Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden (HÖH) sözde “vatana ihanet” gerekçesiyle ihraç edilen eski parti başkanı Lütfi Mestan, “Beni korkutamazlar, dayağa karşı dayanıklıyım, politikaya devam edeceğim, parlamentoyu da terk etmeyeceğim” dedi.
Bulgaristan Devlet Haber Ajansı’nda (BTA) HÖH’ten ayrılan bazı milletvekilleri ile ortak basın toplantısı düzenleyen Mestan, partiden kendisine söz hakkı verilmeden ihraç edildiğini savundu.
Türkiye’nin sınır ihlalinde bulunan Rus uçağını düşürmesinin ardından parlamentoda NATO’nun resmi tutumunu destekleyen bir bildiri açıkladığı için HÖH’de başkanlık ve üyelikten men edildiğini anımsatan Mestan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kimse benim istifamı resmen talep etmiş değil. Tersine istifaya zorlandım. Aracı usulü ile talep edilen istifamı vermeyince, telefonla devletin sağladığı korumamın 22 Aralık’ta alındığından haberdar edildim. Şahsımın ve ailemin güvenliğini sağlamak üzere Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği rezidansına gittim.”
Cumhurbaşkanlığına bağlı Ulusal Koruma Servisi’nin (NSO) iki yıldır en çok koruduğu kişilerin arasında olduğunu anımsatan Mestan, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in bile bu karardan haberdar olmadığını söyledi.
Lütfi Mestan, HÖH’nin tüm kararlarını denetleyen onursal başkan Ahmet Doğan’ın kendisini “bir piyon olarak gördüğünü” belirterek, “Partimden ihraç edilebilirim ancak fikirlerimden men edilemem. Son 12 gündür hakkımda söylenmemiş kötü söz kalmadı. Bana karşı başlatılan bu savaş aslında sürdürdüğüm politikaya karşı açıldı” diye konuştu.
Hakkında yapılan suçlamaları reddeden Mestan, politika yapmaya devam edeceğini Avrupa Birliği ve NATO değerlerini savunacağına vurguladı.
HÖH partisi tarafından Türkiye yanlısı siyasi tavır izlemekle suçlanan Mestan, HÖH’nin Rusya çıkarlarını savunan, oligarşi ağırlıklı bir parti olduğuna işaret ederek bu görüşü çökertmek amacıyla Avrupa-Atlantik çizgisinde siyaset yürütmeye büyük çaba gösterdiğini söyledi.
Kendini, “romantik bir mayın temizleme uzmanı olarak” gördüğünü belirten Mestan, “Noel arifesinde bir Rus mayına bastım, emsali olmayan bir savaş çıktı” ifadesini kullandı.
Bulgaristan-Türkiye ilişkileri
HÖH başkanı olarak çalışmalarında Türkiye ile ilişkilerini canlandırmaya çaba gösterdiğini belirten Mestan, şöyle devam etti:
“Bulgaristan Türkiye ile stratejik anlamda bilinçli bir ikili ilişkide bulunmalı. Bu durum seçmenimizin önünde emir kipi ile alınan görevdir. Türkiye ile ilişkilerimizde bir sorun var. Analiz yapanların bir bölümü çağdaş Türkiye’yi ‘eski Osmanlı hükümdarı olarak’ algılıyor. Oysa Türkiye stratejik bir ortaktır. Bulgaristan’ın çıkar sağlayabileceği, Türkiye ile ilişkilerinde özel bir stratejiye ihtiyacı var. Siyasi partilerin komşularımızla aktif diyalog içinde olmalarını öneriyorum.”
Türkiye yanlısı bir siyasetçi olmakla suçlanan Mestan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile iki görüşme yaptığına ve bu görüşmelerin içinde sakıncalı hiçbir şeyi bulunmadığına değindi.
NATO yanlısı siyaseti savunan bir politika yapmaya devam edeceğini açıklayan Mestan, kendisine destek verenlerle beraber milletvekilliğini bırakmayacağını ifade etti.
Mestan’ın düzenlediği basın toplantısında HÖH’nin parlamento grubundan istifa eden milletvekillerinden Hüseyin Hafızov, Şabanali Ahmet, Aydoğan Ali ve Mariana Georgieva da hazır bulundu.
HÖH’nin tepkisi
Lütfi Mestan’ın partiden ihraç edilmesinin ardından HÖH’nin yönetimi olarak oluşturulan üçlü kurul üyelerinden Mustafa Karadayı da partide bir bölünme beklenmediğini söyledi.
Karadayı, AA muhabirine yaptığı açıklamada Mestan dışında istifa eden 5 milletvekilinin partinin asli üyeleri olmadığını, HÖH’nin desteği ile seçilmiş vekiller olduğunu belirtti.
Partinin birlik ve bütünlüğünün zedelenmeyeceğini diye getiren Karadayı, “Biz, bu kişilerden sadece partiden değil, HÖH’yi artık temsil etmedikleri için milletvekilliğinden de istifa etmelerini bekliyoruz” diye konuştu.
Partinin gençlik örgütü de yayınladığı bildiride, Lütfi Mestan, Hüseyin Hafızov, Şabanali Ahmet, Aydoğan Ali, Mariana Georgieva ve Ventsislav Kaymakanov’un parlamentodan bir an önce istifa etmeleri çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de “Bulgaristan, demokrasi, Avrupa-Atlantik yanlısı, net esas ve değerlere sahip bir politika yürütür. Bu veya şu parti veya liderin tavrına göre hareket etmez. Net olan bu prensipleri savunan devlet lideri olarak da yalnız değilim” demişti.
Mestan’ın HÖH’den ihraç edilmesi
HÖH’nin 19 yıllık üyesi ve son 3 yılda lideri olan Lütfi Mestan, parti yönetiminin HÖH’nin onursal lideri Ahmet Doğan’ın ikametgahında düzenlediği kapalı oturumda alınan kararla ihraç edilmişti.
Doğan, Mestan’ın, parlamento kürsüsünden okuduğu, NATO’nun ve Türkiye’nin Rus uçağının düşürülmesine ilişkin tavrını destekleyen bildirisini “büyük gaf” olarak nitelemişti.
Doğan’ın konuşmasının ardından Mestan parti liderliği ve üyeliğinden ihraç edildikten sonra, can güvenliğini sağlamak üzere bir süre Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe’nin ikametgahında kalmıştı. Mestan’ın partiden dışlanmasının ardından kendisine destek olan HÖH’nin 5 milletvekili daha partiden istifa etmişti.
240 üyelik Bulgaristan Parlamentosu’nda HÖH’nin 36 kişilik grubu, son istifalarının ardından 30’a düştü. Parlamentoya 38 milletvekili ile giren HÖH’den daha önce başka gerekçelerle iki milletvekili daha ihraç edilmişti.
Kaynak: www.kircaalihaber.com
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
9 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce