Evet! Evet! Yanlış okumadınız. Bu yıl başlatılan bir uygulama ile merkezi İzmir de olan Türkiye’nin İMKB den sonra ikinci borsası VOBAŞ, piyasada fiyat istikrarını sağlamak adına, elektrik sözleşmelerinden sonra kim ayının başından itibaren fiziki teslimatlı canlı hayvan sözleşmesini de işleme koydu. Bunun anlamı, Dünyada örnekleri görüldüğü gibi vadeli işlemler piyasaları vasıtasıyla kur ve muhtelif emtialarda (pamuk, petrol, buğday, demir-çelik, kahve, vb..) gelecek vadede oluşması muhtemel fiyat beklentilerinin borsa ortamında sözleşmeler dahilinde alıcı ve satıcını karşılaştırıldığı yapının oluşturulmasıdır. Bu uygulama ülkemizde Tarım Bakanlığı’nın öncülüğünde (elektrik kontratlarında enerji bakanlığı öncü olmuştu.) ve bu alanın yetkili kurumu olan VOBAŞ’la birlikte (Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası A.Ş.) kırmızı et piyasasında da hayata geçirildi.
ET VE BALIK KURUMU
Geçmiş dönemlerde kırmızı et fiyatlarında oluşan spekülatif hareketlerin önüne geçmek için ilgili bakanlık Et ve Balık Kurumu vasıtasıyla piyasaya girerek, canlı hayvan ithalatı yaparak uyguladığı mücadele yöntemlerine bir yenisini ekleyerek piyasa kontrol mekanizmalarını güçlendirmiş oldu. Bu uygulamalar sayesinde gelecekte kesim amaçlı canlı hayvan ihtiyacı olan ticaret erbabı kimseler satın alacağı ortalama bir sığırın fiyatını bugünden sabitleyerek satın alabilmektedir. Böylelikle ilerleyen günlerde oluşacak fiyat dalgalanmalarından etkilenmeden vadesi geldiğinde anlaştığı fiyat üzerinden alışverişini tamamlayabilecektir. Aynı durum besi sığırcılığı yapan üretici için de geçerlidir. Şöyle ki; bu kimse de beslediği sığırın satış fiyatını bugünden belirleme ve sabitleme imkânına sahip olacaktır. Satış aşamasına gelinceye dek fiyatlarda oluşabilecek düşüşlerden endişe duymadan üretimini sürdürebilecektir. Borsa yönetimi tarafından önceden açıklanmış belirli bir teminat esasına dayalı olarak yürütülen bu yapıda, işleme konu dayanak varlık “22–24 aylık, ağırlığı 450–550 kilogram arası olan,
ÖNCEKİ FİYAT ÜZERİNDEN FİYAT SABİTLEMEK
Türkiye’de doğmuş, sağlıklı, dezenfeksiyon belgesi ve veteriner sağlık raporu bulunan, hayvan pasaportu ve kulak küpeleri olan canlı erkek sığırdır”. Böyle bir sığırın borsada işlem görebilmesi için belirlenen teminat büyüklüğü ise 500 TL olarak belirlenmiştir. Sade bir ifade ile 500 TL teminat yatıran herkes bu piyasada yukarıda tanımı yapılan ortalama ağırlığı 500 kilogram olan canlı sığırın fiyatını önceden anlaşılan fiyat üzerinden fiyatını sabitlemek suretiyle satın alma hakkına sahip olacaktır. Örneğin Kurban Bayramı’ndan aylar öncesinde tanımı yapılan ortalama bir sığırın fiyatı 5.000 TL olsun. Biz 500 TL’lik teminatla bu sığırı vade sonu olan kurban bayramının üçüncü gününe kadar o gün fiyatlar 6.000 TL- 7.000 TL ye çıksa da bu fiyat değişimlerinden etkilenmeden sadece 4.500 TL daha ödeyerek teslim alabileceğiz. Fiyat avantajının yanında, bu uygulamayla ülkemizde güvenli, şeffaf ve standartlara uygun hayvan alım satım ortamlarının sağlanması da amaçlanmakta. Bu amacın uzantısı olarak da ülke hayvancılığının gelişimine dönük bir adım atılmış olmaktadır. Ülkemizin büyüyen ekonomisinin değişmez bir yönü de piyasalarında fiyat istikrarı ve bunu sağlayan şeffaf uygulamaların varlığı olmalıdır. Büyük ekonomiye sahip olmakta bunu gerektirir. Görünürde küçük bir detay gibi görünse de bu tür uygulamalar gelişmiş ekonomilerin tümünde var ve sağlıklı işlediğinde ekonomide istikrar adına artı olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olacaktır. Ekonomimizi dünyaya entegre etmede önemli bir kriter aynı zamanda. Bu yıl olmadı ama önümüzdeki sene kurbanlıklarımızı borsadan alabilmek ümidiyle yazımı bitirmek istiyorum. Tüm İslam âleminin ve ülkemizin kurban bayramı mübarek olsun. Herkese iyi bayramlar.
BALKAN YEMEKLERİ
19 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024