapısı Bilac Köyüne konulacaktır.
(Google Maps’e “Biljača Serbia” veya “Биљaчa” yazarak bulabilirsiniz.)
(Sınırın bu şekilde olması durumunda sınır kapısı Kosova ve Sırbistanın kesişiminde değil Kosova sınırından yaklaşık kuş bakışı 13 km civarında içeride yer almaktadır)

3- Bujanovca, özel bir statüs alarak, Özel Bölge ilan edilecek.
(Eyalet olmasa bile eyalet gibi Arnavutların lehine hareket eden “Özerk Şehir” olarak düşünebiliriz)

4- Mitrovica, özel bir statüs alarak, Özel Bölge ilan edilecek.
(Eyalet olmasa bile eyalet gibi Sırpların lehine hareket eden “Özerk Şehir” olarak düşünebiliriz)

5- Medvegje’nin 6 veya 8 köyü Kosova’ya bağlanacak.
(Kuvvetle muhtemel nüfus sayımı yapılacak çünkü bir önceki nüfus sayımını Arnavutlar boykot etmişti.)

6- Koridor 10 Otobanı, Uluslararası Korunan Yol “Protected Road” ünvanı alacak.

7- Ujman gölü, 99 yıllığına İngiliz bir şirkete özelleştirilecek ve özel bir statü alacak.
(Ujman gölüne baraj, sulama kanalları veya tüketime açılması durumunda hem Sırbistan hem Kosova’yı etkileyeceğinden Kosova’nın tamamında yer alsa bile Ohri Gölü, İşkodra Gölü gibi özel bir statü alacak.)

8- Trepçe Madenleri, 99 yıllığına Amerikan Fransız Rus ve Çinli 4 şirketin konsorsiyumu sonucu kurulan bir şirkete özelleştirilecek ve özel bir statü alacak.

9- Sırp Kiliseleri ve bu kiliselerin kapladıkları alanlar “eksteritor” sayılacaklar.
(Eksteritor bölge: Bir ülke içerisinde yer alıp o ülkenin hukukuna bağlı olmayıp kendi iç hukuku olan bölge anlamına gelmektedir, konsolosluklar elçilikler ve bunların sahip oldukları binalar gibi düşünülebilir.)

10- Zveçan, Zupin Potok ve Leposaviç, Sırbistan’a dahil olacak.

11- Sırbistan – Kosova savaşında her iki ülke savaş tazminatı taleplerinden vazgeçecek.

12- Sırbistan, Kosova’yı “Kosovo” ismi ile tanıyacak.
(Kosova’nın adının Dardania olarak değiştirilmesinin önünü kesecek bir madde olduğundan dolayı önemsiz gibi görünen ama en önemli maddelerden bir tanesi)

13- NATO kuvvetleri Kosova’da 33 yıl garantör olarak yer alacak.

14- Sırbistan’ın Bujanovac yakınlarındaki Cepotina Askeri Üssü Kosova’ya bağışlanacak.
(Sırbistan bu üssü olası bir Kosova-Sırbistan savaşı için Kosova sınırına inşaa etmişti.)

15- Camp Bondsteel, Kara Kuvvetleri Merkezi; Vlora Limanı, Deniz Kuvvetleri Merkezi; Kuçova Hava Üssü, Hava Kuvvetleri Merkezi olacak. Sırbistan da bunları tanıyacak.

16- Amerika Birleşik Devletleri başkenti Washington DC de “Sırbistan – Kosova Dostluk Paktı” imzalanacak.

Bu antlaşma 6 ay içerisinde imzalanabilir.

Not: Sırbistan ve Kosova karşılıklı olarak Bujanovca ve Mitrovica’yı takas etmeyip özel statü vermek isterler ise sınır Bilaç köyüne konulacak. Yok eğer Mitrovica Sırbistan’a, Bujanovca Kosova’ya şeklinde bir antlaşma olursa sınır Ristovca köyüne konulacak. Bu olaylardan kısa bir süre önce de Kosova-Karadağ sınırındaki küçük bir bölge yine bazı katakullilerle, Kosova’dan alınarak Karadağ’a verildi.

 

Kosova’daki Hristiyanlık misyonerliği rahatsız etmeye başladı

 

Diğer yandan Kosova’da ciddi bir Hristiyan misyonerlik saldırış yaşanıyor. Kosova’nın nüfusunun %97’si Müslüman olmasına rağmen, ülkedeki tüm eczaneler ’de hilal değil haç işareti kullandırılmaya mecbur bırakıldılar.  Kosova’nın başkenti Priştine ’de şehrin girişinde hiç ihtiyaç olmamasına rağmen Büyük bir katedral yapıldı. Bu katedralin hemen yanına bir cami yapılması için Türkiye büyük mücadeleler verdi. Hatta bir ara işin içinde bizzat olan bir kişi olarak Kosova’ya gittik, diplomasi yaptık. Ancak zamanın Priştine Belediye Başkanı Dr. İsa Mustafa buna kesinlikle izin vermedi. Türkiye’nin baskıları sonucu katedralin yanına değil ama biraz ötesine cami yapılacak inşallah. Diğer yandan Kosova’nın ikinci büyük kenti ve Türklerin en çok yaşadığı şehir olan Prizren’de cezvit papazlarının okulu olan ve Almanlar tarafından desteklenen Loyola Hristiyan Okulu faaliyetlerini sürdürüyor. Bu da yetmezmiş gibi ABD, Kosova’nın Ferizaj kentinde Avrupa’nın en büyük askeri üssünü (Bon Steel) inşa etti. ABD’li yetkililere buradan ne zaman gideceksiniz diye sorulduğunda, Türkler burada ne kadar kaldı sorusuna 600 yıl cevabını alıp, o zaman 600 yıl artı bir gün cevabını veriyorlar.

Kosova’nın 11.Bağımsızlık yıldönümü kutlu olsun

 

Evet, Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova, 6 gün sonra inşallah 11 yaşına girecek. Ama maalesef Kosova, adeta 11 parçaya bölünmeye çalışılıyor. Bu açıkça tespit edilen Kosova için bir paramparça yapılma stratejisidir. Kosovalı kardeşlerimiz ne olur uyanık olsunlar. Dost ve kurtarıcı postuna girmiş ABD ve diğer Batı ülkelerini iyi tanısınlar. Kosova’yı felakete sürüklemesinler. Neyse her şey bir tarafa, Kosova’nın bağımsızlık yıldönümü kutlu olsun. Daha nice yıllara barış ve tam bağımsızlık hedefiyle yürüsünler inşallah.

* RİFAT SAİT

24.Dönem AK Parti İzmir milletvekili (http://www.akparti.org.tr/tbmm/ozgecmis/23653 )

Balkan Günlüğü Gazetesi Başyazarı (www.balkangunlugu.com )

İzmir ATİK İstişare Konseyi Başkanı (http://www.izmir.atikuemp.com/btkb.php?bl=2 )

BASAM (Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı (http://www.basam.org.tr/ )

Mail: rifatsait@gmail.com

Linkedin:  www.linkedin.com/in/rifat-sait-b54b0980/  Twitter https://twitter.com/saitrifat

Facebook : www.facebook.com/rifat.sait   İnstagram :  https://www.instagram.com/rifat.sait/

Web. http://www.rifatsait.com.tr/

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP