Kültürünü Öğren Mirasına Sahip Çık

26 Nisan 2024 - 11:52

Kültürünü Öğren Mirasına Sahip Çık

Kültürünü Öğren Mirasına Sahip Çık
Son Güncelleme :

30 Aralık 2015 - 0:15

406 okuma
(Last Updated On: 02/09/2020)

Gemlik Kaymakamlığı ile Girit ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin hazırladığı ‘Kültürünü Öğren Mirasına Sahip Çık’ konulu proje, Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda organize edilen programla kamuoyuna tanıtıldı.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığının açmış olduğu hibe alanı ile birlikte kültür, tarih ve medeniyet değerlerinin korunması, geliştirilmesi ihyasına yönelik olarak düşünülen proje konusunda da bilgiler veren Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, “Kültürünü Öğren Mirasına Sahip Çık” projesinin Bakanlık tarafından hibe almaya hak kazandığını ifade etti. Projenin diğer kurum ve STK’lara örnek olabilecek nitelikler taşıdığını ve özellikle hemşeri derneklerin üstlendikleri görev ve sorumluluklarıyla ilçemize zenginlik kattığını vurguladı.

Kaymakam Işık, ilçemizdeki öncelikli problemin madde bağımlığı olduğunu, meselenin çözümü için başta Belediyemiz, Kent Konseyi, Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla bir seri çalışma yapıldığını, yapılmaya da devam edileceğini ifade etti. Bu tür sosyal problemlerde erken sonuç alınamayacağını, ancak ilçemizin bütün aktörlerinin ısrarlı ve sabırlı çalışmalarıyla üzerine gidileceğini dile getirdi.

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’da, her göçün özünde büyük acılar barındırdığına dikkat çekerek, anlaşmalı olduğu halde göçten gelip açıkta kalanların, malları talan edilenlerin olduğu zor günlerden, trajedilerden geçildiğini anlattı. Gemlik Belediyesi’nin Yunanistan’daki Gemlik olan “Nea Kios” Kenti ile kardeş şehir olduğunu anımsatan Refik Yılmaz, Nisan 2016 tarihinde Girit’e kültürel bir gezi düzenlemeyi amaçladıklarını bildirdi. Türkiye’nin göç kültürü konusundaki duyarlılığına da vurgu yapan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, “Bugün 4 milyona yakın Suriyeli göçmene kucak açmış bir ülkemiz var. Biz Göç kültürünü iyi biliyoruz. ” diye konuştu.

“Projemiz İçişleri Bakanlığı tarafından hibelendirilmiş ve çeşitli aktivitelerle toplam 11 ay sürecek, uzun soluklu sosyal dokusu olan bir projedir. Hedef kitlemizi Gemlik’te ikamet eden 20-25 yaş arası üçüncü veya dördüncü kuşak mübadiller oluşturmaktadır. Burada gençlerimizin karşılaştığı en büyük sıkıntı, parçası olduğu kültürün yemeğini, el sanatlarını, müziğini, tarihini unutmaya başlamasıdır” diye konuşan Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Çakmak’ta, yapılacak çeşitli etkinliklerle gençlerin kültürlerini öğrenip, kültürel miraslarına, tarihlerine sahip çıkmalarını amaçladıklarını kaydetti. Sinema Günleri, Dantel Kursları, Müzik ve Folklor Çalışmaları, Yöresel Yiyecek ve İçecekler Kursu, Kermes, Panel ve karşılıklı geziler ile renklenecek projenin Eylül 2016 tarihinde final çalışmasıyla son bulacağını belirten Ahmet Çakmak, tüm faaliyetlerin kitapçık haline getirilip, daha geniş kitlelere de ulaştırılacağını sözlerine ekledi.

Tanıtım toplantısı organize edilen kokteyl ile son buldu.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.