MANİSA/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Bir milletin devamı ve ayakta kalması için kültürlerimizin yaşatılması son derece önemlidir. Kültürleri oluşturan en önemli unsurların başında ise gelenek ve göreneklerin geldiği herkesçe bilinmektedir. Yıllar önce atalarımızdan bizlere miras kalan bu kültürel değerleri yaşatmaya ve gelecek kuşaklara fazla da yabancılaştırılmadan aktarmak herkesi görevi olmalıdır. Özellikle Balkanlardan gelenler için bu değerlerin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya sanırım hiç gerek yoktur. Manisa’da yaşayan Rumeli Türkleri de son yıllarda çevresel faktörlerden dolayı unutulmaya yüz tutan geleneklerinden biri olan ve kazanlar içinde yüksek ateşte pişirilen düğün ve Mevlid-i şerif yemeklerini (Pilav hariç) şartları zorlayarak yaşatmaya devam etmektedirler. Manisa’daki Rumeli Türklerince büyük bir beğeni ile yenilen Paçina çorba, irmik helvası, et ve pilav’dan oluşan menüyü yetiştirmek için ahçılar sabahın erken saatlerinden itibaren işe koyulmaktadır. Bu geleneği yaşatmaya çalışan son kuşak temsilcilerimiz arasında Emrullah Deniz, Hüseyin Barış, Haşim Bahçe ve RecepTürker gelmektedir. Bunun yanında Afiz Çiçek ve Elez Çiçek’te bu geleneği yaşatmaya gayret eden ahçılar arasında yer almaktadırlar.
Ahçı Emrullah Deniz ” Eskiden yer evlerimiz ve boş arsalarımız çoktu. Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte her yer apartman oldu. Dolayısı ile bu yemek geleneğimizi yaşatmakta son derece zorlanmaktayız. Nadiren bulunan boş arsa veya inşaatların zemin katlarında bu geleneğimizi yaşatmaya gayret ediyoruz” dedi. Manisa Rumeli Türkleri ahçıları, gazetemiz yazarlarından İzzet Karasu’nun vefat eden yengesi Hacı Emine Karasu’nun 52. günü okutulan Mevlid-i Şerif nedeniyle verilen yemekli davet öncesi, Karasu ailesinin yakınları ile birlikte bir de hatıra resmi çektirdi.
HABERLER
2 gün önceHABERLER
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
16 gün önce