Urla’da Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığında 1992 yılından beri karada ve 2000 yılından beri sualtında gerçekleştirilen Limantepe kazıları 2009 yılı çalışmaları yapılan basın toplantısıyla anlatıldı.
İskele Urit Restoran’da yapılan basın toplantısına Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu da katıldı.
Urla Belediyesi olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Belediye başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, “Meydan projesinin engellenmeye çalışılmasından dolayı 2 yıl gecikmesi merkezde büyük sıkıntı yaşanıyor. Otopark ve trafik sorunu. Biz bu projemizde haklıydık ve zamanlamamız da iyiydi. Ama sekteye uğradı. Urla için yapacağımız projeler meydan projesini tamamlayıcısı olduğu için elimizi kolumuzu bağladı. Ama mutluyuz ki meydan projemiz tekrar başladı. Bunun yanında Zafer caddesinin restorasyonu, Urla içindeki tarihi hamam ve camilerin onarımına yönelik çalışmalara başladık. Kültür merkezimizin yapım çalışmaları sürüyor. Kültürel ve sosyal faaliyetler açısından da pek çok çalışmayı yürütüyoruz. Yaz okulu, fotoğraf kursu gibi. Urla’nın dokusunu bozmadan uygun mekanlarla turizmi canlandırmak istiyoruz. Arzumuz ve hedefimiz Urla’daki insanların rahat ve huzuru içinde yaşamaları” dedi. Urla’da yürütülen iki önemli kazının dünya çapında ses getirdiğini dile getiren Karaosmanoğlu, “Gerek karada gerekse sualtında yapılan kazıların turizm açısından değerlendirilebilecek konuma gelmesini arzu ediyoruz. Kazılarda heyecan verici çalışmalar yapılıyor” dedi.
2000 yılında sualtı kazılarına başladıklarını ve ilk yıllarda Hayfa Üniversitesi ile birlikte yürüttükleri çalışmaları gerek teknik ekip gerekse teçhizat açısından iyi bir donanıma sahip olmasından dolayı kendilerinin yaptıklarını Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, “Gerek karada gerekse sualtı yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Gerek liman tesislerini, gerekse yerleşimin sualtında kalan kısımlarını araştırmak için sualtında başlatılan çalışmalar çok önemli bulgular ortaya koymuştur. Amerika’da yayınlanan bir arkeoloji dergisinde Limantepe sualtı kazıları dünyanın en iyi 10 kazısından biri seçildi. Kısa zamandır yürüttüğümüz sualtı kazılarının sonuçlarını görmek bizleri mutlu etti. Sualtı çalışmaları zor bunun yanında sualtından çıkan buluntuları sergilemek de çok zor. Çünkü sualtından çıkan eserlerin korunması özellikle ahşap gibi organik buluntuların çıkartılması zor. Hedefimiz Osmanlı batığını ortaya çıkarmak. Çünkü bugüne kadar Osmanlı batığı hiç çıkartılmadı” dedi. Sualtı Arkeoloji Müzesi yapım çalışmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. ERkanal, “Binanın röleveleri çizildi ve onaylandı. En kısa zamanda çalışmalara başlayacağız ve planlarımıza göre 2 yıl içinde tamamlayacağız” dedi. 2006 yılında Urla merkezli olarak faaliyete geçen Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM)’nin eksikliklerinin Mustafa Koç’un destekleriyle gidereceklerini dile getiren Prof. Dr. Erkanal, “Kazı çalışmalarının yanı sıra Urla’yı uluslararası platformda tanıtmak istiyoruz. Bu konuyla ilgili önümüzdeki yıl iki önemli sempozyum düzenlemeyi planlıyoruz. Bunlardan bir tanesi Teksas Üniversitesi ile Uluslararası Sualtı Sempozyumu diğeri de Avrupa Bilim Vakfı ile gerçekleştireceğimiz sempozyum” dedi. Foça Marsilya Yolculuğu hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Hayat Erkanal, “Medyada bahsedildiği gibi protestolarla karşılaşmadık. Aksine çok yakın dostluk gördük. Sadece Marsilya’da değil tüm yol boyunca geçtiğimiz her yerde ilgi ve sevgi gördük. Sadece kokteylin verildiği gece bir kişi taşkınlık yaptı ki o da hemen önlendi” dedi. O dönemin teknolojisine uygun olarak inşa edilen Uluburun ve Marsilya tekneleriyle yolculuk yaptıklarını önümüzdeki günlerde 5 bin yıllık teknelerle Yunan adalarına seyahat edeceklerini belirten Prof. DR. Erkanal, “Bu seyahatleri yapmamızın asıl amacı o dönemdeki insanların deniz ulaşımına ne denli önem verdiğini ve bu yolculuklar sırasında nelerle karşılaştıklarını görmek” dedi.
Urit İskele Restoran’da yapılan basın toplantısının ardından Limantepe sualtı kazılarının yapıldığı bölgeye geçildi. Burada Dr. Levent Keskin sualtında nasıl çalıştıkları ve bugüne kadar elde ettikleri verileri sundu. Sualtı kazılarının başladığı tarihten beri kazılara katılan Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü doktora öğrencisi Sıla Votruba ve Oxford Üniversitesi doktora öğrencisi Greg Votruba, “Bugüne dek gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda M.Ö. 6. ve 4. yy’lara ait iki farklı liman tabanı tespit edilmiş olup, derinleşme çalışmaları devam etmektedir. Bunun sonucunda daha eski dönemlere ait tabakalara ulaşılması planlanmaktadır” dedi.
BALKAN YEMEKLERİ
4 gün önceHABERLER
13 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önceHABERLER
08 Kasım 2024